Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ JÁN BARTKO

Ostriež na čínsky spôsob

Ostriež na čínsky spôsob

Majster Slovenska v muškárení

Onedlho bude väčšina z nás zháňať rybu na vianočný stôl. Na to, ako ju chutne pripraviť, sme sa spýtali Jána Bartka, dvojnásobného majstra Slovenska v muškárení v kategórii jednotlivcov a osemnásobného v družstvách. Veľa rýb, ktoré chytil, pustil späť do vody, ale mnohé skončili na tanieri. Pripravuje ich sám a veľmi dobre, lebo je vyučený kuchár - čašník a dlhé roky pracoval v renomovanom tatranskom hoteli. Hovorí, že našou najlepšou sladkovodnou rybou, ktorá sa vyrovná najlepším druhom morských rýb, vrátane lososa, je ostriež. Podľa neho je ostriež dokonca lepší ako losos. „Výborný je na masle aj vyprážaný, ale nedávno som ho prvýkrát pripravil na čínsky spôsob. Výsledok ohúril nielen mňa, ale aj moje dcéry,“ povedal Ján Bartko. Vyskúšajte a posúďte sami.
Ostrieža „vyfiletujeme,“ čiže očistíme a zbavíme kostí. Mäso nakrájame na rezance, premiešame s lyžicou polo-sladkej sójovej omáčky, vegetou, so soľou a s olejom a necháme odležať. Odstáte mäso krátko orestujeme na horúcom oleji a preložíme do inej nádoby. Na tej istej panvici roztopíme kúsok masla a udusíme ázijskú zeleninu. Sú rôzne druhy, lepšie je kúpiť kvalitnejšiu a bez kukurice, ktorá sa do rybacích pokrmov príliš nehodí. Do zeleniny pridáme pór, pokvapkáme ju sójovou omáčkou a podusíme na prudkom plameni asi tri minúty. Potom pridáme orestované mäso. V pol deci bieleho suchého vína, pol deci vody rozmiešame lyžičku solamylu, vlejeme do zmesi a spolu ešte dusíme asi tri minúty. Podávame s ryžou.
Ján Bartko nám prezradil ešte jeden recept. Budete potrebovať steak zo žraloka, tuniaka, ale stačí aj obyčajné rybie filé. Mäso osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a okoreníme čiernym korením. Necháme postáť, potom ho na rozpálenej panvici prudko opečieme na oleji po oboch stranách a vyberieme. Na tú istú panvicu dáme kúsok masla a nakrájané šampiňóny, najlepšie čerstvé. Orestujeme, zalejeme smotanou na varenie alebo sladkou a necháme variť. Pridáme nastrúhaný alebo rozmrvený syr Niva, (môže byť aj Bambino), prevaríme, ochutíme citrónovou šťavou, trochou cukru a soli. Nakoniec vložíme opečené filé a všetko spolu varíme ešte asi dve minúty. Podávame s varenými zemiakmi, poliatymi maslom a posypanými petržlenovou vňaťou.
Podľa Jána Bartka lepšie chutí ryba z tečúcich ako zo stojatych vôd. V niektorých rybníkoch sa totiž premnožili riasy a baktérie, ktoré rybám dodávajú bahnitú príchuť. „Rybací zápach sa dá odstrániť namočením do mlie-ka, ale bahnitá príchuť sa len tak ľahko odstrániť nedá. Musíte nechať rybu vyplávať aspoň tri dni v čistej vode,“ poznamenal Ján Bartko a poradil, ako sa dá zistiť, či je ryba čerstvá. Ak do nej pichnete prstom a svalovina sa vyrovná, je čerstvá, ak v nej zostane jamka, je stará. Žiabre musia byť červené alebo ružové, nie biele.
(BEA)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 060
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 20 662
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 137
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 072
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 786
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 981
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 656
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 105
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 954
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 609
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?