Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Mária Balačinová posiela sladkú správu z Turca do sveta

„Zaujímavé pre mňa bolo, že moju prácu obdivovalo hodne mužov. Napríklad za mnou dlho stál pán, taký fešáčisko, ale nič nehovoril, len stál, nevedela som, čo ho zaujalo. Robila som taký náročnejší kúsok...

Až potom, keď som to dokončila, si vydýchol... On si vydýchol! Otočila som sa, že či mu neprišlo zle. A konečne povedal, že bol zvedavý, či sa ľavá strana stretne s tou pravou. Hovoril, že ani nedýchal...“ pripomína si nedávny zážitok medovnikárka Mária Balačinová.

„Regina Meinecke z Altonaer múzea v Hamburgu založila obchod, v ktorom sa predávajú najmä suveníry viažuce sa k aktuálnemu výstavnému projektu múzea. Vždy pred Vianocami zorganizuje výstavu, ktorá je spojená s vianočným trhmi. V tomto roku sa zamerala na medovnikárstvo v strednej Európe. Na jar navštívila Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine a dohodla si s nami spolu-prácu. Našou hlavnou úlohou bolo zastrešiť historickú časť medovnikárstva a tiež nám dala možnosť vybrať výrobcu me-dovníkov, ktorý by svoje umenie predviedol naživo,“ hovorí etnografka SNM Daša Ferklová.
Výsledkom tohoto dohovoru bola služobná cesta, ktorú absolvovali pracovníčky múzea so známou turčianskou medovnikárkou Máriou Balačinovou 13. až 17. novembra do nemeckého Hamburgu. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 14. novembra a my už vieme, že tu turčianske posolstvo významným spôsobom zarezonovalo.
Výstava sa uskutočnila pod názvom V perníkovom domčeku s podtitulom Perníky celej Európy. Prečo sa výstava volá V perníkovom domčeku? V strede priestoru, kde sa konali vianočné trhy, bol postavený ozajstný medovníkový domček, z ktorého si každý návštevník mohol odlomiť kúsok medovníka. Domček vďaka usporiadateľom po pár dňoch znova „narástol“. Zúčastnili sa na nej zástupcovia z Rakúska, Švajčiarska, Nemecka, Maďarska a zo slovanských štátov Česi, Rusi, Poliaci, Chorváti, Slovinci a my Slováci. Každá krajina dostala vymedzený priestor. Slovenská minidelegácia bola špeciálnym hosťom prvých troch dní. V centrálnej vitríne, kde SNM prezentovalo drevené medovníkové formy z 18. a 19. storočia, ktoré charakterizujú tradičnú výrobu medovníkov, bola zároveň malá výstava medovníkov od výrobcov z rôznych oblastí Slovenska. Jednoznačne tu dominovala kolekcia perníkov Mária Balačinovej.
„Na vernisáži sa zúčastnilo veľa ľudí, sála bola plná. Riaditeľ múzea mal otvárací prejav a nás ako špeciálnych hostí vyzval, aby sme si sadli do pripravenej pohovky na pódiu a pred všetkými účastníkmi sa odohrával malý neformálny rozhovor. Prekvapilo nás to, ale bolo to milé. Krátko som porozprávala o histórii medovnikárskej výroby na Slovensku. Na záver som povedala, že ak chcú nemeckí návštevníci vidieť, ako vyzerá medovnikárska dielňa dnes, nech sa prídu pozrieť na Máriu Balačinovú do Koštian pri Martine, a ak chcú vidieť, ako vyzerali tie tradičné, nech prídu do SNM v Martine,“ hovorí D. Ferklová.
