Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
SLIVKOVÚ DOBROTU VARIA VO VALČI KAŽDÚ JESEŇ

Lekvár zo školského dvora pôjde do buchiet

Vo valčianskej školskej jedálni majú špecialitu, ktorú by ste inde hádam ani nenašli. Jej oficiálny názov znie Školský slivkový lekvár. Dôležitou súčasťou receptu je školský dvor a všetky deti s učiteľmi.

Túto sladkú špecialitu valčianske deti varia na školskom dvore od sedemdesiatych rokov, no s niekoľkými prestávkami. Ak nie je úroda, nie je ani lekvár.
Tento rok sa však na štyroch slivkách urodilo modrých duranzií dosť, zo stromov 43 detí so školníčkou striaslo asi 50 kíl a aby mali viac, pán farár od susedov im do kotla pridal aj pár kíl bystričiek. Lekvár varia podľa receptu starých materí, ktorý nosí v hlave Jaromír Meriač, starý otec troch zo žiakov.
„Slivky s kôstkami sa hodia do kotla a na väčšom ohni sa varia. Keď sú rozvarené, masu treba pretrieť cez sito, aby sa oddelila od kôstky. Potom ju znova vylejeme do kotla a za stáleho miešania varíme, kým nie je hustá. Lekvár sa varí bez cukru a konzervačných látok, sladký je aj bez nich,“ prezradil nám návod na sladkú delikatesu.
Na školskom dvore zastáva spolu so školníčkou Jojou Ušelovou neoficiálnu úlohu šéfkuchára, spolu podkladajú pod kotol a sledujú, čo sa deje pod pokrievkou. Aby lekvár lepšie hustol, deti si vymysleli riekanku. „Lekvár sa už v kotle varí, nech sa mu tam dobre darí. Budeme ho koštovať, dobrý obed chceme mať...“
Na varenie lekváru sa vždy ohromne tešia. Vtedy sa nemusia učiť. To je síce pravda, ale ich naozaj baví byť súčasťou prípravy maškrty, ktorú im hneď začerstva natrú na chlieb.
„Najradšej miešali varechou, striedali sa pri nej. Mali sme také dlhé, aby sa nepofŕkali a nepopálili, ale aj miešanie bolo fyzicky namáhavé. Preto sme si prácu zjednodušili,“ povedala riaditeľka školy Vlasta Zajíčková a ukázala na vynález Jaromíra Meriača na pokrievke – prístroj, ktorý poháňa varešky na elektrický pohon.
Po pár hodinách v kotle vybublalo asi 10 litrov lekváru. Kuchársky tím ho ihneď aj ochutnal. „Vždy kúpime chlieb a natrieme ho lekvárom, po ktorom sa deti len tak zalizujú. Ostatok skladujeme v školskej jedálni. Pani kuchárky nám ho pripravujú na raňajky alebo ho dávajú parených buchiet. Dlho nám veru nevydrží,“ zasmiala sa Vlasta Zajíčková, ktorá však kuchtenie pod oknami tried v jesennom počasí nepovažuje za zbytočne strávené hodiny.
„Deti sa aspoň naučia práci v záhrade, vidia, ako sa zbiera úroda, ako sa skladuje ovocie a varí lekvár. Je pravda, že by sme si lekvár mohli kúpiť, ale náš je oveľa chutnejší. A navyše – na čo by deti spomínali, ak nie aj na varenie lekváru na školskom dvore?“ spýtala sa riaditeľka.
(MD)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 817
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 641
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 131
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 705
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 934
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 493
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 095
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 599
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 506
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Patrik Myslovič si už zahral v základnej zostave dvadsaťjednotky

Talentovaný futbalista Patrik Myslovič už v devätnástich rokoch hráva za reprezentačnú dvadsaťjednotku.

Patrik Myslovič (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?