Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ A. PAJONK

Najviac milujem polesníky

Spisovateľ, bankár. Anton Pajonk je členom Spolku slovenských spisovateľov. Už začiatkom 70. rokov


minulého storočia začal písať rozprávky, písal aj scenáre a v roku 1978 sa stal víťazom celoslovenskej súťaže o najlepší sce-
nár pre malé javiskové formy.

V roku 2004 mu vyšli knižne rozprávky pod názvom Kysucké rozprávky. V roku 2005 sa k nim pridružilo voľné pokračovanie s názvom Kysucké rozprávky 2. O rok neskôr vyšla tretia kniha nazvaná Drotárova palica a nedávno uzreli svetlo sveta Kysucké rozprávky 3.
Anton Pajonk tvrdí o sebe, že vie variť. Niečo vraj odkukal od mamy. „Keď som sa oženil, sľuboval som manželke, že budem v sobotu a v nedeľu variť ja. A to som dodržal. No začiatky boli dosť zaujímavé. Nevedel som to dochucovať. Vynašiel som sa však. Trochu jedla som dal do misky a dochucoval. Keď mi to chutilo, tak som podľa toho dochutil všetko,“ spomína na začiatky svojho kulinárskeho umenia. Prezrádza, že rád je a chutí mu asi všetko. „Neviem, či som kedy povedal, že to nie je dobré.
Milujem „polesníky“. Vedia o tom aj naši priatelia. Pred pár dňami nám ich dokonca priatelia Jozefínka a Mirko doniesli domov. To bola pochúťka. Výborne sme si pochutnali na polesníkoch aj u susedov Milky a Emila na Megoňkách upečených v prírode. Veľmi mi chutili jedlá aj počas štúdia v Moskve. Pravá ruská kuchyňa nemá chybu. No a na španielsku kuchyňu nedám dopustiť. Určite má na tom zásluhu aj olivový olej a ich ingrediencie.
Pri dobrom jedle mi občas príde na myseľ myšlienka, ktorú povedal Brillat Savarin: Záľubu v jedlách nachádzame
v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých zemiach a dobách a táto záľuba sa môže zaradiť ku všetkým druhým rozkošiam a zostane napokon posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných,“ hovorí náš kuchár. A pridáva jeden zo svojich obľúbených receptov:

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomný steak
Potrebujeme: 60 dag bravčového mäsa, 1 kg zemiakov, 4 PL tatárskej omáčky, 4 PL kečupu, 40 dag tvrdého syru, olej, soľ, mleté čierne korenie, rasca.
Postup: Do rúry dáme piecť nakrájané zemiaky osolené a porazcované. Narýchlo opečieme na plátky nakrájané osolené a okorenené bravčové mäso. Upečené zemiaky dáme na tanier, na ne položíme upečené bravčové mäso, pridáme tatársku omáčku a kečup. Celú porciu posypeme väčším množstvom na niťovky po-strúhaným tvrdým syrom.

(IH)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 562
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 432
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 158
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 869
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 592
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 355
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 791
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 140
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 939
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?