A M. Balačinová súhlasí: „Dávno som sa necítila tak uvoľnene ako tam. Bolo to spontánne, jednoduché, prejav domácich bol úprimný, nebolo to strojené, bolo to milé, neformálne. Veľmi sa nám venovali. Pri takýchto podujatiach sa vždy snažím predstaviť výrobky jedinečné, ktoré som ja vymyslela, a samozrejme ich aj vyrobila. Rozhodla som sa, že im ukážem najmä medovníčky súvisiace s Vianocami a robila som, čo mi srdiečko a hlava dovolili.“
Bola rada, že mala možnosť priamo na mieste predstaviť svoju prácu a techniku zdobenia. Na výstave našla aj „kópie“ svojich medovníkových svadobných sŕdc. Tie pri výbere na Slovensku pani Regine niekto ponúkol ako „svoje“. Evidentne boli odkopírované a navyše nekvalitne vyhotovené. „To ma veľmi mrzelo, pretože ja si dávam veľmi záležať, aby, keď niečo vymyslím a je to originálne, bolo aj perfektné a dokonale urobené. Veľmi mi chýbali pri vystavených predmetoch mená autorov. Každá medovnikárka má svoj výrazný rukopis, ktorý nie je ťažké rozpoznať. Dovolím si povedať, že výber zo Slovenska pôsobil na mňa dosť chaoticky a náhodne. Určite tam nebolo všetko to, čo mohlo slovenskú me-dovníkovú tvorbu oveľa výraznejšie reprezentovať,“ skomentovala M. Balačinová.
Kolekcia M. Balačinovej celú slovenskú expozíciu oživila, bola iná a odrazilo sa to aj na celkovom ohlase. Urobila dobrý výber, potvrdila sa jedinečnosť jej tvorby, v žiadnej inej vitríne sa podobné medovníkové predmety neobjavili. Rôzne vianočné miniatúry – zvončeky, snehuliačiky a iné, návštevníkov očarili. Jej vianočný stromček vo vstupnej časti múzea, kde sa konali vianočné trhy, vyzdobila pologuľami s vsadenými drobnôstkami, ktoré patria k jej jedinečným „kúskom“, vzbudzoval veľký záujem. Návštevníci skúmali, z čoho sú tieto gule vyrobené, ovoniavali ich, pre-hliadali, neverili, že sú to tiež medovníčky.
„Mala som tam slovenskú študentku - tlmočníčku, ktorá mi všetko spontánne prekladala a vytešovala sa, že ako mi skla-dajú poklony, že už ani nevie, ako mi to má všetko prekladať, všetko mi chcela povedať, ako sa to ľuďom páči, a ešte toto hovorili, takýto tu máš odkaz... Pobavilo ma,“ spomína M. Balačinová, „že si mysleli, že mám na to nejakú formu, podľa ktorej to robím. Štipkali do toho prstami či to nie je drevo, kokosový orech ... Boli z toho unesení, že takú precíznu tvorbu ešte nevideli.“
Nevedela, koľko času bude venovať zdobeniu. Začala na vernisáži a hotové medovníčky jej doslova išli spod ruky, až
strácala prehľad, koľko neozdobených vlastne ešte má. Tie si so sebou doniesla hotové. Naraz zistila, že jej zostáva vari už len desať, a to mala materiál zdobiť ešte dva dni. Vyriešili sme to tak, že dekoračnú misu, v ktorej bolo okolo štyridsať malých, dvoj-trojcentimetrových srdiečok potretých len polevou, vysypali a pred očami ľudí ich pani Balačinová zdobila. Našťastie mala so sebou suroviny a podarila sa jej výborná poleva, nuž dokázala na tie miniatúrky ešte aj písať. „Vyčipkovala som ich, hrala som sa s nimi, vyšantila som sa na nich, boli rozkošné...

