MARTIN. Ako býva dobrým zvykom, ľudia dávajú prepitné podľa spokojnosti s obsluhou, stavu svojej peňaženky, ale aj podľa nálady. Výšku prepitného teraz ovplyvňuje aj fakt, že ľudia ešte stále nemajú nastavené svoje vnútorné počítadlá na novú menu. Je tridsaťnásobne vyššia, a preto im ešte potrvá, kým začnú automaticky počítať v eurách.
V martinských reštauráciách majú čašníci rôzne názory na vplyv eura na prepitné. Niekde zaznamenali výraznú, inde len miernu zmenu. V presklenej budove sídliaca kaviareň Caffe Millenium si na nedostatok zákazníkov sťažovať nemôže. „Euro sa na prepitnom neodrazilo nejako výrazne. Ľudia dávajú od jedného centa až po päť euro,“ povedal čašník Tomáš Svatoň. „Oproti minulému roku je tam mierny pokles, v slovenských korunách mi niekedy ľudia platili aj o päťdesiat až sto korún viacej ako teraz ,“ dodal čašník.
Žiadnu zmenu vo výške prepitného nezbadali v reštaurácii Etna. „Prvý týždeň bol slabší na prepitné, pretože ľudia boli opatrnejší. Teraz dávajú od jedného centa až po euro. Nezbadala som pokles. Myslím si, že ľudia sa už zorientovali,“ povedala Ivana Trtílková.
Inú skúsenosť majú v reš-taurácii Pizza 77. Čašníčka Monika Kačírová zbadala výrazný rozdiel v prepitnom oproti minulému roku. Martinčania si podľa nej ešte na eurá nezvykli. „Najviac dávajú euro. V inom podniku, kam chodia zahraniční zákazníci, ľudia nechávajú
omnoho viacej. Niekedy tam mám aj 24 eur za deň. Ľudia sa ešte nenaučili rozmýšľať v eurách,“ myslí si čašníčka z pizzérie. JANA KOVALČÍKOVÁ