V mojej rodine varí takmer výhradne manželka. V kuchyni jej pomáhajú najmä dcéry, ale nejaká úloha, napríklad škrabanie zemiakov, ostane aj pre mňa. K sporáku sa dostanem iba občas, ak manželka nie je doma a musím variť obed. Varím ale rád už od detstva. Keď som mal desať rokov, uvaril som svoje prvé jedlo. Bola ním praženica. V tom istom veku som sa naučil variť puding a krupicovú kašu. Dvanásť rokov som bo vegetariánom a naučil som sa pripraviť rôznorodé zeleninové jedlá, šaláty, ovsené vločky na rôzne spôsoby, variť sóju. Mäsa zjem veľmi málo. Obľubujem mliečne výrobky, ale bez chemických prísad a rôznych stabilizátorov. Preto si jogurt pripravujem doma. Najchutnejší je s čerstvým ovocím. Veľmi mi chutia nevarené jedlá, napríklad ovsené vločky s jogurtom a ovocím. K mojim ďalším obľúbeným jedlám patria bryndzové halušky, alebo halušky či domáce rezance s tvarohom, čerstvý ovčí syr, zemiakové placky s ovsenými vločkami. Pre čitateľov som vybral prípravu jednoduchého zeleninového jedla, ktorého príprava trvá niekoľko minút. Ako príloha k nemu sú vhodné opekané alebo varené zemiaky.