Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ I. ŠKOLNÍKOVÁ

Pelmene sú pre radosť

Hudobná pedagogička
Irina Školníková sa presťahovala na Slovensko v roku 1990, hneď po skončení Vysokej školy múzických umení v Sankt-Peterburgu, vtedajšom Leningrade. Na tejto škole vyštudovala dve fakulty, a to fakultu dirigovania - zborový spev a fakultu pedagogiky - teóriu a riadenie kultúry.
Od roku 1990 pôsobí v Čadci ako učiteľka hry na klavír. Počas svojej pedagogickej činnosti vychovala veľa hudobníkov profesionálov, ale aj hudobníkov amatérov. Od roku 2002 pôsobí aj v ZUŠ Turzovka, kde založila a vedie Detský spevácky zbor.
Irine, hoci jej rodičia boli pracovne vyťažení a na va-
renie im nezostávalo veľa času, varenie a ruská kuchyňa, nie je vôbec cudzia. O to sa postarala jej stará mama, ktorá bola profesionálnou kuchárkou, neskôr šefkuchárkou v niekoľkých hoteloch. Irina preto už od detstva mala možnosť spoznávať čaro nielen ruskej kuchyne, ale aj jedál rôznych iných krajín. „Pretože som vyrastala pri rieke Ural a môj otec bol vášnivý rybár, odmalička som zvyknutá jedávať jedlá pripravované z rýb, ktoré preferujem dodnes,“ pre-
zrádza. Dodáva však, že ako každá Slovanka, aj ona veľmi obľubuje jedlá ruskej kuchyne starých mám. Sú nimi napríklad zemiakové lievance, ruské „bliny“ na rôzny spôsob a samozrejme aj „pelmene“ - taštičky z rezancového cesta s rôznymi plnkami. Irina dnes kvôli pracovnej vyťaženosti varieva málo, ale keď chce urobiť radosť svojim známym a priateľom, pripraví pre nich ruské „pelmene“ s mä-sovou plnkou.
Jej recept: Z hladkej múky, vajíčka, soli a vlažného mlieka rozriedeného vodou vypracujeme mäkké a ľahkospracovateľné cesto (podobne ako na rezance). Plnku pripravíme z dvoch druhov mäsa - hovädzieho stehna a bravčovej krkovičky. Mäso zomelieme na mlynčeku, plnku do-chutíme soľou, mletým čiernym korením, nadrobno posekanou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Z cesta vyvaľkáme placky, naplníme ich jednou malou lyžičkou plnky a formujeme do tvaru malých taštičiek, podobných pirohom. „Pelmene“ vložíme do osolenej vriacej vody, do ktorej môžeme pridať aj bobkový list a nové korenie a po ich vyplávaní navrch varíme asi 5 minút. Hotové pelmene vložíme do nádoby, najlepšie keramickej, dochutíme maslom a kyslou smotanou. Irina Školníková nám prezradila aj dochucovadlo svojho otca: „Do trochy vývaru, v ktorom sa pelmene varili, pridáme trošku octu, čierneho korenia a rozdrveného cesnaku. Pred konzumáciou pelmene v tomto vývare ponamáčame. Podľa nej tento spôsob konzumácie ocenia predovšetkým milovníci pikantných jedál, ale aj labužníci.
(MM)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 983
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 217
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 286
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 512
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 871
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 189
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 007
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 798
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 178
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Sahajdovi nový tartan šťastie nepriniesol

Ostrý pretekársky krst nového atletického štadióna dopadol veľmi dobre. Menili sa na ňom slovenské historické tabuľky v behu na 10 000 metrov.

Tibor Sahajda.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?