Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
MÁ RÁD SLOVANSKÚ KUCHYŇU

Dnes varí Peter Kuľha

Dnes varí Peter Kuľha
Riaditeľ Gymnázia A. Bernoláka v Námestove.

„Vyskúšal som už všeličo exo-tické,“ hovorí Peter Kuľha. „Skúsil som malajskú, jamajskú, mexickú aj grécku kuchyňu, no okrem japonských zapekaných rezancov so sójovou omáčkou mi nechutilo nič. Dá sa povedať, že v chutiach som konzervatívny.“
Peter Kuľha je milovníkom tradičných slovanských jedál, má rád všetko od sviečkovej cez kôprovú, chrenovú či hubovú omáčku. No medzi jeho najobľúbenejšie jedlá pat-
ria jednoznačne pirohy. Tie vie aj vlastnoručne pripraviť.
Peter je rodákom z východu, kde pirohy patria medzi tradičné vianočné jedlá. Okrem pirohov obľubuje i hubovú máčanku. Tieto nepochybne chutné tradičné jedlá sa však u Kuľhovcov nevaria len na Vianoce: „Vždy, keď sa niekomu z našej rodiny niečo výnimočné podarí, pripravíme si toto jedlo. U nás doma to majú všetci radi.“
Pre prípad, že by ste aj vy chceli obohatiť svoj vianočný stôl o nové chutné jedlá, P. Kuľha poskytol namiesto jedného až dva recepty:
(VP)
hubová máčanka
Potrebujeme: ½ - ¾ litra kapustnice (len šťavy bez kapusty), za hrsť najemno nasekanej čerstvej kapusty, huby (akékoľvek – mrazené, čerstvé, sušené).
Kapustnicu a kapustu uvaríme, keď zapení, pridáme pripravené huby. Je dobré vopred ich predvariť. Húb treba dať veľa, vtedy má máčanka lepšiu chuť. Keď všetko spolu prevrie, pripravíme si zátrepku na zahustenie. Zmiešame 1 vajce, 1 šľahačkovú smotanu a 2 – 3 polievkové lyžice hladkej múky a vlejeme do vriacej máčanky. Keď zhustne, pridáme 6 – 7 strúčikov pretlačeného cesnaku, soľ, korenie, prípadne pár kvapiek citróna a - máčanka ja hotová.

Skryť Vypnúť reklamu


Pirohy so zemiakovo-syrovou plnkou
Cesto: polohrubá múka, vajce, voda, soľ. Všetko zmiešame a vypracujeme tuhšie rezancové cesto, ktoré vyvaľkáme a roz-krájame na štvorce približne
5 x 5 cm.
Plnka: 3 – 4 stredne veľké zemiaky uverené v šupke, syrokrém, tavený syr Bambino, bryndza podľa chuti, soľ, čierne korenie.
Uvarené zemiaky najemno postrúhame, pridáme syrokrém, Bambino, soľ, korenie, troška bryndze. S bryndzou to netreba preháňať, je veľmi aromatická, keď jej dáte priveľa, kazí celkovú chuť jedla. Všetko zmiešame. Zmesou naplníme pripravené štvorce cesta. Na každý ide cca 1 čajová lyžička plnky. Štvorce uzatvoríme na trojuholníky, okraje dobre pritlačíme a uvaríme v osolenej vode. Pred podávaním omastíme pirohy rozpusteným obyčajným maslom. Môžeme ich poliať pochúťkovou kyslou smotanou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Po dvoch prehrách naši naplno zabrali a zdolali Levice.

Martinčania dokázali Levice zdolať aj tretíkrát v sezóne. V stredu mali výborný vstup do stretnutia a rutinérsky zvládli aj záver.

4 h
Konečne si mohli prísť na svoje aj bežkári.

Bežkári využili každú chvíľu, aby si mohli zašportovať. Pekné sú i prechádzky zasneženou prírodou.

6 h
Niekedy si treba poradiť so snehom aj ručne.

Prioritnou zónou v rámci zimnej údržby v Turčianskych Tepliciach je centrum mesta, prístupové cesty a chodníky vedúce ku školám a škôlkam, autobusovým zastávkam či k železničnej stanici, resp. zastávke.

10 h
Mobilné odberové miesto pri Kine Moskva.

Niekde sa objednávalo, niekde si bolo treba vystať rad.

27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vo štvrtok dopoludnia zaznamenali ľudia v Handlovej aj Prievidzi otrasy zeme.

7 h

Poradia sa od včera zmenili.

27. jan

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

23 h

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Už ste čítali?