Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ I. ŠKOLNÍKOVÁ

Pelmene sú pre radosť

Hudobná pedagogička
Irina Školníková sa presťahovala na Slovensko v roku 1990, hneď po skončení Vysokej školy múzických umení v Sankt-Peterburgu, vtedajšom Leningrade. Na tejto škole vyštudovala dve fakulty, a to fakultu dirigovania - zborový spev a fakultu pedagogiky - teóriu a riadenie kultúry.
Od roku 1990 pôsobí v Čadci ako učiteľka hry na klavír. Počas svojej pedagogickej činnosti vychovala veľa hudobníkov profesionálov, ale aj hudobníkov amatérov. Od roku 2002 pôsobí aj v ZUŠ Turzovka, kde založila a vedie Detský spevácky zbor.
Irine, hoci jej rodičia boli pracovne vyťažení a na va-
renie im nezostávalo veľa času, varenie a ruská kuchyňa, nie je vôbec cudzia. O to sa postarala jej stará mama, ktorá bola profesionálnou kuchárkou, neskôr šefkuchárkou v niekoľkých hoteloch. Irina preto už od detstva mala možnosť spoznávať čaro nielen ruskej kuchyne, ale aj jedál rôznych iných krajín. „Pretože som vyrastala pri rieke Ural a môj otec bol vášnivý rybár, odmalička som zvyknutá jedávať jedlá pripravované z rýb, ktoré preferujem dodnes,“ pre-
zrádza. Dodáva však, že ako každá Slovanka, aj ona veľmi obľubuje jedlá ruskej kuchyne starých mám. Sú nimi napríklad zemiakové lievance, ruské „bliny“ na rôzny spôsob a samozrejme aj „pelmene“ - taštičky z rezancového cesta s rôznymi plnkami. Irina dnes kvôli pracovnej vyťaženosti varieva málo, ale keď chce urobiť radosť svojim známym a priateľom, pripraví pre nich ruské „pelmene“ s mä-sovou plnkou.
Jej recept: Z hladkej múky, vajíčka, soli a vlažného mlieka rozriedeného vodou vypracujeme mäkké a ľahkospracovateľné cesto (podobne ako na rezance). Plnku pripravíme z dvoch druhov mäsa - hovädzieho stehna a bravčovej krkovičky. Mäso zomelieme na mlynčeku, plnku do-chutíme soľou, mletým čiernym korením, nadrobno posekanou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Z cesta vyvaľkáme placky, naplníme ich jednou malou lyžičkou plnky a formujeme do tvaru malých taštičiek, podobných pirohom. „Pelmene“ vložíme do osolenej vriacej vody, do ktorej môžeme pridať aj bobkový list a nové korenie a po ich vyplávaní navrch varíme asi 5 minút. Hotové pelmene vložíme do nádoby, najlepšie keramickej, dochutíme maslom a kyslou smotanou. Irina Školníková nám prezradila aj dochucovadlo svojho otca: „Do trochy vývaru, v ktorom sa pelmene varili, pridáme trošku octu, čierneho korenia a rozdrveného cesnaku. Pred konzumáciou pelmene v tomto vývare ponamáčame. Podľa nej tento spôsob konzumácie ocenia predovšetkým milovníci pikantných jedál, ale aj labužníci.
(MM)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 118
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 793
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 600
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 419
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 362
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 077
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 013
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 676
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Martine a okolí.

15 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

22 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

22. jan
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

14 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?