Za mnohé problémy srdca je priamo zodpovedný
vysoký krvný tlak (hypertenzia).
Ak problém nenastane, človek ani nevie, že sa niečo deje. Srdce totiž musí pracovať omnoho usilovnejšie. To platí aj pre cievy. Takže, ako by ste mohli uľaviť srdcovocievnemu systému tak, aby sa uľavilo aj vám?
Známe pravidlo o vzťahu množstva použitej soli a hypertenziou platí. Soľ treba obmedziť dlhodobo. Znižovať vysoký krvný tlak pomáha sója a produkty z nej, ale aj obilné vločky. Samozrejme, pozitívny výsledok dosiahnete len pravidelnou konzumáciou.
Elixírom života je v tomto prípade šťava z červenej repy (cvikla) zmiešaná s medom. Ak nemáte radi cviklu, tak skúste šťavu z čerstvého ananásu.
Aj včelí med má svojím zložením minerálnych látok a enzýmov schopnosť znižovať vysoký krvný tlak. Zo zeleniny poslúži hlavne zeler, baklažán, uhorky, ryža natural, vňať z petržlena, pór a aj tradične známa cibuľa a cesnak. Z ovocia je hlavným pomocníkom grapefruit (významný obsah draslíka), egreše, jablká, banány, avokádo či mango.
Pri liečbe vysokého krvného tlaku je veľmi dôležitý aj pokojný bezstresový život a dostatok pohybu.
DANIELA DIVÍLKOVÁ