Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ M. SANIGA

Liptovský meteník pečie v noci

Všetko viem napiecť: zákusky, meteník, všetko viem uvariť. Piecť a variť ma naučila mama, aj recept na mateník mám od nej,“ usmial sa Miroslav Saniga a jedným dychom dodal, že jedlo a zákusky pripraví len vtedy, keď má pre koho.

Vedecký pracovník, milovník prírody a spisovateľ

„ Keď je sám, aj týždeň nevarí. Miroslav Saniga žije v rodinnom domčeku v Liptovských Revúcach, pracuje na Výskumnej stanici Ústavu ekológie lesa na Starých Horách pri Banskej Bystrici. Cestu do práce a z práce meria raz, dvakrát do týždňa pešo cez les. Príroda je jeho velikánskou srdcovkou. Dokáže o nej hodiny rozprávať, napísal o nej vyše desiatky kníh.
„Môj brat, ale aj návštevníci zo zahraničia, ktorí prichádzajú za mnou, majú najradšej okrúhle zemiaky zapečené pekne do ružova so žinčicou alebo bylinkovým čajom,“ prezradil top jedlo Miroslav. Ich príprava nie je na prvý pohľad náročná, no vyžaduje si zručného krájača zemiakov, pretože tie treba narezať na tenké kolieska. Keďže Miroslav nemá doma ani elektrickú, ani plynovú pec, pečenie pochúťky trvá poriadne dlho. „Najprv dám na ťapšu, u nás tak voláme pekáč, rozpustiť štvrťku masla, potom ho osolím, pridám rascu a rovnomerne na to rozložím okrúhle zemiaky. Pečiem ich v tehlovej peci trištvrte hodinu z jednej strany, trištvrte hodinu z druhej. Brat s manželkou celú ťapšu zjedia na posedenie, ja by som to mal aj na tri dni.“ Meteník pekáva v zime, keď je v sude dob-re vykysnutá kapusta. Ak ním ponúkne ženy v dedine, nevedia kuchára vynachváliť. Vraj ani skúsená gazdiná taký nevie napiecť. „Meteník je kysnutý koláč a ja ho pekávam vždy z polohrubej múky. Keď však chcem, aby chutil ako zákusok, pridám doň aj prášok do pečiva,“ prezradil tajomstvo úspechu koláča. Vraj za tri ťapše ho raz doniesol na oceňovanie vedeckých pracovníkov v Slovenskej akadémii vied do Bratislavy. „Ja som sa s meteníkom, korbáčikmi a žinčicou skromne rozložil do kúta. Jedlo zavoňalo, všetci boli raz-dva pri mojom stolíku a po meteníku sa len zaprášilo. Hneď chceli odo mňa recept. Zasmial som sa – od chlapa chcete recept?“
Miroslav Saniga si meteník pečie, aj keď ide v noci na výskum hlucháňov. Večer okolo ôsmej zamiesi, cesto nechá kysnúť do jednej v noci. Potom vstane, meteník upečie a o tretej už kráča na hlucháne. Miroslav nám recept na liptovský meteník prezradil. Samozrejme, ako dobrá gazdinka, ktorá pečie od oka, ani v jeho návode nenájdeme presné miery.
(DAG)

Skryť Vypnúť reklamu

Liptovský meteník
Potrebujeme: kyslú kapustu aj so šťavou, polohrubú múku, maslo, droždie, soľ, ak má byť meteník ľahučký ako zákusok, tak aj balíček prášku do pečiva.
Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto. Samozrejme, kyslú kapustu aj so šťavou zo suda doň pridáme. Cesto necháme v tep-
le vykysnúť, vylejeme na vymastený pekáč a pekne dochrumkava upečieme. Pri pečení meteník rozvoniava doširoka, doďaleka a na jeho vôňu sa chytajú všetci okoloidúci.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Nie je to len chlapská záležitosť
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 177
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 486
  3. Aká je chémia vôní 12 847
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 656
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 449
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 975
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 680
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 282
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 841
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Rozpočet mesta Martin: Šetrenie i investície

Martinskí mestskí poslanci schválili „zákon roka“, v mestskej kase bude menej peňazí.

V budúcom roku by sa malo zrenovovať Námestie SNP

Sezónu malého futbalu museli ukončiť, chýbali voľné termíny

Už tak dosť oklieštená sezóna malého futbalu je definitívne zrušená. Prvýkrát v histórii sa stalo, že sme nespoznali víťazov.

Skrátená sezóna malého futbalu víťazov nespoznala.

Írska veľvyslankyňa v Martine

Na radnici mali vzácnu návštevu.

Martin navštívila veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku Hilda Ó Riain.

Vymenovali riaditeľov sociálnych organizácií v Turci

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec má novú riaditeľku.

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Už ste čítali?