Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

V LETE ZA SPORÁKOM

Letný zeleninový šalát
Suroviny: 2 malé cibuľky, 2 papriky, 4 rajčiny, 1 šalátová uhorka, petržlenová vňať, soľ, olej, ocot, 150g tvarohu.
Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľu nadrobno nasekáme, papriky pokrájame na rezance, uhorku na rezance, rajčiny na mesiačiky, premiešame s octom, soľou a s olejom. Rozdelíme do misiek a posypeme postrúhaným tvarohom a posekanou petržlenovou vňaťou.

Jahodový koláč
Suroviny: 4 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 150 g masla, 280 g hrubej múky, 100 ml mlieka, 200 g droždia, jahody,
Pena: 4 bielky, 250 g práškového cukru
Postup: Žĺtky, cukor a maslo vymiešajte, pridajte múku. V teplom osladenom mlieku nechajte napučať droždie, ktoré potom pridajte do cesta a premiešajte. Pripravené cesto rozotrite na pomastený, múkou vysypaný plech, poukladajte naň jahody, ktoré trochu posypte cukrom, a nechajte asi 1 h na teplejšom mieste. Z bielkov ušľahajte sneh, pridajte práškový cukor, ušľahajte jemnú hustú penu a rovnomerne ju rozotrite na ovocie. Pečte v mierne vyhriatej rúre asi 45 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Letná polievka
Suroviny: 2 mladé karfioly, 200 g vylúpaného zeleného hrášku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, olej, 1 cibuľa, mletá červená paprika, soľ, zelená petržlenová vňať
Postup: Karfioly rozoberieme na ružičky, mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme a pokrájame. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať a trocha osušiť. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a opäť dáme na oheň. Potom pridáme rozobratý karfiol, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb, prikryjeme a dusíme 15 minút. Zalejeme jemným mäsovým vývarom alebo vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Vody pridáme len toľko, aby polievku nebolo treba zahusťovať a dopĺňať závarkou. Polievku podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Skryť Vypnúť reklamu

Rýchla pizza
Suroviny: 2 vajcia, 2 lyžice múky, 2 lyžice strúhanky, približne 1/2 dl mlieka, 1 špekáčik (prípadne: cibuľa, cesnak, mrazená zelenina, saláma atď.), zeleninová koreniaca zmes, soľ, prášok do pečiva, olej, kečup (tatárska omáčka, horčica)
Postup: Vajcia, mlieko, múku, strúhanku, nadrobno nakrájaný špekáčik, zeleninovú koreniacu zmes, malé množstvo prášku do pečiva zmiešame v miske a vypracujeme polotuhé cesto. Na panvici rozpálime olej, lyžicou robíme menšie pizze a opečieme z obidvoch strán na miernom ohni, aby sa poriadne prepiekli potrieme kečupom, dozdobíme podľa chuti.
Pripravila: M. DÍREROVÁ


Zdroj: dobre.recepty.sk,
receptar.wanda.atlas.sk,
receptar.sk, kimlo.szm.sk

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 231
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 096
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 860
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 399
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 951
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 897
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 333
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 204
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 064
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 942
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Autá boli zaparkované pod kalváriou. Sú zo stretnutia ľudí, ktorí si boli uctiť pamiatku Milana Lučanského.

Starostka Kláštora pod Znievom bude situáciu riešiť osadením zákazových značiek.

8 h
V Nolčove prebieha testovanie len dnes.

V Nolčove a na Vrícku prebieha testovanie hladko.

11 h
Karol Bayer, vedúci Odboru krízového riadenia Okresného úradu Martin.

Povzbudivé čísla v regióne sa ešte môžu meniť.

13 h
Počas osláv majstrovského titulu v roku 2010 spolu s Dominikom Hašekom. V pozadí vidno aj Radovana Somíka.

Skúsený útočník Rastislav Špirko chce pomôcť materskému klubu k vytúženému postupu do extraligy. V rozhovore potvrdil, že o možnej spolupráci sa v lete bavil aj so Žilinčanmi a tiež sme sa dozvedeli, aké to je sedieť v kabíne s Dominikom Hašekom či lietať ruským strojom JAK.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

6 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?