Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
MÁ RÁD SLOVANSKÚ KUCHYŇU

Dnes varí Peter Kuľha

Dnes varí Peter Kuľha
Riaditeľ Gymnázia A. Bernoláka v Námestove.

„Vyskúšal som už všeličo exo-tické,“ hovorí Peter Kuľha. „Skúsil som malajskú, jamajskú, mexickú aj grécku kuchyňu, no okrem japonských zapekaných rezancov so sójovou omáčkou mi nechutilo nič. Dá sa povedať, že v chutiach som konzervatívny.“
Peter Kuľha je milovníkom tradičných slovanských jedál, má rád všetko od sviečkovej cez kôprovú, chrenovú či hubovú omáčku. No medzi jeho najobľúbenejšie jedlá pat-
ria jednoznačne pirohy. Tie vie aj vlastnoručne pripraviť.
Peter je rodákom z východu, kde pirohy patria medzi tradičné vianočné jedlá. Okrem pirohov obľubuje i hubovú máčanku. Tieto nepochybne chutné tradičné jedlá sa však u Kuľhovcov nevaria len na Vianoce: „Vždy, keď sa niekomu z našej rodiny niečo výnimočné podarí, pripravíme si toto jedlo. U nás doma to majú všetci radi.“
Pre prípad, že by ste aj vy chceli obohatiť svoj vianočný stôl o nové chutné jedlá, P. Kuľha poskytol namiesto jedného až dva recepty:
(VP)
hubová máčanka
Potrebujeme: ½ - ¾ litra kapustnice (len šťavy bez kapusty), za hrsť najemno nasekanej čerstvej kapusty, huby (akékoľvek – mrazené, čerstvé, sušené).
Kapustnicu a kapustu uvaríme, keď zapení, pridáme pripravené huby. Je dobré vopred ich predvariť. Húb treba dať veľa, vtedy má máčanka lepšiu chuť. Keď všetko spolu prevrie, pripravíme si zátrepku na zahustenie. Zmiešame 1 vajce, 1 šľahačkovú smotanu a 2 – 3 polievkové lyžice hladkej múky a vlejeme do vriacej máčanky. Keď zhustne, pridáme 6 – 7 strúčikov pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, prípadne pár kvapiek citróna a - máčanka ja hotová.

Skryť Vypnúť reklamu


Pirohy so zemiakovo-syrovou plnkou
Cesto: polohrubá múka, vajce, voda, soľ. Všetko zmiešame a vypracujeme tuhšie rezancové cesto, ktoré vyvaľkáme a roz-krájame na štvorce približne
5 x 5 cm.
Plnka: 3 – 4 stredne veľké zemiaky uverené v šupke, syrokrém, tavený syr Bambino, bryndza podľa chuti, soľ, čierne korenie.
Uvarené zemiaky najemno postrúhame, pridáme syrokrém, Bambino, soľ, korenie, troška bryndze. S bryndzou to netreba preháňať, je veľmi aromatická, keď jej dáte priveľa, kazí celkovú chuť jedla. Všetko zmiešame. Zmesou naplníme pripravené štvorce cesta. Na každý ide cca 1 čajová lyžička plnky. Štvorce uzatvoríme na trojuholníky, okraje dobre pritlačíme a uvaríme v osolenej vode. Pred podávaním omastíme pirohy rozpusteným obyčajným maslom. Môžeme ich poliať pochúťkovou kyslou smotanou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 576
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 173
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 181
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 264
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 324
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 884
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 966
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 795
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?