Broskyňové šatôčky
Potrebujeme: 4 zavarené broskyne, práškový cukor
Cesto: 300 g polohrubej múky, 300 g postrúhanej mrkvy, 300 g zmäknutého tuku, 1/3 bal. prášku do pečiva.
Ako na to: Zo surovín vypracujeme cesto a dáme odstáť na polhodinu do chladničky. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 5 mm hrubý plát, nakrájame na štvorce 10 x 10 cm. Do stredu položíme polovicu odkvapkanej broskyne, cesto preložíme a okraje pritlačíme. Upečieme
v stredne teplej rúre.
Čučoriedkový koláč
so snehom
Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, štipku soli, 125 g masla, 1 vajce, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g práškového cukru, 450 g čučoriedok, 1 PL škrobovej múky maizeny, 1 PL kryštálového cukru, 4 PL egrešovej marmelády, 3 bielky, 6 PL práškového cukru
Ako na to: Preosiatu múku zmiesime so soľou, maslom, vajcom, vanilinovým cukrom a práškovým cukrom. Krehké cesto necháme v chladničke prikryté odpočívať 1-2 hodiny. Čučoriedky preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Maizenu zmiešame s vodou a kryštálovým cukrom a prevaríme. Pridáme čučoriedky a necháme vychladnúť. Rúru vyhrejme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a bočné steny formy. Dno niekoľkokrát popicháme vidličkou a 20 minút pečieme na druhej priečke rúry odspodu. Vychladnutý korpus koláča natrieme marmeládou a naplníme čučoriedkami. Bielky s preosia-tym cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a cukrárskym vrecúškom nastriekame na čučoriedky mriežky zo snehu. Koláč ešte raz vložíme do rúry a snehovú hmotu necháme zapiecť do mierneho zhnednutia.
Hrušky v kréme
Potrebujeme: pohárik bieleho vína, 1/2 pohárika vody, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu cit-rónovej šťavy, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, marhuľový džem, ovocie na ozdobu
Krém: 3 dl mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 lyžicu cukru, sekané oriešky alebo mandľové lupienky, šľahačku, čokoládu na varenie
Ako na to: Hrušky olúpeme, rozpolíme, vykrojíme jadrovníky a dáme do pekáčika. Zalejeme zmesou vína a vody, cukru a citróna a povaríme asi 10 minút. Jamky po jadrovníkoch naplníme džemom a obložíme drobným ovocím. Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding, nalejeme ho do misky vypláchnutej studenou vodou, necháme vychladnúť a vyklopíme k hruškám na mise. Ozdobíme orieškami alebo mandľovými lupienkami a mierne osladenou šľahačkou. Môžeme ešte pokvapkať rozohriatou čokoládou.
Jablkový dezert
Potrebujeme: 1,5 vrecúška piškót, 750 g očistených, na plátky nakrájaných jabĺk, 8 lyžíc cukru, 6 dl vody, 2 vanilkové pudingové prášky, šľahačku
Ako na to: Jablká rozvaríme v 4 dcl vody. Pridáme cukor a pudingové prášky a rozmiešame v 2 dl vody. Všetko spoločne necháme 2 minúty povariť. Prichystáme si misky, postupne vrstvíme pripravenú zmes a piškóty. Ukončíme piškótami. Múčnik necháme vychladnúť, vyklopíme z misiek a ozdobíme šľahačkou. Pred vyklopením ponorte na chvíľu dná misiek do horúcej vody.
Malinové pusinky
Potrebujeme: 400 g malín, 100 g práškového cukru, 80 g piškót, 2 dl smotany na šľahanie, 10 g práškového cukru
Ako na to:
Rozpučené maliny rozmiešame s cukrom a nastrúhanými piškótami. Z masy vykrajujeme veľkou lyžicou pusinky, ktoré kladieme na dezertné tanieriky. Smotanu na šľahanie ušľaháme, osladíme a ozdobíme ňou povrch pusiniek.
Marhuľový nákyp
Potrebujeme: 70 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 citróna, 30 g marhuľového lekváru, 0,1 dl rumu, 3 žĺtky, 50 g strúhanky, 20 g krupice, 4 bielky, 20 g masla
Poleva: 40 g marhuľového lekváru, 0,2 dl rumu
Ako na to: Cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu, lekvár, rum a žĺtky miešame 15 minút. Pridáme preosiatu strúhanku, krupicu a z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Všetko spolu zľahka premiešame.
Nákypovú formu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre. Upečený nákyp vyklopíme a polejeme marhuľovou polevou.
Marhuľová poleva: Lekvár s rumom dobre vymiešame a polejeme nákyp.