Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Labužnícka policajná žemľovka

Dnes varí J. Harant

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Žilina.

Dobre sa najesť je podľa okresného riaditeľa PZ zo Žiliny Jaroslava Haranta dôležité. A nie-len v policajnom povolaní. Ale možno práve v tejto profesii silných chlapov je prísun kvalitnej a výživnej stravy dôležitý. O tom vie policajný riaditeľ svoje. Dôležitá pritom nie je len chuť, ale aj vzhľad. Aby sa aj oči najedli. Aby však človek dobre navaril musí mať k vareniu ten „správny“ vzťah. Varenie ho musí predovšetkým baviť. Žilinského okresného policajného riaditeľa varenie baví. Varí rád a čokokoľvek. Od pečeného kurčaťa až po „čínu“. Oceňuje to najmä jeho manželka, ktorá si takto najčastejšie cez víkendy, od tejto typicky ženskej záležitosti, akou varenie nepochybne je, oddýchne.
Policajný riaditeľ je priaz-nivcom zdravých jedál a pred klasickým rezňom preto uprednostňuje mäso upravené dusením alebo pečením. „Ale ani taký dobre prepečený steak nie je na zahodenie,“ smeje sa. Jediné, čomu vraj doposiaľ neprišiel na chuť, sú krevety a rôzne dary mora. Ale vraj aj to sa môže v budúcnosti zmeniť, ak natrafí na dobrú receptúru.
Jaroslav Harant si myslí, že dobrému kuchárovi zákonite nesmie chýbať fantázia, len tak môže byť ozajstným majstrom svojho remesla. Aj on síce čerpá námety v klasických receptároch slovenskej kuchyne, ale ku každému jedlu pridá nejaký vlastný kulinársky nápad, čím jedlo získa nové chuťové rozmery. Takýto „vylepšovák“ nechýba ani v recepte, ktorý odporučil našim čitateľom, broskyňovo-ríbezľovej žemľovke, kde chuťovo mierne jablká nahradil výrazne pikantnými ríbezľami v kombinácii so sladkými broskyňami. Na tento nápad mimochodom prišiel úplne náhodou. Po návrate z dovolenky musel v prázdnej chladničke improvizovať. A keďže našiel ingrediencie len na žemľovku, no jablká mu chýbali, využil ovocie zo záhradky. Recept rodine tak zachutil, že inú žemľovku už s manželkou nerobia.
(MV)

Skryť Vypnúť reklamu

Broskyňovo-ríbezľová žemľovka



Potrebujeme: 6 žemlí, 6 dl mlieka,1 balíček vanilínového cukru,
40 g práškového cukru, štipka soli, 2 vajcia,
50 g roztopeného masla, čierne a červené ríbezle, broskyne,
150 g práškového cukru, 20 g masla na poliatie, tri bielky na sneh.

Žemle z predošlého dňa prekrojíme napoly, zalejeme teplým mliekom, vytlačíme, pridáme vanilínový a práškový cukor, vajcia, roztopené maslo a premiešame. Z bielkov a 50 g práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Zamiešame ho zľahka do žemľovej masy. Ríbezle oberieme zo stoniek a dobre umyjeme, premiešame so zvyškom práškového cukru. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, vložíme do nej štvrtinu pripravených žemlí, posypeme ríbezľami, zakryjeme čaťou žemľovej zmesi, na ňu uložíme broskyne a zakryjeme zvyškom žemlí, polejeme roztopeným maslom a vo vyhriatej rúre upečieme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  3. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  8. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  9. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  10. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 448
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 711
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 838
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 198
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 866
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 531
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 992
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 820
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 186
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 8 921
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Jožo Brňák sa na nikoho nedokázal hnevať

Futbalista s dobrým ťahom na bránu, ktorý hral za Martin i Vrútky, už nie je medzi nami.

Jozef Brňák.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Vrútky už určili miesta, kde sa bude testovať

Jedným z odberových miest bude aj kino 1. máj, využijú sa aj telocvične škôl.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?