Tridsaťpäťročnú ženu sprevádza životom poriadna dávka všehochuti. Vyštudovala zootechnológiu, vyskúšala si súťažne kulturistiku, vo fitku robila inštruktorku i masérku, istý čas sedela ako grafička za počítačom, vyrába vitráže a najnovšie pečie originálne zdobené torty. Pritom nikdy k pečeniu špeciálny vzťah nemala... Ale vydala sa do rodiny, kde sladké koláče na stole ne-smeli nikdy chýbať. Janku však koláče nikdy nepriťahovali. Jej sa páči niečo veľkolepejšie – torty. K prvej sa odhodlala, keď jej dnes už 14-ročný syn oslávil rôčik. Za dvojposchodovú tortu poliatu čokoládou a s maľovaným mackom by sa vraj teraz už hanbila. Keď objavila čaro hry a krásy tejto lahôdky, začala ho zdokonaľovať.
Cukrárka, ktorá jej piekla koláče na svadbu, ju priviedla k novej technológii – marcipánu zo sušeného mlieka. Lenže s ním sa až také zázraky robiť nedali. To pochopila, keď pred rokom nastúpila do cukrárskeho kurzu. Zoznámila sa s novými technológiami i modelárskymi hmotami, vďaka ktorým torty pečie už vo veľkom. Záujemcovia, ktorých má zväčša mimo nášho regiónu, sa len tak sypú. Na každý deň v týždni jej pripadá jedna torta.
„Upiecť ju nie je problém. Viac práce mi narobí výzdoba,“ vysvetlila Janka, ktorá sa pri modelovaní nerada opakuje. Ľudia si však radi vyberajú práve spomedzi tých, ktoré už vyrobila. Mnohokrát za ňou prídu aj s vlastným nápadom, pri ktorom sa niekedy naozaj zapotí. „Každá torta je pre mňa výzvou,“ reaguje najmä na náročných klientov. Naposledy si zmerala vlastné sily pri modelovaní rozprávkového disney hradu s postavičkami. Detské torty si ľudia objednávajú u Dražkovčanky najčastejšie. „Najviac ma žiadajú o krtkov, tučniaky a dvojicu z rozprávky A je to. Tie sú najobľúbenejšie,“ vymenovala.
Pre dospelých oslávencov zas príbuzní či kamaráti objednávajú niečo, čo pripomína ich profesiu. Letcovi modelovala helikoptéru, futbalistovi ihrisko, hasičovi požiarnické auto, do jednej firmy zas notebook. Tieto modely sú oveľa komplikovanejšie. Obrovskú námahu vynaložila aj pri torte pre športovca. „Žiadali si niečo, čo by ho vystihovalo, tak som si vybrala tenisku. Na internete som našla od istého výrobcu najnovšie typy modelov a zo štyroch najkrajších som vymodelovala jednu. Teda, tá mi dala zabrať,“ ukázala na fotku torty – bielomodrej tenisky položenej na škatuli. Vyzerá ako skutočná... Tak ako pečené prasiatko, mešec s peniazmi, klobásky, kapustná hlava, pohár s pivom alebo kytica margarétok.
Od klientov dostáva však aj odvážnejšie návrhy – časti ľudského tela. Pre mužov pečie prsia či ženský zadoček a aj oslávenkyne bývajú pri jej tortách často vysmiate...
Janka Thomková sa stretáva s ostatnými slovenskými cukrárkami, inšpirovať sa nimi však nenecháva. Rada stavia na vlastnú originalitu. Na tú poukázala aj v súťaži cukrárok, ktorú objavila na jednej americkej webovej stránke. S veľkým očakávaním sleduje, ako v krajine neobmedzených možností, zázrakov a fantázie zaboduje aj torta zo slovenských, turčianskych Dražkoviec.
Miroslava Dírerová