Autorka romantickej poézie
Romantická duša pani Marty si však nerozumie len s perom, ale ako sama hovorí, v kuchyni pri zvŕtaní okolo hrncov sa cíti veľmi dobre. Pečenie i varenie má naozaj veľmi rada. Obľubuje najmä jednoduché recepty, ale ak treba, uvarí čokoľvek, nemá s tým problém. „Varím už asi od svojich trinástich rokov. Vždy hovorím, radšej menej dobrého jedla ako veľa a nanič. Nepohrdnem ani špenátom, ten mám rada ku chlebíku obaľovanému vo vajíčkach,” hovorí poetka.
O tom, že varí naozaj rada, svedčí aj fakt, že nám poslala hneď niekoľko svojich obľúbených receptov. My vám ponúkneme aspoň dva.
Zapekané zemiaky podľa Marty Ujháziovej sa pripravujú takto: Nachystáme si zemiaky uvarené v šupke, pór, šampiňóny, slaninku, syr na strúhanie, petržlenovú vňať, korenie a vegetu. „Zemiaky ošúpem a na-krájam na kolieska, slaninku na kocky a pór na tenké kolieska. Na pekáč uložím kolieska zemiakov, na to šampiňóny, pór, slaninku, petržlenovú vňať a ochutím vegetou. Takto urobím niekoľko vrstiev, ktoré ukončím zemiakmi, polejem malým množstvom vody a olivovým olejom. Dám to piecť a pred dopečením posypem nahrubo nastrúhaným syrom. Toto jedlo sa dá urobiť aj s mäskom, vyskúšala som to. K tomu často robím šalát z paradajok a paprík aj s cibuľkou,” pokračuje šikovná kuchárka. Marta Ujháziová nám ponúkla aj ďalší zaujímavý recept. Môže byť koláčik sladký a bez cukru? „Áno môže, vyskúšajte a neoľutujete,” nabáda. Potrebujeme naň 250 g na jemno postrúhanej mrkvičky, 500 g hrubej múky, 1 Heru alebo Palmarín, môže byť aj maslo a jeden prášok do pečiva. Všetko sa zmieša a najmenej hodinu sa nechá v pokoji, aby si cesto „oddýchlo”. Vyvaľkáme na tenko, povykrajujeme kolieska a plníme marmeládou, tvarohom, makom, orechmi, čímkoľvek, podľa chuti, preložíme na polovicu, pritlačíme okraje a pečieme. (MM)