Štvrtok, 13. máj, 2021 | Meniny má ServácKrížovkyKrížovky

Nepokazte si nevydareným pečením čaro Veľkej noci

Veľkonočné sviatky sú pre niekoho relaxom, iní strávia v kuchyni dlhé hodiny pri pečení a príprave rôznych kulinárskych dobrôt.


Pre Veľkú noc je typické pečenie najrôznejších múčnikov, medzi ktorými nechýba veľkonočný baranček či lahodná šťavnatá piškóta. Ako správne napiecť a nepokaziť čaro sviatkov?
Výber surovín nepodceňujte
Vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode.Pečiatka z hydinární vám prezradí nielen to, kedy bolo vajíčko znesené, ale i to, z akého chovu pochádza. Múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie. Margaríny nahraďte maslom. Pre zjemnenie pridajte srvátku, nie vodu. Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity. Pri skladovaní buďte prezieraví – ochráňte droždie pred aromatickými surovinami.
V čom a ako piecť?
Plechov na pečenie existuje neúrekom, klasickým kovovým plechom so smaltovaným povrchom však nič nepokazíte. Stačí ho vystlať papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a vysypať polohrubou múkou. Strúhanka môže jemnejšie pečivá degradovať, múka je neutrálna.
Rúra musí byť dobre vyhriata, nespoliehajte sa iba na jej zabudovanú signalizáciu. Teplota môže po vložení cesta zakolísať a pečenie nebude také, ako by ste si predstavovali.
Bez obáv nechajte rúru ešte 10 či 20 minút po predhriatí bežať, výsledok bude lepší. Pri vkladaní koláča buďte opatrní. Nenechávajte dvierka dlho otvorené, teplota vo vnútri by poklesla.
Sklený priezor na dvierkach má svoje poslanie. Pečenie kontrolujte vizuálne bez toho, aby ste dvierka otvárali. Akýkoľvek pokles teploty sa môže prejaviť klesnutím koláča. Pri bábovkách a vysokých tortových korpusoch počítajte s dlhým časom tepelnej úpravy. Ten sa môže vyšplhať na hranicu 55 až 60 minút.
Najosvedčenejším spôsobom kontroly prepečenia koláča je obyčajná kovová ihla alebo špáradlo. Ak zostanú po vpichu čisté, cesto je prepečené a pripravené na vytiahnutie. Nepečte múčniky dlhšie, ako je potrebné. Vysušia sa a stratia svoju jemnú, šťavnatú konzistenciu. Pozor však na kúsky sterilizovaného či čerstvého ovocia zamiešaného v ceste. Zvyčajne uvoľní pri vysokej teplote šťavu, takže počítajte i s ňou. Drobný tip pre lepší tortový korpus či bábovku: ak chcete, aby vydržali dlhšie vláčnejšie, pridajte do cesta rozpustený hroznový cukor. Stačí, ak ním nahradíte 1 polievkovú lyžicu obyčajného cukru.
Vajíčka rozhodujú o výsledku
Nikdy nekupujte prasknuté vajíčka, na múčniky sa nehodia. Menej riskantné je používať vajíčka priemyselné ako domáce. Krásne prefarbený žĺtok vás môže lákať, ale v predaji sú i vajíčka z priemyselného chovu s rovnakými vlastnosťami. Pri spracovaní rozhoduje rýchlosť, hneď ako vajíčka rozbijete, okamžite ich spracujte.
Ak budete šľahať z bielkov sneh, žĺtky a bielky musíte oddeliť precízne. Ak sa v bielku objaví kúsok žĺtka, šľahanie bude neefektívne. Problémom je tuk, ktorý sa v žĺtkoch nachádza. Nerozbíjajte preto vajíčka priamo do misky, ale použite ako medzistupeň samostatnú nádobu. Pri šľahaní použite stredné otáčky mixéra. Vysoký výkon spôsobuje veľký nápor vzduchu, voda sa odparuje, sneh sa dehydruje a prešľaháva. Pozor na mastnoty v nádobe, pôsobia rovnako deštruktívne ako žĺtok.
Rozlúčte sa s práškovým cukrom a používajte výhradne cukor kryštál. Práškový cukor sa nielenže rozpúšťa rýchlejšie ako je potrebné, ale obsiahnutý škrob a prísady proti hrudkovateniu spôsobujú, že klesá ku dnu.
⋌(ML)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  3. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  4. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  5. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  6. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  7. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  8. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  2. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  3. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  4. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  5. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  6. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  7. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  8. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  9. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 14 538
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 12 744
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 741
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 030
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 8 087
  6. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 008
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné 6 110
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 008
  9. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 5 621
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 5 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin.

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin, tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k zlepšeniu situácie. Bez neho môžeme rátať s ďalšou vlnou.

2 h
Tento požiar mal tragický koniec.

Žiaľ, najhoršie sa po lokalizácií požiaru potvrdilo, v dome zasahujúci hasiči našli zuhoľnatené ľudské telo.

13 h
Aj takto sa dá v meste oddychovať.

Po ústupe koronavíru a uvoľnení opatrení sa ľuďmi zapĺňa aj historické centrum Martina. Pamätáte si na naše fotky z Veľkej noci? Vtedy bolo mesto vyľudnené. Teraz sa život vrátil aj na pešiu zónu. Snáď to vydrží čo najdlhšie.

16 h
Exkluzívnym hosťom v relácii MYšportujeme bude Samuel Slovák, asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie

Opýtali sme aj to, prečo sa nám darí vyhrať nad Ruskom, ale nedokážeme vyhrať nad Cyprom či Maltou.

2 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto zastavili na obchvate mesta.

18 h

Tradičný zvyk stavania májov zachovávajú aj v Liptovských Sliačoch. Slobodní mládenci ich postavili sedemnásť. Niektorí si pritom odniesli neželaný darček.

20 h

Záchranári pristáli na futbalovom ihrisku.

11. máj

Možno vás prekvapí, kde vznikol príbeh úspešnej La Donuterie.

14 h

Už ste čítali?