O detoxikácii počúvame najmä počas jarných
mesiacov zo všetkých strán. Na trhu je množstvo produktov, ktoré by ju mali uľahčiť: od čajov, cez šťavy, až po najrôznejšie tablety.
Hoci sa o detoxikácii veľa hovorí, málokto vie, čo znamená. Jednoducho povedané, ide o vnútornú očistu. Aj organizmus potrebuje občas prečistiť od rôznych škodlivých nánosov, ktoré spôsobujú nepríjemné zdravotné ťažkosti.
Zbavte sa nečistôt v črevách
Možno ste doteraz ani nepomysleli na to, že vaše črevá môžu byť zanesené a potrebujú prečistiť. Ak sa však nestravujete zdravo, je viac než pravdepodobné, že by sa vám taká očista zišla. „Problémom je to, že v záhyboch čreva zostávajú drobné nestrávené zvyšky potravy, ktoré sa nedokážu prirodzeným pohybom čreva vyprázdniť vo forme stolice,“ ozrejmuje odborník na racionálnu stravu doktor Ľubomír Ruttkay.
Vláknina ako metla
Ako sa dá zanesené črevo vyčistiť? Doslova ako metla na nestrávené kúsky potravy pôsobí vláknina. V našom jedálnom lístku by preto potraviny, ktoré ju obsahujú, mali zastávať významné miesto. Sú to: zelenina, bylinky, šupky z niektorých druhov ovocia (napr. jablko), celozrnné obilniny, riasy.
S mäsom to nepreháňajte
Ak je vaša strava založená predovšetkým na bielej múke, živočíšnych bielkovinách, mäse a mliečnych výrobkoch, vaše črevo pravdepodobne trpí. Takéto jedlá je potrebné vyvážiť dostatočným množstvom zeleniny, ovocia, semien a celozrnných obilnín.
Očistite svoje kĺby
„Ďalším krokom detoxikácie je vyčistenie kĺbov, v ktorých sa vo forme kryštálikov soli ukladá kyselina močová,“ radí Ľ. Ruttkay.
Kyselina močová je zodpovedná za rôzne nepríjemné komplikácie, počnúc miernymi bolesťami kĺbov a končiac až ich zápalmi. Mnohé potraviny, ako napríklad kapusta, cvikla, citrusy, žihľava či baza majú schopnosť túto kyselinu z kĺbov odstraňovať.
Stop prekysleniu organizmu
Prekyslenie organizmu je ďalším nepríjemným dôsledkom nezdravého stravovania. „Najčastejšie sa u ľudí prejavuje tak, že majú problém s nafukovaním, páli ich záha, bolí ich hlava, sú unavení, preťažení, majú málo energie,“ ozrejmuje lekár.
Ideálne pH v našom organizme je 7,4. Ak vo vašej strave dominuje biela múka, cukor a mliečne produkty, ste na najlepšej ceste k prekysleniu. Zlepšiť Ph pomôže zelenina, ovocie okrem sliviek, brusníc a čučoriedok, mandle a gaštany, cícer a fazuľa, pohánka, riasy.
Bez ťažkých kovov
Nezdravá strava, ale aj stav našej planéty majú na svedomí, že sa v organizme mnohých ľudí vyskytujú aj rôzne toxíny, rádioaktívne látky a ťažké kovy, ktoré môžu podmieniť vznik rôznych chorôb. Aj tých sa pomocou detoxikácie ľahko zbavíte. Čím viac zelenej zeleniny, sójových produktov, sladkovodných alebo morských rias budete jesť, tým skôr sa dostaví aj účinok.⋌
ZDROJ: ČASOPIS DIABETIK