Skryť Vypnúť reklamu

Vôbec by mi nenapadlo, že niečo takéto budem robiť. Naplnilo mi to čas, celý deň som mala čo robiť. Obdiv bol o to väčší, že to dielko vznikalo úplne spontánne... Bola som potešená, lebo takýto výsledok je pre mňa potvrdením, že moja robota je zmysluplná.“
Rozprávame sa už v jej útulnej čistučkej výrobni(čke) v Košťanoch. Popritom berie do rúk pár, pre mňa napohľad nezrozumiteľných sladkých dielikov. Priloží ich k sebe, spojí, skúmavo sa díva, či spolu „ladia“, a hovorí: „Z tohoto bude taká malá zasnežená perníková chalúpka, už domaľujem len striešku.” Hm, jasné! Ako som to mohla nevidieť? A pripomínam si: Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné...
„To, čo sa mi nepáči, nerobím. Rada si vymýšľam nové veci. Chytím si srdiečko do ruky a vidím na ňom vzor. Kreslím priamo na medovník, to ma teší najviac. Rada robím šperkovnice. Až ma nadchýna, že mám nový priestor, že môžem kombinovať, môžem tu uplatniť svoju fantáziu... Je aj o ne veľký záujem. Rada robím pekné veci a čím to dlhšie robím, tým ma to viac baví. Ľudia sa ma niekedy pýtajú: A ešte ťa to baví? Nechápem túto otázku! No opýta sa niekto ekonómky: A ešte ťa to baví?!“ smeje sa nahlas.
Priznávam sa s večným zápasom, čo so starším medovníkom - ten je krásny, veď ho je škoda zjesť! A ona nahrá príkladom s kyticou. „Myslíme na to, keď ju kupujeme, že skončí v odpadkovom koši? Medovník tiež kúpite preto, že ho chcete niekomu dať, aby sa potešil. Vydrží mu tri mesiace zabalený, teší ho, môže sa naň pozerať a potom ho môže zjesť. Nemám ten pocit, že by som plakala, že mi je ľúto, keď ho niekto zje.... Ale nemusí ho hneď zjesť!“ (Smeje sa.)
A čo robí s nepodarkami? „Je to zvláštne, ale ja nemám nepodarky. S materiálom si tak rozumiem, že viem využiť aj ten „pokazený“. Tak vznikli naprí-klad spomínané pologule. Skúste upiecť dve medovníkové pologule, ktoré by ste spojili do gule. To sa asi nedá. Tak som vymyslela, ako vyzdobiť a využiť to, čo sa samo „vytvarovalo“ pôsobením tepla zo sladkého materiálu.“
No a nakoniec ešte rada pre gazdinky, ktoré sa práve plánujú pustiť do pečenia medovníčkov a často sa trápia, že sa im nepodarili: „Zistila som, že nie je problém v tom, akú múku, cukor, med tam dávam. Nie je problém zmiesiť povedzme päť surovín na plastickú tvárnu masu. Dôležitý je postup, technológia. Dôležité je, aby med bol rozpustený a najdôležitejšie je to, aby mali suroviny rovnakú teplotu. No a cesto sa nesmie lepiť na ruky...“
V Hamburgu dodnes spomínajú na úžasné ruky Márie Balačinovej, ktoré dokázali bez šablóny, predlohy a tajomných pomôcok doslova ohúriť stovky návštevníkov predvianočného podujatia. Pozrite sa aj vy na svoje a vážte si ich. Ak pridáte srdce, budete prekvapení, čo dokážu. Aj keď nie práve, povedzme, zo sladkého cesta.
ZUZANA BUKOVSKÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. Pomáhajte čítaním
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  2. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  3. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  4. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  8. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  9. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  10. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 873
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 756
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 841
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 251
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 186
  6. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 917
  7. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 863
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 852
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 692
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 436
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

FOTO: Časy koronové objektívom talentovaného fotografa z Martina

Fotografovanie testovania bolo pre Romana Adamjáka niečím celkom novým.

Aj neobvyklé ťažké časy môžu byť múzou.

Vianočné trhy v Martine budú

Druhá vlna koronavírusu slabne, no ťažko povedať, akú silu bude mať v predvianočnom období. Mesto napriek tomu pripraví vianočné trhy. Budú mať ale svoje epidemiologické pravidlá.

Stánky s vianočnou ponukou by v Martine nemali chýbať ani tento rok.

Plošný zákaz hazardu môže znamenať veľké riziko

Prvého novembra vstúpila do platnosti nová legislatíva, ktorá vypustila petíciu ako podmienku na zákaz hazardu v mestách a obciach.

Testovanie: Celkové výsledky III. kola testovania v Turci

Otestovať sa prišlo vyše 1800 ľudí.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia vyšetruje masívne podozrenia z tunelovania Agrokomplexu

Rezort hovorí o závažných zisteniach v štátnom podniku. V minulosti ho riadili nominanti SNS.

Rušeň tlačil auto desiatky metrov

Matka s dvoma synmi skončili po zrážke v nemocnici.

Vianočné trhy v Martine budú

Druhá vlna koronavírusu slabne, no ťažko povedať, akú silu bude mať v predvianočnom období. Mesto napriek tomu pripraví vianočné trhy. Budú mať ale svoje epidemiologické pravidlá.

Pod úmrtie dlhoročného čadčianskeho kňaza sa podpísal koronavírus

Kysučania s veľkým smútkom prijali správu, že bývalý dlhoročný správca farnosti v Čadci Milan Kavor odišiel do večnosti vo veku 76 rokov. V októbri údajne ochorel na koronavírus.

Už ste čítali?