Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Aj v čase hojnosti chlieb zasýti najlepšie

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

Veď nenadarmo veriaci na celom svete odriekajú už celé stáročia vo svojej najzákladnejšej modlitbe slová „chlieb náš každodenný daj nám dnes“.
A možno polovica z nich i dnes precíti význam tohto slova. Najmä vo chvíli, keď cestu k hojnosti pretne kríza. Naši predkovia si chlieb vedeli vážiť viac ako my dnes. Nielenže sa pred pečením prežehnávala múka, kvások, bochníčky cesta a chlebové cesto pred vložením do pece. Pred rozkrojením chleba ho gazda alebo gazdiná s nesmiernou úctou prežehnali znovu. Chlieb považovali všetci za Boží dar a na stole mal vždy čestné miesto. Každý kúsok chleba sa zjedol, nikdy sa nezahodil a ak, nedajbože, chlebík spadol na zem, tak sa zodvihol a pobozkal. A dnes...?
Z knihy Zory Mintalovej-Zubercovej Všetko okolo stola I sme preto vybrali práve recept na túto nenahraditeľnú potravinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáci chlebík
SUROVINY:
1 kg hladkej múky, 40 g droždia, 4 menšie zemiaky, 2 lyžičky soli (pozor na morskú soľ, je menej slaná), rasca, vlažná voda

POSTUP:
Večer pred pečením chlebíka donesieme do miestnosti múku, aby sa zohriala, a na druhý deň ju preosejeme na drevenú tablu. Pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Medzitým očistíme, uvaríme a olúpeme zemiaky, ktoré popučíme a premiešame s lyžicou múky, rozdrobeným droždím a s vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme pod obrúskom vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky, ktorú sme urobili v strede múky. Kvások zasypeme múkou, prikryjeme obrúskom a necháme podkysnúť. Potom vymiesime hladké cesto. Nesmie sa lepiť ani rozlievať. Znovu ho prikryjeme, necháme kysnúť a vypracujeme z neho bochník, ktorý necháme prikrytý ešte podkysnúť. Preložíme ho na plech, v strede urobíme prstom jamku alebo dve a dáme upiecť do horúcej rúry. Po 10 minútach teplotu stiahneme a necháme piecť ešte asi 20 minút. Po upečení chlieb potrieme vodou.
Posúch s bryndzou
SUROVINY:
hladká múka, 1 dl mlieka, olej,
1 vajce, soľ, rasca, masť, pol kocky droždia na kvások

Skryť Vypnúť reklamu

PLNKA:
bryndza, kyslá smotana, rasca

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s mliekom s rozhabarkovaným vajcom, pridáme soľ, rascu, trochu oleja a vykysnutý kvások. Vypracované cesto necháme pod obrúskom vykysnúť, preložíme na vymastený plech, potrieme pripravenou plnkou a upečieme doružova. ⋌(VL)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 716
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 585
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 625
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 087
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 853
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 631
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 993
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 812
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 301
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 180
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Jožo Brňák sa na nikoho nedokázal hnevať

Futbalista s dobrým ťahom na bránu, ktorý hral za Martin i Vrútky, už nie je medzi nami.

Jozef Brňák.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Vrútky už určili miesta, kde sa bude testovať

Jedným z odberových miest bude aj kino 1. máj, využijú sa aj telocvične škôl.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?