Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Žilina.
Dobre sa najesť je podľa okresného riaditeľa PZ zo Žiliny Jaroslava Haranta dôležité. A nie-len v policajnom povolaní. Ale možno práve v tejto profesii silných chlapov je prísun kvalitnej a výživnej stravy dôležitý. O tom vie policajný riaditeľ svoje. Dôležitá pritom nie je len chuť, ale aj vzhľad. Aby sa aj oči najedli. Aby však človek dobre navaril musí mať k vareniu ten „správny“ vzťah. Varenie ho musí predovšetkým baviť. Žilinského okresného policajného riaditeľa varenie baví. Varí rád a čokokoľvek. Od pečeného kurčaťa až po „čínu“. Oceňuje to najmä jeho manželka, ktorá si takto najčastejšie cez víkendy, od tejto typicky ženskej záležitosti, akou varenie nepochybne je, oddýchne.
Policajný riaditeľ je priaz-nivcom zdravých jedál a pred klasickým rezňom preto uprednostňuje mäso upravené dusením alebo pečením. „Ale ani taký dobre prepečený steak nie je na zahodenie,“ smeje sa. Jediné, čomu vraj doposiaľ neprišiel na chuť, sú krevety a rôzne dary mora. Ale vraj aj to sa môže v budúcnosti zmeniť, ak natrafí na dobrú receptúru.
Jaroslav Harant si myslí, že dobrému kuchárovi zákonite nesmie chýbať fantázia, len tak môže byť ozajstným majstrom svojho remesla. Aj on síce čerpá námety v klasických receptároch slovenskej kuchyne, ale ku každému jedlu pridá nejaký vlastný kulinársky nápad, čím jedlo získa nové chuťové rozmery. Takýto „vylepšovák“ nechýba ani v recepte, ktorý odporučil našim čitateľom, broskyňovo-ríbezľovej žemľovke, kde chuťovo mierne jablká nahradil výrazne pikantnými ríbezľami v kombinácii so sladkými broskyňami. Na tento nápad mimochodom prišiel úplne náhodou. Po návrate z dovolenky musel v prázdnej chladničke improvizovať. A keďže našiel ingrediencie len na žemľovku, no jablká mu chýbali, využil ovocie zo záhradky. Recept rodine tak zachutil, že inú žemľovku už s manželkou nerobia.
(MV)
Broskyňovo-ríbezľová žemľovka
Potrebujeme: 6 žemlí, 6 dl mlieka,1 balíček vanilínového cukru,
40 g práškového cukru, štipka soli, 2 vajcia,
50 g roztopeného masla, čierne a červené ríbezle, broskyne,
150 g práškového cukru, 20 g masla na poliatie, tri bielky na sneh.
Žemle z predošlého dňa prekrojíme napoly, zalejeme teplým mliekom, vytlačíme, pridáme vanilínový a práškový cukor, vajcia, roztopené maslo a premiešame. Z bielkov a 50 g práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Zamiešame ho zľahka do žemľovej masy. Ríbezle oberieme zo stoniek a dobre umyjeme, premiešame so zvyškom práškového cukru. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, vložíme do nej štvrtinu pripravených žemlí, posypeme ríbezľami, zakryjeme čaťou žemľovej zmesi, na ňu uložíme broskyne a zakryjeme zvyškom žemlí, polejeme roztopeným maslom a vo vyhriatej rúre upečieme.