Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

V LETE ZA SPORÁKOM

Letný zeleninový šalát
Suroviny: 2 malé cibuľky, 2 papriky, 4 rajčiny, 1 šalátová uhorka, petržlenová vňať, soľ, olej, ocot, 150g tvarohu.
Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľu nadrobno nasekáme, papriky pokrájame na rezance, uhorku na rezance, rajčiny na mesiačiky, premiešame s octom, soľou a s olejom. Rozdelíme do misiek a posypeme postrúhaným tvarohom a posekanou petržlenovou vňaťou.

Jahodový koláč
Suroviny: 4 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 150 g masla, 280 g hrubej múky, 100 ml mlieka, 200 g droždia, jahody,
Pena: 4 bielky, 250 g práškového cukru
Postup: Žĺtky, cukor a maslo vymiešajte, pridajte múku. V teplom osladenom mlieku nechajte napučať droždie, ktoré potom pridajte do cesta a premiešajte. Pripravené cesto rozotrite na pomastený, múkou vysypaný plech, poukladajte naň jahody, ktoré trochu posypte cukrom, a nechajte asi 1 h na teplejšom mieste. Z bielkov ušľahajte sneh, pridajte práškový cukor, ušľahajte jemnú hustú penu a rovnomerne ju rozotrite na ovocie. Pečte v mierne vyhriatej rúre asi 45 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Letná polievka
Suroviny: 2 mladé karfioly, 200 g vylúpaného zeleného hrášku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, olej, 1 cibuľa, mletá červená paprika, soľ, zelená petržlenová vňať
Postup: Karfioly rozoberieme na ružičky, mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme a pokrájame. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať a trocha osušiť. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a opäť dáme na oheň. Potom pridáme rozobratý karfiol, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb, prikryjeme a dusíme 15 minút. Zalejeme jemným mäsovým vývarom alebo vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Vody pridáme len toľko, aby polievku nebolo treba zahusťovať a dopĺňať závarkou. Polievku podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Skryť Vypnúť reklamu

Rýchla pizza
Suroviny: 2 vajcia, 2 lyžice múky, 2 lyžice strúhanky, približne 1/2 dl mlieka, 1 špekáčik (prípadne: cibuľa, cesnak, mrazená zelenina, saláma atď.), zeleninová koreniaca zmes, soľ, prášok do pečiva, olej, kečup (tatárska omáčka, horčica)
Postup: Vajcia, mlieko, múku, strúhanku, nadrobno nakrájaný špekáčik, zeleninovú koreniacu zmes, malé množstvo prášku do pečiva zmiešame v miske a vypracujeme polotuhé cesto. Na panvici rozpálime olej, lyžicou robíme menšie pizze a opečieme z obidvoch strán na miernom ohni, aby sa poriadne prepiekli potrieme kečupom, dozdobíme podľa chuti.
Pripravila: M. DÍREROVÁ


Zdroj: dobre.recepty.sk,
receptar.wanda.atlas.sk,
receptar.sk, kimlo.szm.sk

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 917
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 889
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 540
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 631
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 692
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 092
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 581
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 551
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 363
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Futbalová jeseň má zatiaľ otvorený koniec

Teoreticky je možné, že niekoľko futbalových zápasov prvej a druhej triedy by sa ešte tento rok mohlo odohrať. Či to situácia dovolí, je veľmi ťažké odhadovať.

Futbalové súťaže sú v našom regióne prerušené.

Tešia sa novej knižničke

Drevené knižné búdky sú obľúbené už aj v obciach.

Starosta Trebostova chce pri knižničke vybudovať čitáreň v parku.

List čitateľky: Pomôžte, už si nevieme dať rady

Žiaľ, po večeroch sa tu občas vo veľkom pije, schádzajú sa tu skupinky mladistvých a bezdomovcov, po ktorých ostáva každý deň neskutočné množstvo odpadkov.

Ilustračné foto.

Turčania takmer týždeň zápasili s povodňami

V Turčianskych Tepliciach sa liala voda z polí od Dolnej Štubne, na Dubovom museli pre zaliatu cestu meniť dopravné značenie, v Blažovciach živel ohrozoval príbytky, v Rakove ratovali gazdovstvá a v Košťanoch sa rieka Turiec vyliala na rozsiahle územia.

Aj v Blažovciach sa už chystali vrecia s pieskom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?