Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky
PRI VARENÍ MERIA OKOM A CÍTI RUKAMI

DNES VARÍ Anna GUDZOVÁ

Novinárka Anka Gudzová nevarí podľa receptov, ale len tak, „od oka“.

DNES VARÍ Anna GUDZOVÁ

„Varím veľmi rada, pečenie ma až tak nebaví. Stále experimen-tujem a to isté jedlo, nech ho varím aj neviem koľko ráz, je vždy iné. Napríklad taká fazuľová polievka. Tú varím často, hádam aj raz za týždeň, ale zakaždým je iná. Ak niekedy budeme mať rodinný erb, fazuľa v ňom iste nebude chýbať. Naposledy som ju uvarila takú gazdovskú,“ povedala nám a opísala jej prípravu.
Do hrnca dá variť zemiaky, celú olúpanú cibuľu, párik údenej klobásy a kúsok údeného mäsa. Keď voda zovrie, hodí do nej kocku masoxu a kocku bylinkového bujónu a osolí. Keď sú zemiaky uvarené, vyberie klobásu a údené, nakrája na malé kúsky a dá späť do hrnca. Pridá sterilizovanú fazuľu z konzervy, aby nemusela namáčať suchú. Krátko povarí. Nakoniec polievku zahustí zápražkou. „Spečiem na masti slaninku, pridám pretlačený cesnak, zasypem múkou a zafarbím mletou červenou paprikou. Samozrejme, dochucujem, korením aj vegetou a keď nezabudnem, kvapnem do polievky aj štipku octu,“ dozvedeli sme sa od Anky aj recept na zápražku.
Ako druhý chod Anka Gu-
dzová odporúča pečené bravčové mäso a kuracie stehná, dusenú červenú kapustu a zemiakové knedle. „V našej rodine veľmi obľúbená „trojkombinácia“. Príprava je dosť babračka a navyše, z kuchyne sa takmer nehnem, kým jedlo nie je hotové. Veď poznáte, kapustu treba podchvíľou premiešať. Keď sa trošku pripečie k hrncu, neprekáža to, práveže chytí taký správny kapustový šmrnc, no naozaj stačí len trošku. Jedlo pripravujem tak, že večer predtým si uvarím zemiaky na knedle a pokrájam kapustu. Zemiaky nechám do rána v šupke a po-krájanú kapustu mierne osolím. Na druhý deň doobeda dám do rúry piecť mäso a na sporák dusiť kapustu. A potom sa hrám s knedľami. Postrúham uvarené zemiaky, zmiesim s hrubou múkou a vajcom, pridám trochu soli. Na dávky sa ma nepýtajte, naozaj to meriam okom a cítim rukami, kedy je múky dosť: vtedy, keď cesto pekne drží pokope a nerozpadá sa. Z cesta vytvarujem valčeky asi 10 cm dlhé, priemer okolo 4 cm, pomúčim. Do vriacej osolenej vody ich vložím, keď je mäso už upečené a kapusta udusená, aby sa mohli hneď podávať. Prihrievané nie sú už také dobré. Vody na zemiakové knedle netreba veľa, stačí plytko. Uvarené sú, keď vyplávajú na povrch, čo je asi za 7 minút. K mäsu a kapuste ich pokrájam na kolieska,“ hovorí o svojom systéme prípravy „trojkombinácie“ a pripomína: „Nie je to recept, ale inšpirácia, či také pripomenutie tradičného jedla. Príprava síce vyžaduje trochu viac času, ale rodina iste ocení nielen dobré jedlo, ale aj vynaloženú námahu.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  2. Študuj ekonómiu na špičkovej škole a odštartuj svoju kariéru!
  3. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  4. Študuj perspektívne programy!
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  6. Si maturant? Vyber si kvalitu a príď študovať pod Zobor!
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  3. Dáma s pávím pierkom
  4. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  8. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  9. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 16 513
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 13 137
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 8 415
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 125
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 844
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 555
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 295
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 158
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 152
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 651
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Gabriela Gajanová.

Najlepším športovcom mesta Martin za rok 2020 sa stala atlétka Gabriela Gajanová. Úspešná 21-ročná bežkyňa na 800 metrov obhájila vlaňajší triumf.

10m

Od 8. februára zaplatia obyvatelia Turca za vodné o päť centov za meter kubický viac. Predstavuje to 19 centov na mesiac pre jednu osobu.

53m
Vo vynovenom parku má byť ihrisko, lavičky, dopravné okruhy i živý plot.

Na Námestí protifašistických bojovníkov vyrastie nové detské ihrisko, dopravné okruhy, pribudne zeleň aj lavičky. Podmienkou je, aby sa na projekt našli peniaze. Kľúčom k riešeniu sú eurofondy.

2 h
Zuzana Lamrichová z Martina si predstavovala väčšiu svadbu, no nakoniec si užila svoj veľký deň aj komorne.

Ľudia sa cítia osamelí, chýba im objatie aj intímnosti.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

25. feb

Kolíziu mal kamión s osobným autom.

24 h

Kukláči vystrašili obyvateľov dolnokubínskej bytovky na ulici Na Sihoti, išli na isto za dlhoročnou dílerkou drog.

20 h

Srdce bývalého rozhodcu, delegáta stretnutí a bývalého dlhoročného predsedu Komisie rozhodcov ObFZ Topoľčany naposledy dotĺklo v stredu vo veku 68 rokov.

25. feb

Už ste čítali?