Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky
KASKADÉR V JEDLE NEPREBERÁ

DNES VARÍ F. LESIEUR

Profesionálny francúzsky kaskadér.

Fabrice Lesieur absolvoval nedávno s reportérom Jožom Kubánim pád smrti. Sedeli v aute, ktoré žeriav vytiahol do 25-metrovej výšky a odtiaľ ho pustil „dolu nosom“ na zem. Fabrice podobné kúsky predviedol už viackrát, padal dokonca z takmer 40-metrovej výšky. Kaskadérstvu sa venuje už od detstva, ako 12-ročný predvá-
dzal akrobaciu na horiacom aute, neskôr šmyky, kotrmelce na autách, jazdu na dvoch kolesách či simulované havárie. Jeho otec aj strýko boli tiež kaskadéri, strýko hral dokonca vo filmoch s Belmondom. Fabriceho sme mohli vidieť napríklad vo filme Taxi 3, kde jazdil na Big Foote, obrovskom „valcovacom“ aute. Kedysi jazdil Fabrice po celej Európe s kamiónom, v ktorom vozil vypreparovanú vyše 20-metrovú a 20-tonovú veľrybu. Na kamióne vozil aj megaakvárium so žralokmi.
Fabrice je členom nemecko-francúzskej kaskadérskej skupiny Monster Trucks Auto Rodeo, ale už niekoľko rokov žije na Slovensku. Vlani dostal slovenský občiansky preukaz. Spýtali sme sa ho, ako mu chutí slovenská kuchyňa. „Zjem všetko, ale najviac mi na Slovensku chutí kapustová polievka.“ A čo jedával najradšej vo Francúzsku? „Každý región má svoju špecifickú kuchyňu.
V oblasti, odkiaľ pochádzam, bol špecialitou púpavový šalát. Robí sa z listov čerstvej mladej púpavy, ktorá ešte nemá kvet. Potrebujeme na to údenú slaninu, na nej podusíme púpavu, pridáme trochu octu, zvlášť uvarené a pokrájané zemiaky a vajcia na-tvrdo. Púpavový šalát je veľmi dobrý a zdravý. Môže sa jesť teplý aj studený, ale najradšej mám ratatouille.“
Kaskadérske ratatouille
Potrebujeme: 2 - 3 cibule, olivový olej, údenú slaninu, 1/2 kg mletého bravčového mäsa, 1 baklažán, 3 cukiny, 4 paradajky, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, soľ, tvrdý syr - najlepšie ementál.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, osmažíme na oleji a odložíme. Na väčšej panvici alebo v hrnci osmažíme pokrájanú slaninu, pridáme pomleté bravčové mäso, premiešame, podusíme, pridáme osmaženú cibuľu. Baklažán ošúpeme, stred a semienka zahodíme a ostatné pokrájame na asi 2-cm kocky. Pridáme ich do mäsa a asi 10 minút spolu dusíme. Podobne ako baklažán ošúpeme a nakrájame na kocky cukiny bez semienok, pridáme ich k mäsu a podusíme. Do vriacej vody ponoríme asi na 20 sekúnd paradajky. Potom ich zbavíme kože, vyberieme z nich „srdce“ a pridáme k mäsu. Dochutíme cesnakom, pokrájaným na malé kúsky, petržlenovou vňaťou, tymia-nom, bobkovým listom, mletým čiernym korením a soľou. Všetko spolu dusíme ešte asi polhodinu. Nakoniec pridáme postrúhaný syr. Podávame s ryžou a, ak sa dá, aj s kvalitným francúzskym vínom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Od koláčika k veľkému snu

Šikovná mamina dvoch detí neraz vypeká aj do polnoci. Ženie ju túžba po splnenom sne.

Veronika si túži vo Valči otvoriť svoju vlastnú cukrárničku.

Bylinkárka Thurzová bola svetoznáma

Kniha bylinkárky z Martina bola preložená na 23 svetových jazykov.

Pamätná izba Ľudmily Thurzovej dýcha históriou aj silou, ktorú v sebe táto výnimočná žena mala.

Neskôr, ale predsa

V Socovciach napriek pandémii stihli každoročnú brigádu.

Cintorín v Socovciach je pripravený na zimu.

Deti vyučovali známe osobnosti, Vinczeová, Piško či Fischer

Hodinu so žiakmi základnej školy v Kláštore pod Znievom mala aj moderátorka Adela Vinczeová či novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová. Na hodine, ktorú viedol kardiochirurg Fischer, nedýchali nielen žiaci, ale ani učitelia.

Netradičné vyučovanie v Kláštore pod Znievom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

V Jasnej spustia lyžovačku už v sobotu

Do strediska pustia len obmedzený počet lyžiarov.

Už ste čítali?