Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Čo musíš, to urob ako prvé

Dnes varí Z. Bukovská

Novinárka, pedagogička, recitátorka

Či rada varím? Ktorá žena nemusí?! Moja mama mi radila: čo musíš, to si urob ako prvé. A ne-hnus si to, povedz si, že to robíš rada. Tak si to hovorím. A snažím sa variť tak, aby to, čo urobím, bolo jedlé a dobré a najmä - aby to mojim blížnym neškodilo. V tomto ročnom období je variť radosť, stačí sa pozrieť po záhrade a surovín i nápadov je nadostač. Navyše - mám poruke múdru knihu nášho syna Hneď to bude a už jej názov ma motivuje, aby som ju nenechávala ležať v poličke. Takže okrem klasiky máme na tanieroch aj to zdravé. A keďže máme v záhrade aj veľa ovocia, tak sa dostávam i k pečeniu. a o tom by som vedela rozprávať a radiť... No, ale keďže chcete recept, neponúknem ten na vraj moje „vychýrené“ šišky (či pampúšiky), ich tajomstvo je najmä v tom, že sú menšie ako tie klasicky známe a vyprážam ich zásadne vo „friťáku“, ale prezradím tajomstvo podľa mňa najlepšej torty na svete, ten od mojej mamy. (zb)

Skryť Vypnúť reklamu


orechová torta (rezy)
Suroviny:
6 vajec, 376 g cukru, jeden balíček vanilkového cukru, viac ako polovica balíčka prášku do pečiva, 120 g jemne zomletých orechov, 376 g polohrubej múky, 15 polievkových lyžíc vlažnej vody.

Postup:
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame, postupne pridáme vodu. Keď je masa dobre spojená a napenená, pridáme v mise zmiešanú zmes z ostatných surovín (orechy, múka, prášok do pečiva) a všetko dobre premiešame. Nakoniec jemne vmiešame dotuha ušľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a posypaný plech (resp. tortovú formu či formu v tvare podkovy - tu ale použijeme papier na pečenie) a pomaly pečieme. Rúru zbytočne neotvárame, cesto krásne „napuchne“. Upečené je, keď sa netrasie a je na ňom jemná kôrka.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnka:
4 celé vajíčka, 8 lyžíc kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru. Toto všetko najprv miešame za studena a keď sa zmes spojí, až do horúca ju miešame nad parou. Krém je dobre vymiešaný, keď netečie a drží sa na stenách misy. Za občasného premiešania krém vychladíme. Medzitým vymiešame 250 g Hery. Vychladnutý krém pomaly a postupne vmiešame do tuku. Obe súčasti plnky musia mať rovnakú tep-lotu, inak sa plnka môže zraziť.

Plnenie cesta a jeho prekrojenie je na vašej fantázii. Podľa toho, ako ste si ho upiekli. Ja ho niekedy rozkrájam na tenšie pásy a do stredu vkladám ešte malú punčovú zmes z hrozienok, piškót, ovocnej šťavy a iných dobrôt...

Dobrá rada:
Misa, v ktorej miešame žĺtky, by mala byť kovová a presne by mala „sadnúť“ na nádobu so sústavne zohrievanou (vriacou) vodou, v ktorej však nemá byť ponorená.
Bez tejto torty by u nás neboli Vianoce. Želám to aj vám!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 658
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 401
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 368
  4. Aká je chémia vôní 11 100
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 317
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 757
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 671
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 250
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 712
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 846
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Adventný veniec v Turanoch. Prvá sviečka už svieti.
Utečenci zo Sýrie sa po vystúpení z kamióna ocitli v Hornej Štubni

Zmeny sa dejú najmä v útoku

Vedenie martinského hokejového klubu však plánuje doplniť káder aj o defenzívnych hráčov.

Rastislav Špirko posilnil martinský prvoligový tím.
#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?