Letný zeleninový šalát
Suroviny: 2 malé cibuľky, 2 papriky, 4 rajčiny, 1 šalátová uhorka, petržlenová vňať, soľ, olej, ocot, 150g tvarohu.
Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľu nadrobno nasekáme, papriky pokrájame na rezance, uhorku na rezance, rajčiny na mesiačiky, premiešame s octom, soľou a s olejom. Rozdelíme do misiek a posypeme postrúhaným tvarohom a posekanou petržlenovou vňaťou.
Jahodový koláč
Suroviny: 4 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 150 g masla, 280 g hrubej múky, 100 ml mlieka, 200 g droždia, jahody,
Pena: 4 bielky, 250 g práškového cukru
Postup: Žĺtky, cukor a maslo vymiešajte, pridajte múku. V teplom osladenom mlieku nechajte napučať droždie, ktoré potom pridajte do cesta a premiešajte. Pripravené cesto rozotrite na pomastený, múkou vysypaný plech, poukladajte naň jahody, ktoré trochu posypte cukrom, a nechajte asi 1 h na teplejšom mieste. Z bielkov ušľahajte sneh, pridajte práškový cukor, ušľahajte jemnú hustú penu a rovnomerne ju rozotrite na ovocie. Pečte v mierne vyhriatej rúre asi 45 min.
Letná polievka
Suroviny: 2 mladé karfioly, 200 g vylúpaného zeleného hrášku, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, olej, 1 cibuľa, mletá červená paprika, soľ, zelená petržlenová vňať
Postup: Karfioly rozoberieme na ružičky, mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme a pokrájame. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať a trocha osušiť. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a opäť dáme na oheň. Potom pridáme rozobratý karfiol, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb, prikryjeme a dusíme 15 minút. Zalejeme jemným mäsovým vývarom alebo vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Vody pridáme len toľko, aby polievku nebolo treba zahusťovať a dopĺňať závarkou. Polievku podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
Rýchla pizza
Suroviny: 2 vajcia, 2 lyžice múky, 2 lyžice strúhanky, približne 1/2 dl mlieka, 1 špekáčik (prípadne: cibuľa, cesnak, mrazená zelenina, saláma atď.), zeleninová koreniaca zmes, soľ, prášok do pečiva, olej, kečup (tatárska omáčka, horčica)
Postup: Vajcia, mlieko, múku, strúhanku, nadrobno nakrájaný špekáčik, zeleninovú koreniacu zmes, malé množstvo prášku do pečiva zmiešame v miske a vypracujeme polotuhé cesto. Na panvici rozpálime olej, lyžicou robíme menšie pizze a opečieme z obidvoch strán na miernom ohni, aby sa poriadne prepiekli potrieme kečupom, dozdobíme podľa chuti.
Pripravila: M. DÍREROVÁ
Zdroj: dobre.recepty.sk,
receptar.wanda.atlas.sk,
receptar.sk, kimlo.szm.sk