Brokolica so syrovou omáčkou
Potrebujeme: 1 stredne veľkú brokolicu (alebo 1 vrecko mrazenej brokolice), akýkoľvek tavený syr (3 kocky), trochu syra Niva, 2 - 2,5 dcl mlieka, kúsok masla, soľ, mleté čierne korenie, majorán, pretlačený cesnak (2-3 strúčiky)
Postup: Do hlbšej panvice vylejeme mlie-ko, ochutíme soľou, korením, majoránom, pridáme pretlačený cesnak a privedieme do varu. Pridáme na menšie kúsky pokrájaný tavený syr a trošku rozdrobenej Nivy. Rozmiešame, aby nezostali hrudky a ďalej miešame, kým omáčka nezhustne. Odstavíme z plameňa a zakryjeme. Me-dzitým do vriacej osolenej vody pridáme na ružičky rozdelenú brokolicu a varíme do mäkka (asi 3 minúty). Precedíme, dáme do hrnca, pridáme niekoľko malých kociek masla, zamiešame a zakryjeme, kým sa maslo nerozpustí. Brokolicu poukladáme na tanier a polejeme syrovou omáčkou. Môže sa podávať samostatne alebo ako príloha k mäsu alebo rybe.
Patizónové krokety
Potrebujeme: 1 stredne veľký patizón, soľ, 3 vajcia, 6 lyžíc ovsených vločiek, 1 lyžicu polohrubej múky, olej
Postup: Patizón nastrúhame na stredne hrubom strúhadle, osolíme a odložíme asi na 10 minút. Potom vytlačíme prebytočnú šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, soľ, múku a nakoniec zľahka vmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Lyžicou vykrajujeme stredne veľké krokety, ktoré postupne vypražíme na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Podávame s opekanými zemiakmi, tatárskou omáčkou a so zeleninovým šalátom.
Tekvica zapečená so syrom
Potrebujeme: 800 g tekvice, soľ, 200 g
hladkej múky, 3 vajcia, 2 dl mlieka, 60 g oleja, 50 g tvrdého syra, 1 dl kyslej smotany
Postup: Mladú tekvicu olúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky, vnútro tekvice vyberieme. Osolíme a necháme chvíľu odležať. Múku rozšľaháme s vajcami, mliekom a soľou na husté cestíčko. V ňom obaľujeme odležanú osušenú tekvicu. Na rozpálenom oleji vyprážame do zlatista po oboch stranách. Upraženú tekvicu ukladáme do misy, posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme kyslou smotanou a dáme do horúcej rúry na štvrť hodiny zapiecť. Ihneď podávame. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Tekvicový prívarok
Potrebujeme: 1 cibuľu, rastlinný olej, 600 g tekvice, 30 g hladkej múky, soľ, umelé sladidlo, ocot, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Postup: Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadrovníka, postrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k cibuľovému základu. Podlejeme vodou a dusíme takmer do mäkka. Potom tekvicu zahustíme hladkou múkou, ktorú sme rozhabarkovali v troche studenej vody. Ešte krátko povaríme, osolíme a dochutíme trochou umelého sladidla, octom a nadrobno posekaným čerstvým kôprom.
Cuketové placky
Potrebujeme: 1 cuketu, 2 vajcia, 3-4 strúčiky cesnaku, štipku majoránu,1 šálka polohrubej múky, soľ, olej na vyprážanie
Postup: Ošúpanú cuketu postrúhame, jemne posolíme a necháme krátko postáť. Potom ju rukami pretlačíme, pridáme múku, vajcia a prelisovaný cesnak. Osolíme a okoreníme majoránom. Na panvici zohrejeme olej, naberačkou kladieme do horúceho oleja cuketovú masu a tvarujeme okrúhle placky, ktoré opečieme z oboch strán dozlatista.
Zdroj: www.recepty.sk
Pripravila: M. DÍREROVÁ