Umenie dekoračného vyrezávania objavili Thajčania, vo svete je známe aj ako catering. Dnes je dokonca trendom, ak sa kvetmi či inými ornamentmi zdobené ovocie a zelenina objavia na stoloch významných recepcií, existujú pre ne aj samostatné výstavy a kurzy. V Martine toto umenie ovládajú napríklad aj budúce kuchárky zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine Nikoleta Kazíková a Veronika Bellová.
Na praxi vedie kuchárov k tejto technike majsterka Mirka Kováčová. Nikoleta s Veronikou sú jedinými tretiačkami, ktoré sa do nej „zahryzli“. Zdanlivo jednoduchá práca si vraj vyžaduje predovšetkým čas a trpezlivosť. Pri melóne dievčatá strávia aj dve hodiny. Dôležité je nepomýliť sa alebo omyl dobre zamaskovať. Zárez sa vygumovať nedá... Pri práci hľadia do predlohy v knihe, no časom si začínajú vymýšľať aj vlastné vzory. Špeciálne náradie majú zatiaľ požičané od majsterky, no keď prekročia prah začiatočníčok a prídu i výstavy či prvé úspechy, zaobstarajú si vlastné. Ovocné ornamenty zatiaľ ukázali svetu na deň otvorených dverí a pár kúskov darovali svojmu učiteľovi. A samozrejme, zopár dekoratívnych plodov majú aj doma. Tých sa však nikto nedotkne. Ak nezhnijú a nepoputujú do koša. „Bola by škoda sa do takého jablka zahryznúť, je to krásne,“ zhodujú sa dievčatá.
Miroslava dírerová