áty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Antioxidanty a naše zdravie
V rôznych publikáciách sa často spomínajú antioxidanty ako každému jasná samozrejmosť. Čo to je? Laicky povedané: sú to látky, zabraňujúce niektorým reakciám, vedúcim napríklad ku skazeniu potravín, ako sú tuky. Nedostatok antioxidantov zapríčiňuje nepríjemnú vôňu a chuť. V chladnom prostredí sa proces kazenia spomaľuje.
Antioxidanty majú nezastu-piteľnú funkciu aj v ľudskom organizme. Rozoznávame priro-dzené antioxidanty (vitamíny A,C, E, kyselina citrónová, rozmarín) alebo umelé, ktoré sa pridávali do krmív. Po zistení, že umelé antioxidanty sú rakovinotvorné, začalo sa od nich upúšťať, hoci do značnej miery krmivá konzervovali.
Hlavnou schopnosťou antioxidantov je, že vedia zabraňovať negatívnemu pô-sobeniu voľných radikálov, o ktorých sme už písali. Ideálny stav je, ak sú obidve tieto skupiny v rovnováhe, ale je dosť ťažké udržať ju. Občas nastane „vybočenie“ z normálu a ak je táto nerovnováha časovo v prevahe, dochádza k závažnému narušeniu zdravia. Voľné radikály napádajú obal bunky, narúšajú jej bielkovinné i tukové zložky, aj DNA. Tak vznikajú podmienky pre vznik
artériosklerózy ciev nielen srdca a mozgu, ale všeobecne. Dochá-dza k oslabeniu imunity, v krvi sa zvyšuje celkový cholesterol, začínajú sa degeneratívne procesy v centrálnej nervovej sústave ako Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba až demencia, dokonca rakovina na ktoromkoľvek mieste tela.
Od antioxidantov závisí aj starnutie organizmu. Na obmedzenie účinku voľných radikálov má telo svoje mechanizmy, ale využíva aj látky, ktoré do tela prichádzajú z vonkajšieho prostredia. Najúčinnejšími prostriedkami sú práve spomínané vitamíny a rad ďalších látok, hlavne tzv. flavonoidy. Tie sa vyskytujú v ovocí, bobuľovinách a v zelenine, ale aj v červenom víne, takže častejšia konzumácia tohto kvalitného moku v malom množstve je zdraviu prospešná. Flavonoidy patria k prírodným antioxidantom. Majú tiež protiplesňový a liečivý účinok, pretože bránia usadzovaniu tukových látok v cievach.
Flavonoidy sa vyskytujú v zelenine, ovocí a bobuľovinách, ako napr.: čučoriedky, čierne maliny, červené hrozno a červené víno, cvikla, zeler, petržlen, olivy, cibuľa, cesnak, pažítka, špenát, šalát, pohánka, strukoviny, jablká, hrušky, slivky, marhule, citrusy, čerešne, zelený čaj, plody bazy čiernej. Ale pozor! Surové plody bazy konzumované vo väčšom množstve môžu vyvolávať zvracanie a hnačku. Tepelne upravené túto negatívnu vlastnosť strácajú.
A hlavná zásada: tieto suroviny treba konzumovať predovšetkým v surovom stave, aby sa vysokou teplotou prírodné zložky neničili.