Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Osemročná už uvarila rodičom polievku

MÁRIA RICHTÁRIKOVÁ zo Sverepca sa už od útleho veku chcela starať o deti. Sen sa jej splnil. Okrem svojich detí sa stará aj o zdravé jedlo pre deti v školskej jedálni.

MÁRIA RICHTÁRIKOVÁ zo Sverepca sa už od útleho veku chcela starať o deti. Sen sa jej splnil. Okrem svojich detí sa stará aj o zdravé jedlo pre deti v školskej
jedálni.

Ako si spomína Mária Richtáriková na svoje kuchárske začiatky? „Rodičia pracovali v Považských strojárňach a z práce prichádzali neskoro. Keďže domov prichádzali unavení a veľa času im nazvyš neostávalo, rozhodla som sa, že im takto pomôžem a prichystám jedlo."
Jej prvé jedlo rodičom chutilo
Prvé jedlo, ktoré pani Mária uvarila ako osemročná, bola gulášová polievka z kocky, na ktorej bol napísaný návod. „Zemiaky neboli celkom dovarené, ale polievka rodičom skutočne chutila a s nadšením môj prvý kuchársky výtvor zjedli,“ spomína pani Richtáriková.
Odvtedy prešla riadny kus cesty. Jej kuchárske umenie sa vycibrilo. Bodaj by nie, veď má prísnu kontrolu. Detské jazýčky sú veľmi mlsné, hneď dajú najavo, že sa im jedlo nepáči. Veľký dôraz kladie na zdravú stravu. „Pred niekoľkými rokmi sme sa zapojili do projektu školské mlieko. Museli sme prekonať viacero úskalí. Medzi najväčšie asi patrila nedôvera detí k mliečnym desiatam," hovorí pani Richtáriková. „No potom si zvykli, spokojní sú aj rodičia, ktorí nemusia ráno robiť pre deti desiatu. Podobné to bolo aj s obedmi, kde dnes namiesto vyprážaného jedla majú úspech halušky s kyslou smotanou, parené buchty, karfiol, brokolica a iné,“ povedala pani Mária.
Varieva aj na svadbách
Život Márie Richtárikovej je jeden kolotoč – deti, rodina, zamestnanie. Vítanou zmenou sú prázdniny. „Vtedy sa viac venujem športu a turistike. Inokedy nemám čas,“ usmieva sa. Avšak hrncom sa nevyhýba ani vtedy. Jej kuchárske umenie je známe, a tak nečudo, že ju volajú variť na svadby či iné spoločenské udalosti. Z množstva jej receptov sme vybrali zapekané filé so šampiňónmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekané filé so šampiňónmi a syrom
SUROVINY:
niekoľko kúskov rybieho filé, šampiňóny, syr, rybacie korenie, hladká múka, olej, soľ, podľa chuti cibuľa, sladká smotana (33 %), petržlenová vňať a kolieska citróna na zdobenie.

POSTUP:
Rybie filé pokrájame na porcie, posolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Uložíme na vymastený plech a zapečieme. Navrch rozložíme orestovanú cibuľku, pokrájané šampiňóny, posypeme postrúhaným syrom, navrchu zalejeme sladkou smotanou a zapekáme.
Hotové jedlo ozdobíme petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami citróna. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo pyré a biele víno. Je to výborná, ľahká a chutná náhrada za tradičný zemiakový šalát s vyprážaným kaprom.⋌
⋌(VŽ)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 463
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 496
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 300
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 057
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 879
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 565
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 938
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 677
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 623
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 523
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

2 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

6 h
Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

23 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

24 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

22 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

21 h

Už ste čítali?