Pohánka
V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok na imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje krvnú zrážavosť a obsah cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou a odporúča sa ako diéta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.
Použitie v kuchyni
Pohánka sa dá upravovať podobne ako ryža. Môžeme ju použiť do nátierok, karbonátok, ako plnku do mäsa, ako závarku do polievok. Pohánková múka sa tiež môže pri pečení pridať do pšeničnej múky. Dodá upečenému pečivu kyprosť.
Úprava pred varením
Pred varením prepláchneme pohánkové krúpy studenou vodou. Na 1 diel pohánky použijeme 1,5 diela vody, pridáme trochu soli a jednu lyžicu oleja, privedieme do varu, 2 až 3 minúty varíme pod pokrievkou, odstavíme a necháme 30 minút dôjsť na vypnutom sporáku.
Pohánkové krúpy so zeleninou a s hubami
250 g pohánkových krúp, 450 ml vody, trochu oleja do vody na varenie, 1 lyžica oleja, l väčšia cibuľa, 250 g čerstvých šampiňónov, mleté čierne korenie, 250 g miešanej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica, paprika), 2 strúčiky cesnaku, sójová omáčka, soľ, zelená petržlenová vňať
Pohánkové krúpy prepláchneme, zalejeme vodou, pridáme trochu oleja, za občasného premiešania povaríme 3 – 4 min, potom ich odstavíme, prikryjeme a necháme vychladnúť. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme šampiňóny a mleté čierne korenie, podlejeme malým množstvom vody, chvíľu podusíme, zamiešame zeleninu a pretlačený cesnak a všetko udusíme domäkka. Hotové huby so zeleninou dochutíme sójovou omáčkou a podľa chuti soľou a čiernym korením, zamiešame vychladnutú pohánku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a ešte dobre na miernom ohni prehrejeme. Pripravené pohánkové krúpy so zeleninou a s hubami môžeme aj zapiecť v rúre.
Jemná pohánková nátierka
250 ml mlieka, 110 g pohánkovej krupice, l mäkký tvaroh, l syr Lučina, l biely jogurt alebo majonéza, trochu citrónovej šťavy, 2 strúčky cesnaku, l väčšia cibuľa, soľ, mleté čierne korenie
Z mlieka a pohánkovej krupice uvaríme hustú kašu. Tvaroh vymiešame s Lučinou a jogurtom alebo majonézou, pridáme trochu citrónovej šťavy, roztlačený cesnak, nadrobno posekanú cibuľu a vychladnutú pohánkovú kašu, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a dobre premiešame.
Viera Topoliová,
VERA – zdravá výživa