Riaditeľka Domu kultúry v Čadci. Chuťovkou Dagmar Labákovej je síce prevažne umenie a kultúra, ale ako sama vraví, ani s vareškou sa nehnevá.
Preto varí veľmi rada. Nie vždy to však tak bývalo. „Keď sme ešte žili u mojich rodičov, delila som sa o kuchyňu s maminou. Takže varievala najmä ona. Odkedy mám však svoje kuchynské kráľovstvo, pripravujem jedlo takmer každý deň,“ hovorí s úsmevom riaditeľka „kulturáku“. A čo majú najradšej Labákovci? V súčasnosti sú to vraj najmä cestovinky a zelenina. Teda cuketa, mrkva, kapusta, všetko, čo letná záhrada dáva. „Manžel aj dcérka majú najradšej zapekané cestoviny. Tie veru robím na ich požiadanie veľmi často,“ pokračuje Dagmar Labáková. Ona sama, keď bola ešte dieťa, mala najradšej mamine parené buchty, šúľance s makom a ostatné sladké jedlá. Jej Sarah ich tiež obľubuje, ale viac si po-chutí na už spomínaných cestovinách. A ako ich pripravuje Dagmar Labáková?
„Uvarím v osolenej vode cestoviny. Zomeliem asi dva plátky mäsa, je jedno, či je to bravčové alebo kuracie. Aké práve mám po ruke. Prudko ho orestujem na rozpálenej panvici, ochutím vegetou, bazalkou, oreganom a majoránom. Pridám dve rozmixované paradajky a trochu talianskej zmesi, po ktorej dostane omáčka skvelú pizzovú chuť. Cestoviny vysypem do zapekacej misy, zalejem pripravenou zmesou, posypem nastrúhaným syrom a dám na desať minút zapiecť,“ nadiktuje len tak spamäti najobľúbenejšie jedlo rodiny Labákovcov riaditeľka a dodáva, že každý, kto ho raz uvarí, neostane len pri jednom chode. Toto jedlo zaručene pribudne do jedálneho lístka každej rodiny.
(MM)