Nevhodná skladba potravín môže zhoršiť stabilitu DNA a spôsobiť nežiaduce zmeny už na bunkovej úrovni.
„Pravdepodobnou príčinou nádorových ochorení je aj spôsob tepelnej úpravy potravín, uprednostňovanie vypráža-ných jedál, tiež genetická pre-dispozícia a nadmerný energetický príjem,“ tvrdí Jaroslav Daniška z katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Problémom je aj nedostatok ovocia a zeleniny. „Poskytujú dobrú ochranu pred nádorovým bujnením.“ Obsahujú antioxidanty, bioflavonoidy a iné antikancerogénne látky a tiež vitamíny. Denne by sme preto mali zjesť až päť dávok ovocia a zeleniny.
Stravovať sa treba striedmo - znížiť energetický príjem, voliť potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov a cukrov, menej soliť, viac sa pohybovať, alkohol piť s mierou a najmä vzdať sa fajčenia, ktoré môže za 30 percent nádorových ochorení. ⋌(BES)