CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.
Veď nenadarmo veriaci na celom svete odriekajú už celé stáročia vo svojej najzákladnejšej modlitbe slová „chlieb náš každodenný daj nám dnes“.
A možno polovica z nich i dnes precíti význam tohto slova. Najmä vo chvíli, keď cestu k hojnosti pretne kríza. Naši predkovia si chlieb vedeli vážiť viac ako my dnes. Nielenže sa pred pečením prežehnávala múka, kvások, bochníčky cesta a chlebové cesto pred vložením do pece. Pred rozkrojením chleba ho gazda alebo gazdiná s nesmiernou úctou prežehnali znovu. Chlieb považovali všetci za Boží dar a na stole mal vždy čestné miesto. Každý kúsok chleba sa zjedol, nikdy sa nezahodil a ak, nedajbože, chlebík spadol na zem, tak sa zodvihol a pobozkal. A dnes...?
Z knihy Zory Mintalovej-Zubercovej Všetko okolo stola I sme preto vybrali práve recept na túto nenahraditeľnú potravinu.
Domáci chlebík
SUROVINY:
1 kg hladkej múky, 40 g droždia, 4 menšie zemiaky, 2 lyžičky soli (pozor na morskú soľ, je menej slaná), rasca, vlažná voda
POSTUP:
Večer pred pečením chlebíka donesieme do miestnosti múku, aby sa zohriala, a na druhý deň ju preosejeme na drevenú tablu. Pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Medzitým očistíme, uvaríme a olúpeme zemiaky, ktoré popučíme a premiešame s lyžicou múky, rozdrobeným droždím a s vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme pod obrúskom vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky, ktorú sme urobili v strede múky. Kvások zasypeme múkou, prikryjeme obrúskom a necháme podkysnúť. Potom vymiesime hladké cesto. Nesmie sa lepiť ani rozlievať. Znovu ho prikryjeme, necháme kysnúť a vypracujeme z neho bochník, ktorý necháme prikrytý ešte podkysnúť. Preložíme ho na plech, v strede urobíme prstom jamku alebo dve a dáme upiecť do horúcej rúry. Po 10 minútach teplotu stiahneme a necháme piecť ešte asi 20 minút. Po upečení chlieb potrieme vodou.
Posúch s bryndzou
SUROVINY:
hladká múka, 1 dl mlieka, olej,
1 vajce, soľ, rasca, masť, pol kocky droždia na kvások
PLNKA:
bryndza, kyslá smotana, rasca
POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s mliekom s rozhabarkovaným vajcom, pridáme soľ, rascu, trochu oleja a vykysnutý kvások. Vypracované cesto necháme pod obrúskom vykysnúť, preložíme na vymastený plech, potrieme pripravenou plnkou a upečieme doružova. ⋌(VL)