Rebarborový koláč s tvarohom
Cesto: 600 g hladkej múky, 250 g margarínu, 200 g práškového cukru, 2 žĺtky, ½ prášku do pečiva a 1 lyžica kakaa
Plnka: 500 g tvarohu, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor (a práškový podľa chuti), 500 g očistenej rebarbory, mletá škorica, postrúhaná citrónová kôra, 1 žĺtok na potretie
Postup: Spracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Jeden plát cesta preložíme na plech a potrieme plnkou z pretretého tvarohu, vanilkového a práškového cukru, 2 žĺtkov, citrónovej kôry a snehu z bielkov.
Rebarboru pokrájame na kúsky, posypeme cukrom a škoricou. Rozložíme ju na tvarohovú plnku a položíme druhý plát cesta, ktorý potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Paprikovo-paradajková
nátierka do špajze
Potrebujeme: 1 kg červenej papriky, 1 kg paradajok, ½ kg cibule, ½ cesnaku, feferónku podľa chuti, 2 dcl oleja, 1 dcl octu, 15 dkg cukru, ½ vrecúška Deka (Zelko).
Postup: Prísady zomelieme na mlynčeku a dusíme na miernom ohni 1 hodinu.
Párkový šalát
s fazuľou
Potrebujeme: ½ kg párkov, 3 cibule, 1 celý kečup (300 g) 1 PL horčice, 3 PL práškového cukru, 2 PL octu, 3 PL oleja, 1 KL karí korenia, 20 kvapiek worcesterskej omáčky, konzervované fazuľky v paradajkovej štave
Postup: Párky pokrájame na kolieska, cibuľu na krúžky, pridáme ostatné prísady, zamiešame a na chvíľu odložíme do chladu.
Sirup z mäty
Potrebujeme: 3 l vody, 3 hrste mäty, 5 dkg kyseliny citrónovej a 3 kg cukru
Postup: Vodu prevaríme, vložíme do nej mätu s kyselinou citrónovou a necháme 24 hodín stáť. Potom tekutinu precedíme, nasypeme do nej cukor a varíme. Sirup miešame, kým sa cukor nerozpustí. Vychladené nalievame do fliaš.
Kyslá hríbová polievka
Suroviny: Hladká múka, bobkový list, soľ, sušené hríby, zemiaky, nesladené kondenzované mlieko (alebo sladká smotana), ocot, cesnak, citrónová šťava
Postup: Na masle urobíme zápražku z hladkej múky. Zalejeme vodou, povaríme, miešame. Osolíme, pridáme bobkový list, zemiaky, sušené hríby, ocot. Varíme kým zmäknú zemiaky, pridáme nesladené salko, alebo sladkú smotanu. Ak je riedke, stačí ho dohustiť múkou. Na záver pridáme pretlačený cesnak a citrónovú šťavu. (MD)