Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Ovocné koláče

Broskyňové šatôčky
Potrebujeme: 4 zavarené broskyne, práškový cukor
Cesto: 300 g polohrubej múky, 300 g postrúhanej mrkvy, 300 g zmäknutého tuku, 1/3 bal. prášku do pečiva.
Ako na to: Zo surovín vypracujeme cesto a dáme odstáť na polhodinu do chladničky. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 5 mm hrubý plát, nakrájame na štvorce 10 x 10 cm. Do stredu položíme polovicu odkvapkanej broskyne, cesto preložíme a okraje pritlačíme. Upečieme
v stredne teplej rúre.

Čučoriedkový koláč
so snehom
Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, štipku soli, 125 g masla, 1 vajce, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g práškového cukru, 450 g čučoriedok, 1 PL škrobovej múky maizeny, 1 PL kryštálového cukru, 4 PL egrešovej marmelády, 3 bielky, 6 PL práškového cukru
Ako na to: Preosiatu múku zmiesime so soľou, maslom, vajcom, vanilinovým cukrom a práškovým cukrom. Krehké cesto necháme v chladničke prikryté odpočívať 1-2 hodiny. Čučoriedky preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Maizenu zmiešame s vodou a kryštálovým cukrom a prevaríme. Pridáme čučoriedky a necháme vychladnúť. Rúru vyhrejme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a bočné steny formy. Dno niekoľkokrát popicháme vidličkou a 20 minút pečieme na druhej priečke rúry odspodu. Vychladnutý korpus koláča natrieme marmeládou a naplníme čučoriedkami. Bielky s preosia-tym cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a cukrárskym vrecúškom nastriekame na čučoriedky mriežky zo snehu. Koláč ešte raz vložíme do rúry a snehovú hmotu necháme zapiecť do mierneho zhnednutia.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrušky v kréme
Potrebujeme: pohárik bieleho vína, 1/2 pohárika vody, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu cit-rónovej šťavy, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, marhuľový džem, ovocie na ozdobu
Krém: 3 dl mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 lyžicu cukru, sekané oriešky alebo mandľové lupienky, šľahačku, čokoládu na varenie
Ako na to: Hrušky olúpeme, rozpolíme, vykrojíme jadrovníky a dáme do pekáčika. Zalejeme zmesou vína a vody, cukru a citróna a povaríme asi 10 minút. Jamky po jadrovníkoch naplníme džemom a obložíme drobným ovocím. Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding, nalejeme ho do misky vypláchnutej studenou vodou, necháme vychladnúť a vyklopíme k hruškám na mise. Ozdobíme orieškami alebo mandľovými lupienkami a mierne osladenou šľahačkou. Môžeme ešte pokvapkať rozohriatou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablkový dezert
Potrebujeme: 1,5 vrecúška piškót, 750 g očistených, na plátky nakrájaných jabĺk, 8 lyžíc cukru, 6 dl vody, 2 vanilkové pudingové prášky, šľahačku
Ako na to: Jablká rozvaríme v 4 dcl vody. Pridáme cukor a pudingové prášky a rozmiešame v 2 dl vody. Všetko spoločne necháme 2 minúty povariť. Prichystáme si misky, postupne vrstvíme pripravenú zmes a piškóty. Ukončíme piškótami. Múčnik necháme vychladnúť, vyklopíme z misiek a ozdobíme šľahačkou. Pred vyklopením ponorte na chvíľu dná misiek do horúcej vody.

Malinové pusinky
Potrebujeme: 400 g malín, 100 g práškového cukru, 80 g piškót, 2 dl smotany na šľahanie, 10 g práškového cukru
Ako na to:
Rozpučené maliny rozmiešame s cukrom a nastrúhanými piškótami. Z masy vykrajujeme veľkou lyžicou pusinky, ktoré kladieme na dezertné tanieriky. Smotanu na šľahanie ušľaháme, osladíme a ozdobíme ňou povrch pusiniek.

Skryť Vypnúť reklamu

Marhuľový nákyp
Potrebujeme: 70 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 citróna, 30 g marhuľového lekváru, 0,1 dl rumu, 3 žĺtky, 50 g strúhanky, 20 g krupice, 4 bielky, 20 g masla
Poleva: 40 g marhuľového lekváru, 0,2 dl rumu
Ako na to: Cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu, lekvár, rum a žĺtky miešame 15 minút. Pridáme preosiatu strúhanku, krupicu a z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Všetko spolu zľahka premiešame.
Nákypovú formu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre. Upečený nákyp vyklopíme a polejeme marhuľovou polevou.
Marhuľová poleva: Lekvár s rumom dobre vymiešame a polejeme nákyp.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  3. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  6. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 861
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 683
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 110
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 056
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 795
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 571
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 507
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 437
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 385
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Polícia vyhlásila pátranie po nezvestnom mužovi z Beníc

Naposledy bol videný 2. októbra v Príbovciach. Odvtedy sa o ňom nič nevie.

Nezvestný Milan Kopka.

Primátor Danko zvolal zastupiteľstvo, poslanci budú rozhodovať aj o rozpočte

Rokovanie Mestského zastupiteľstva v Martine sa uskutoční vo štvrtok 26. novembra od 9. hodiny.

Ján Danko, primátor Martina.

Pri Braňovi Stolárikovi sa na martinskej lavičke vystriedalo dvanásť trénerov

Do zoznamu legiend martinského hokeja treba určite zaradiť aj Branislava Stolárika. Odchovanec klubu prišiel prvýkrát na Podháj ako šesťročný a s krátkymi prestávkami pôsobí v štruktúrach klubu už štyridsaťštyri rokov. Bol pri všetkých úspechoch Martina v ére samostatnosti.

Branislav Stolárik v martinskom drese.

Školáci výkresmi poďakovali vojnovým veteránom

Adresátov ďakovných výkresov našla Evanjelická spojená škola vďaka spolupráci s Jozefom Petrášom, predsedom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Martine.

 Ondrej Kučera sa obrázku a ďakovnej pohľadnici žiakov evanjelickej školy veľmi potešil a žiakom poprial veľa tvorivosti v ich ďalšom štúdiu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Dve základné školy v Nových Zámkoch hľadajú riaditeľa

Aké podmienky musia spĺňať a koľko budú zarábať?

Už ste čítali?