Od februára 2007 vstúpil do účinnosti zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý upravuje podmienky domáceho zabíjania zvierat. Takéto opatrenie si vyžiadalo dlhodobé monitorovanie trichiniel, teda svalovcov v svaloch ošípaných.
Pokyny obce majú
Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Martine začiatkom roka 2007 poslala mestským a obecným úradom vo svojej pôsobnosti list, v ktorom informovala o novom zákone vstupujúcom do platnosti a podala kompletné informácie o povinnostiach chovateľa ošípaných. Informácie i manuál sú uverejnené tiež na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. „Nevyplňuje sa žiadosť, nevydáva sa povolenie. Všetko, vrátane samotného laboratórneho vyšetrenia je bezplatné. Chovateľ telefonicky nahlási zabíjačku minimálne deň vopred a vypisuje sprievodný list ku vzorke, ktorý môže vypísať priamo pri doručení vzorky z bráničných pilierov na RVPS,“ zopakovala zákonné povinnosti každého chovateľa Ivka Lukáčová, úradná veterinárna lekárka RVPS v Martine „V Martinskom a Turčianskoteplickom okrese sme nezaznamenali pozitívne výsledky vyšetrení na parazita Trichinella spiralis,“ povedala I. Lukáčová.
Riziková klobása
Za roky 2007 a 2008 eviduje RVPS v Martine 144 doručených a vyšetrených vzoriek z domácich zabíjačiek. „V našom regióne sa nachádza 69 obcí a miest, matematicky vychádzajú približne 2 vzorky z jednej obce. Z toho vyplýva, že chovatelia túto povinnosť nedodržiavajú. Ak konzumujú surové mäso a výrobky z vlastnej zabíjačky bez ošetrenia varom alebo zmrazením, ohrozujú vlastné zdravie,“ upozorňuje I. Lukáčová.
Za najrizikovejší výrobok je považovaná tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt. Tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich zmrazenie spoľahlivo zlikviduje pôvodcu trichinelózy. Infekcia sa diagnostikuje sérologickým vyšetrením a pacienti môžu mať zvýšenú teplotu (okolo 39°C), bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku.
Hoci sa prítomnosť svalovca vo vzorkách mäsa ošípaných usmrtených v Turci nepotvrdila, parazita netreba podceňovať.
JANA KOVALČÍKOVÁ