Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková. Táto lekárka má za sebou viacero kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Zhodnotenie potravy klíčkami
Je známe, že v čase klíčenia sú semená v maximálnej aktivite. Najcennejšie látky, ktoré sú potrebné pre vznik novej, čo najkvalitnejšej rastliny investujú do klíčkov. Tie obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, cukry i plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa kvalitou vyrovnajú mäsu. A čo je dôležité, obsahujú živú energiu „zodpovednú“ za klíčenie. Preto sa odporúča ich konzumácia.
Zima má veľké nároky na náš organizmus a telo spotrebováva značnú časť rezerv, ktoré sme si nazhromaždili z prírodnej potravy v lete a jeseni. O to je vhodnejšie zaradiť klíčky do našej stravy už v zime, no najmä na jar, aby sme predišli „jarnej únave“. Takto získané vitamíny a minerály sú pre telo oveľa bližšie ako mŕtve, umelo vyrobené preparáty. Niekto konzumuje len klíčky, niekto aj semená, z ktorých vyrastajú. Ale pozor! Strukoviny fazuľa, hrach, sója, bôb a cícer sa nemajú konzumovať surové, pretože obsahujú toxalbumín. Ten vyvoláva zažívacie ťažkosti a tak musia byť strukoviny podrobené tepelnej úprave, ktorá odstráni jeho negatívne účinky. V opačnom prípade sa môžu dostaviť úporné bolesti hlavy, bolesti brucha a pocity na dávenie. Rovnako treba zaobchádzať aj s klíčkami strukovín. Môžeme ich pridať do polievky tesne pred dovarením a nechať ich povariť 3 - 6 minút. Klíčky šošovice a munga môžete jesť aj surové, ale na zlepšenie chuti by bolo vhodnejšie ich na pol minúty buď povariť, alebo blanšírovať.
Môžeme klíčiť aj semená reďkovky, kapusty, brokolice, kalerábu, karfiolu, slnečnice, lucerny, žeruchy, ľanu a obilia. Pred klíčením ich treba dostatočne premyť pod vlažnou tečúcou vodou, najlepšie na site z plastu. Potom semená dáme do čistej PET fľaše, ako odporúča odborník na zdravú výživu Ivan Bella. Do fľaše narobíme ostrým nožom asi 10 vpichov a zrežeme ju na polovicu. Do dolnej polovice fľaše dáme potrebné množstvo premytých strukovín alebo semien (pozor, pri klíčení sa podstatne zväčší ich objem), prelejeme ich pod letnou tečúcou vodou, fľašu vložíme na misku, aby prebytočná voda voľne nevytekala, a necháme ju v tmavej v miestnosti alebo prekryjeme utierkou. Niekoľkokrát za deň semená prepláchneme vodou. V priebehu 24 hodín sa začnú objavovať klíčky. Za 2 - 4 dni ich môžeme konzumovať.
Tepelne spracované klíčky pridávame do polievok, šalátov, špagiet, ryže, prívarkov, rôznych kaší, ako pohánkovej alebo kukuričnej, k ovseným a pšeničným vločkám i rozmixované do nátierok. Ale pozor! Napriek tomu, že naklíčené a premývané semená a klíčky môžu bez ujmy postáť v chladničke 2 - 3 dni, nátierku z nich konzumujeme iba v deň keď sme ju pripravili!
Naklíčené obilie a jeho klíčky vždy treba riadne premyť a aspoň 2 minúty povariť, aby sa zničili prípadné mikróby, ktoré sa na zrná dostali z hnojenej zeme. Krátkym varom a blanšírovaním sa v klíčkoch zachováva prevažná časť výživných látok, čo je výhodou proti bežnému vareniu.
Konzumovanie klíčkov je otázkou návyku, pretože v repertoári našej klasickej prípravy jedál chýbajú. Odporúčam ich konzumovať po celý rok, nielen v zime a na jar, ale najmä po chorobách, v tehotenstve a dojčení, v detskej výžive a tiež pri chudnutí, lebo nevyvolávajú jojo efekt.