minulého storočia začal písať rozprávky, písal aj scenáre a v roku 1978 sa stal víťazom celoslovenskej súťaže o najlepší sce-
nár pre malé javiskové formy.
V roku 2004 mu vyšli knižne rozprávky pod názvom Kysucké rozprávky. V roku 2005 sa k nim pridružilo voľné pokračovanie s názvom Kysucké rozprávky 2. O rok neskôr vyšla tretia kniha nazvaná Drotárova palica a nedávno uzreli svetlo sveta Kysucké rozprávky 3.
Anton Pajonk tvrdí o sebe, že vie variť. Niečo vraj odkukal od mamy. „Keď som sa oženil, sľuboval som manželke, že budem v sobotu a v nedeľu variť ja. A to som dodržal. No začiatky boli dosť zaujímavé. Nevedel som to dochucovať. Vynašiel som sa však. Trochu jedla som dal do misky a dochucoval. Keď mi to chutilo, tak som podľa toho dochutil všetko,“ spomína na začiatky svojho kulinárskeho umenia. Prezrádza, že rád je a chutí mu asi všetko. „Neviem, či som kedy povedal, že to nie je dobré.
Milujem „polesníky“. Vedia o tom aj naši priatelia. Pred pár dňami nám ich dokonca priatelia Jozefínka a Mirko doniesli domov. To bola pochúťka. Výborne sme si pochutnali na polesníkoch aj u susedov Milky a Emila na Megoňkách upečených v prírode. Veľmi mi chutili jedlá aj počas štúdia v Moskve. Pravá ruská kuchyňa nemá chybu. No a na španielsku kuchyňu nedám dopustiť. Určite má na tom zásluhu aj olivový olej a ich ingrediencie.
Pri dobrom jedle mi občas príde na myseľ myšlienka, ktorú povedal Brillat Savarin: Záľubu v jedlách nachádzame
v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých zemiach a dobách a táto záľuba sa môže zaradiť ku všetkým druhým rozkošiam a zostane napokon posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných,“ hovorí náš kuchár. A pridáva jeden zo svojich obľúbených receptov:
Tajomný steak
Potrebujeme: 60 dag bravčového mäsa, 1 kg zemiakov, 4 PL tatárskej omáčky, 4 PL kečupu, 40 dag tvrdého syru, olej, soľ, mleté čierne korenie, rasca.
Postup: Do rúry dáme piecť nakrájané zemiaky osolené a porazcované. Narýchlo opečieme na plátky nakrájané osolené a okorenené bravčové mäso. Upečené zemiaky dáme na tanier, na ne položíme upečené bravčové mäso, pridáme tatársku omáčku a kečup. Celú porciu posypeme väčším množstvom na niťovky po-strúhaným tvrdým syrom.
(IH)