Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Zdravie rady, ktoré nenájdete v ambulanciách

Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková. Táto lekárka má za sebou viacero kurzov, certifik

Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková. Táto lekárka má za sebou viacero kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.



Zhodnotenie potravy klíčkami


Je známe, že v čase klíčenia sú semená v maximálnej aktivite. Najcennejšie látky, ktoré sú potrebné pre vznik novej, čo najkvalitnejšej rastliny investujú do klíčkov. Tie obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, cukry i plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa kvalitou vyrovnajú mäsu. A čo je dôležité, obsahujú živú energiu „zodpovednú“ za klíčenie. Preto sa odporúča ich konzumácia.


Zima má veľké nároky na náš organizmus a telo spotrebováva značnú časť rezerv, ktoré sme si nazhromaždili z prírodnej potravy v lete a jeseni. O to je vhodnejšie zaradiť klíčky do našej stravy už v zime, no najmä na jar, aby sme predišli „jarnej únave“. Takto získané vitamíny a minerály sú pre telo oveľa bližšie ako mŕtve, umelo vyrobené preparáty. Niekto konzumuje len klíčky, niekto aj semená, z ktorých vyrastajú. Ale pozor! Strukoviny fazuľa, hrach, sója, bôb a cícer sa nemajú konzumovať surové, pretože obsahujú toxalbumín. Ten vyvoláva zažívacie ťažkosti a tak musia byť strukoviny podrobené tepelnej úprave, ktorá odstráni jeho negatívne účinky. V opačnom prípade sa môžu dostaviť úporné bolesti hlavy, bolesti brucha a pocity na dávenie. Rovnako treba zaobchádzať aj s klíčkami strukovín. Môžeme ich pridať do polievky tesne pred dovarením a nechať ich povariť 3 - 6 minút. Klíčky šošovice a munga môžete jesť aj surové, ale na zlepšenie chuti by bolo vhodnejšie ich na pol minúty buď povariť, alebo blanšírovať.


Môžeme klíčiť aj semená reďkovky, kapusty, brokolice, kalerábu, karfiolu, slnečnice, lucerny, žeruchy, ľanu a obilia. Pred klíčením ich treba dostatočne premyť pod vlažnou tečúcou vodou, najlepšie na site z plastu. Potom semená dáme do čistej PET fľaše, ako odporúča odborník na zdravú výživu Ivan Bella. Do fľaše narobíme ostrým nožom asi 10 vpichov a zrežeme ju na polovicu. Do dolnej polovice fľaše dáme potrebné množstvo premytých strukovín alebo semien (pozor, pri klíčení sa podstatne zväčší ich objem), prelejeme ich pod letnou tečúcou vodou, fľašu vložíme na misku, aby prebytočná voda voľne nevytekala, a necháme ju v tmavej v miestnosti alebo prekryjeme utierkou. Niekoľkokrát za deň semená prepláchneme vodou. V priebehu 24 hodín sa začnú objavovať klíčky. Za 2 - 4 dni ich môžeme konzumovať.


Tepelne spracované klíčky pridávame do polievok, šalátov, špagiet, ryže, prívarkov, rôznych kaší, ako pohánkovej alebo kukuričnej, k ovseným a pšeničným vločkám i rozmixované do nátierok. Ale pozor! Napriek tomu, že naklíčené a premývané semená a klíčky môžu bez ujmy postáť v chladničke 2 - 3 dni, nátierku z nich konzumujeme iba v deň keď sme ju pripravili!


Naklíčené obilie a jeho klíčky vždy treba riadne premyť a aspoň 2 minúty povariť, aby sa zničili prípadné mikróby, ktoré sa na zrná dostali z hnojenej zeme. Krátkym varom a blanšírovaním sa v klíčkoch zachováva prevažná časť výživných látok, čo je výhodou proti bežnému vareniu.


Konzumovanie klíčkov je otázkou návyku, pretože v repertoári našej klasickej prípravy jedál chýbajú. Odporúčam ich konzumovať po celý rok, nielen v zime a na jar, ale najmä po chorobách, v tehotenstve a dojčení, v detskej výžive a tiež pri chudnutí, lebo nevyvolávajú jojo efekt.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 039
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 803
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 370
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 079
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 034
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 716
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 383
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 277
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 120
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Mobilné odberové miesto pri Kine Moskva.

Niekde sa objednávalo, niekde si bolo treba vystať rad.

15 h
Ľuboš Thomka (s loptou) stratil na víťaza len osem bodov.

Vo aktuálnej zostave jedenástky TFZ je sedem mien z vlaňajška. Najstarší laureát má 42 rokov a najmladší dvadsaťjeden. Ako sa stalo v poslednom období pravidlom, na zozname dominujú tridsiatnici. Víťaza tohtoročného hodnotenia dal na svoj hlasovací lístok každý klub prvej triedy.

15 h
Ivan Kocan, primár pľúcnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Novinku z Univerzitnej nemocnice v Martine v pilotnej fáze vyskúšalo sedem pacientov.

19 h
Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

22 h

Poradia sa od včera zmenili.

10 h

Už ste čítali?