Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ A. PAJONK

Najviac milujem polesníky

Spisovateľ, bankár. Anton Pajonk je členom Spolku slovenských spisovateľov. Už začiatkom 70. rokov


minulého storočia začal písať rozprávky, písal aj scenáre a v roku 1978 sa stal víťazom celoslovenskej súťaže o najlepší sce-
nár pre malé javiskové formy.

V roku 2004 mu vyšli knižne rozprávky pod názvom Kysucké rozprávky. V roku 2005 sa k nim pridružilo voľné pokračovanie s názvom Kysucké rozprávky 2. O rok neskôr vyšla tretia kniha nazvaná Drotárova palica a nedávno uzreli svetlo sveta Kysucké rozprávky 3.
Anton Pajonk tvrdí o sebe, že vie variť. Niečo vraj odkukal od mamy. „Keď som sa oženil, sľuboval som manželke, že budem v sobotu a v nedeľu variť ja. A to som dodržal. No začiatky boli dosť zaujímavé. Nevedel som to dochucovať. Vynašiel som sa však. Trochu jedla som dal do misky a dochucoval. Keď mi to chutilo, tak som podľa toho dochutil všetko,“ spomína na začiatky svojho kulinárskeho umenia. Prezrádza, že rád je a chutí mu asi všetko. „Neviem, či som kedy povedal, že to nie je dobré.
Milujem „polesníky“. Vedia o tom aj naši priatelia. Pred pár dňami nám ich dokonca priatelia Jozefínka a Mirko doniesli domov. To bola pochúťka. Výborne sme si pochutnali na polesníkoch aj u susedov Milky a Emila na Megoňkách upečených v prírode. Veľmi mi chutili jedlá aj počas štúdia v Moskve. Pravá ruská kuchyňa nemá chybu. No a na španielsku kuchyňu nedám dopustiť. Určite má na tom zásluhu aj olivový olej a ich ingrediencie.
Pri dobrom jedle mi občas príde na myseľ myšlienka, ktorú povedal Brillat Savarin: Záľubu v jedlách nachádzame
v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých zemiach a dobách a táto záľuba sa môže zaradiť ku všetkým druhým rozkošiam a zostane napokon posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných,“ hovorí náš kuchár. A pridáva jeden zo svojich obľúbených receptov:

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomný steak
Potrebujeme: 60 dag bravčového mäsa, 1 kg zemiakov, 4 PL tatárskej omáčky, 4 PL kečupu, 40 dag tvrdého syru, olej, soľ, mleté čierne korenie, rasca.
Postup: Do rúry dáme piecť nakrájané zemiaky osolené a porazcované. Narýchlo opečieme na plátky nakrájané osolené a okorenené bravčové mäso. Upečené zemiaky dáme na tanier, na ne položíme upečené bravčové mäso, pridáme tatársku omáčku a kečup. Celú porciu posypeme väčším množstvom na niťovky po-strúhaným tvrdým syrom.

(IH)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 257
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 246
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 124
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 688
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 233
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 439
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 478
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 237
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Objednať na testovanie sa bude dať v Martine cez aplikáciu Bookio

Mesto Martin pre účely skríningového testovania na COVID-19 bude využívať aplikáciu Bookio, prostredníctvom ktorej sa rýchlo a ľahko prihlásite na miesto a čas, ktorý vám vyhovuje.

Odberové miesta budú vytvorené aj v Gymnáziu Jozefa Lettricha.

V Kláštore začnú testovať dnes, v ústrety vychádzajú aj pracujúcim ľuďom

Občania sa môžu prísť dať pohodlne otestovať aj po pracovnej dobe. Odberové miesta budú otvorené do večera.

Odberové miesta v Kláštore pod Znievom sú nachystané. V prevádzke budú až do budúceho utorka.

Osemnástku sme v pohode zdolali, dnes na nás čaká Skalica

Nádej na dobrý výsledok zobrali naši reprezentačnej osemnástke veľmi rýchlo a zápas proti mladíkom až do konca kontrolovali. Dnes doma privítajú Skalicu.

Osemnástku sme zdolali vysoko 8:1.

Vrútky chystajú testovanie na víkend, pozrite si kedy a kde

V sobotu bude v prevádzke odberových miest, v nedeľu do 14. h štyri.

Testovanie bude prebiehať aj v Spojenej škole M. R. Štefánika.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?