Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Aj v čase hojnosti chlieb zasýti najlepšie

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

Veď nenadarmo veriaci na celom svete odriekajú už celé stáročia vo svojej najzákladnejšej modlitbe slová „chlieb náš každodenný daj nám dnes“.
A možno polovica z nich i dnes precíti význam tohto slova. Najmä vo chvíli, keď cestu k hojnosti pretne kríza. Naši predkovia si chlieb vedeli vážiť viac ako my dnes. Nielenže sa pred pečením prežehnávala múka, kvások, bochníčky cesta a chlebové cesto pred vložením do pece. Pred rozkrojením chleba ho gazda alebo gazdiná s nesmiernou úctou prežehnali znovu. Chlieb považovali všetci za Boží dar a na stole mal vždy čestné miesto. Každý kúsok chleba sa zjedol, nikdy sa nezahodil a ak, nedajbože, chlebík spadol na zem, tak sa zodvihol a pobozkal. A dnes...?
Z knihy Zory Mintalovej-Zubercovej Všetko okolo stola I sme preto vybrali práve recept na túto nenahraditeľnú potravinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáci chlebík
SUROVINY:
1 kg hladkej múky, 40 g droždia, 4 menšie zemiaky, 2 lyžičky soli (pozor na morskú soľ, je menej slaná), rasca, vlažná voda

POSTUP:
Večer pred pečením chlebíka donesieme do miestnosti múku, aby sa zohriala, a na druhý deň ju preosejeme na drevenú tablu. Pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Medzitým očistíme, uvaríme a olúpeme zemiaky, ktoré popučíme a premiešame s lyžicou múky, rozdrobeným droždím a s vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme pod obrúskom vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky, ktorú sme urobili v strede múky. Kvások zasypeme múkou, prikryjeme obrúskom a necháme podkysnúť. Potom vymiesime hladké cesto. Nesmie sa lepiť ani rozlievať. Znovu ho prikryjeme, necháme kysnúť a vypracujeme z neho bochník, ktorý necháme prikrytý ešte podkysnúť. Preložíme ho na plech, v strede urobíme prstom jamku alebo dve a dáme upiecť do horúcej rúry. Po 10 minútach teplotu stiahneme a necháme piecť ešte asi 20 minút. Po upečení chlieb potrieme vodou.
Posúch s bryndzou
SUROVINY:
hladká múka, 1 dl mlieka, olej,
1 vajce, soľ, rasca, masť, pol kocky droždia na kvások

Skryť Vypnúť reklamu

PLNKA:
bryndza, kyslá smotana, rasca

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s mliekom s rozhabarkovaným vajcom, pridáme soľ, rascu, trochu oleja a vykysnutý kvások. Vypracované cesto necháme pod obrúskom vykysnúť, preložíme na vymastený plech, potrieme pripravenou plnkou a upečieme doružova. ⋌(VL)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  2. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  5. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  6. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  8. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  9. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  10. Budovanie zelenej značky
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 909
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 242
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 092
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 583
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 229
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 913
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 492
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 363
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 236
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 627
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ivan Kocan, primár pľúcnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Novinku z Univerzitnej nemocnice v Martine v pilotnej fáze vyskúšalo sedem pacientov.

3 h
Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

14 h
Testovanie v Martine - Gymnázium Jozefa Lettricha na Ľadovni.

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan
Boj o prvé miesto v ankete bol veľmi tesný.

V ankete o Najlepšieho futbalistu TFZ 2020 bol rozdiel medzi prvým a druhým hráčov poradia len osembodový, čo je najmenšie číslo za posledných päť rokov.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

20 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

17 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

17 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?