Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ R. TRNKA

Pstruha na tanier len bez amputácií

riaditeľ ŠOP, Správy CHKO Horná Orava Róbert Trnka.

Dnes varí riaditeľ ŠOP,
Správy CHKO Horná Orava Róbert Trnka.

Jún je nielen mesiacom po-ľovníctva, ale aj ochrany prírody. A s tou je na Orave úzko spätý riaditeľ Štátnej ochrany prírody, Správy CHKO Horná Orava Róbert Trnka. Dnes sa ho však výnimočne nebudeme pýtať na pracovné problémy, ale na – varenie. Róbert má k jedlu - tak ako každý zdravý človek – pozitívny vzťah. V poslednom období sa však vzhľadom na svoju prácu v teréne a k nej potrebnú kondičku musel vzdať všetkého jedla po 17.00 h. Okrem zeleniny. A pomáha to. Od nového roka schudol 12 kg. Zaujímalo nás, aký má (ako ochranca prírody) vzťah k divine na tanieri. „Divinu mám veľmi rád. Aj na tanieri. Napríklad jelení guláš s cibuľou alebo diviaka s brusnicami... Prípadne ryby, najmä lipne a pstruhy potočné, ktoré si sám ulovím v oravských vodách. Za najväčšiu lahôdku však považujem dobre upravené zubáče a ostrieže. Škoda, že ich stavy minulý rok v Oravskej priehrade výrazne poklesli. A nakoniec ešte jedna moja lahôdka - huby. Najmä hubový guláš z kozákov, vyprážané rozpadavce dlabané, kremenáče a hríby. Už aby rástli!“ Pri cestách si R. Trnka jedlá nepreberá. Je bežné jedlá z jedálneho lístka. „Veľmi som si obľúbil pečenú baraninu na cesnaku s haluškami a kapustou a za tým kyslé mlieko. Vždy, keď idem z Banskej Bystrice, dám si ho v istej kolibe. A doma? Manželka varí veľmi dobre, je ťažké vyberať. Ale na jej otázku, čo chcem na obed, je najčastejšie odpoviem: Ryžu a mäso. Tie mám rád na každý spôsob. Vôbec nemusím špenát a držkovú polievku. Róbert doma nikdy nevarí. „Nemám čas, a ani to ne-
viem. Okrem rýb a praženice, ktoré ako tak viem pripraviť, som varil hádam len raz - počas vojenčiny v Karlových Varoch. Uvaril som vojakom-kamarátom tzv. oravské zemiaky podľa vlastného receptu. Všetko sa to odohralo v jeden večer v kasárňach, keď sme prišli vo veľmi dobrej nálade z vychádzky. Keďže som bol hladný, nahovoril som mazákov, aby mi zohnali všetko, čo sa dá zjesť, že im pripravím špeciálnu neskorú večeru z Oravy. Čo zohnali to som „v prísne predpísanom pomere a množstve“ použil. Prežili sme. Odvážlivci ma na druhý deň prosili, aby som opäť uvaril „oravské zemiaky“. Na už som si „presné miery“ nepamätal...“

Skryť Vypnúť reklamu

Pstruh na masle

Potrebujeme: pstruhy, soľ, rybie korenie, hladkú múku, slaninu, cibuľu, maslo, citrón
Očistené a umyté pstruhy dobre osolíme a necháme aspoň 1 hodinu odstáť. Ako tvrdí jeden môj kamarát rybár, soli nie je nikdy dosť (beriem s rezervou). Zmiešame hladkú múku s rybím korením. Pstruhy naplníme cibuľou a slaninou (dobrá je oravská) – do 1 pstruha 2 kúsky slaniny a 2 kolieska cibule. Potom ich pokvapkáme citrónom a pečieme na miernom ohni. Dôležité je, aby chvostová plutva bola chrumkavá ako slané lupienky. Pstruhy potom polejeme roztopeným maslom a opäť mierne pokvapkáme citrónom. Zdôrazňujem, že pstruhy pečieme a podávame na stôl celé, aj s plutvami, chvostom a hlavou. Akékoľvek amputácie a kozmetické úpravy sú dehonestovaním ušľachtilosti a krásy týchto rýb.
(MP)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 014
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 772
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 821
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 643
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 260
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 983
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 483
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 327
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 191
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

10 h
Testovanie v Martine - Gymnázium Jozefa Lettricha na Ľadovni.

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

22 h
Boj o prvé miesto v ankete bol veľmi tesný.

V ankete o Najlepšieho futbalistu TFZ 2020 bol rozdiel medzi prvým a druhým hráčov poradia len osembodový, čo je najmenšie číslo za posledných päť rokov.

17 h

Mesto Martin zverejnilo údaje zo skríningového testovania k pondelku 25. januára.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

16 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

22 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Už ste čítali?