áty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu me-dicínu, akupresúru, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Škola zberu liečivých rastlín – púpava lekárska 2
V minulej časti sme vás zoznámili so zberom a účinkami púpavy lekárskej v prírodnej lekárni. Keďže jej využitie je veľmi široké, pokračujeme druhou časťou.
Na chronické choroby
Ak trpíme chronickou chorobou, je osožné intenzívne „prepláchnutie“ obličiek, ako odporúča liečiteľ J. Janča. Vezmeme 1 liter destilovanej vody z lekárne (nie z benzínovej pumpy!) a povaríme ju aspoň 5 minút. Pridáme do nej l polievkovú lyžicu suchého rozdrveného koreňa púpavy a 2 polievkové lyžice rozdrveného púpavového koreňa s vňaťou, taktiež suché, a varíme opäť 5 minút. Odvar ocedíme a na ochladenie doplníme ľadom tak, aby sme po jeho rozpustení mali v nádobe opäť 1 liter odvaru. Môžeme ho ihneď použiť. Odvar je najlepšie piť medzi 17. – 19. hodinou v 10-minútových odstupoch. Pije sa každý druhý deň, ale len 3-krát, čiže za 5 dní je kúra hotová. V tomto čase sa neodporúča robiť žiadnu inú bylinnú liečbu.
Nadváha
Na zníženie hmotnosti sa odporúča púpavový likér. Príprava: na jeseň vykopeme púpavový koreň, pokrájame ho, usušíme a rozdrvíme. Vezmeme z neho l navŕšenú polievkovú lyžicu a dáme do 1/2 litra ražnej pálenky, kde ho necháme 14 dní (denne pretrepávame). Scedíme, dáme do inej fľaše a denne pijeme za štamprlík pred obedom a večerou. Samozrejme, že ak neupravíme stravu a nezvýšime pohybovú aktivitu, tak by to bol zázrak, keby sme len vďaka likéru dospeli k svojmu cieľu.
Žlčové kamene
Navŕšenú kávovú lyžičku sušených nadrobno pokrájaných púpavových listov dáme do ½ litra studenej vody vylúhovať. Potom krátko a prudko povaríme, odstavíme a necháme ešte 10 minút v prikrytej nádobe postáť. Odvar ocedíme do fľaše, pridáme ½ dcl vodky (pre stabilizáciu) a uložíme v chladničke. Užívame nalačno ½ dcl pred obedom a pred večerou.
Kŕčové žily
Proti kŕčovým žilám sa odporúča piť čaj zo zmesi: po jednej čajovej lyžičke listov púpavy, myšieho chvosta a slezu prelejeme ½ litrom vriacej vody a necháme prikryté vylúhovať 5 - 10 minút. Pijeme 2 - 3x denne 1 šálku.
Na pehy
Hrsť čerstvých kvetov púpavy dáme do ½ litra studenej vody a na veľmi miernom ohni varíme približne 15 minút. Potom odstavíme a necháme lúhovať 10 - 15 minút. Odvar používame ako pleťovú vodu alebo večer si môžeme s odvarom robiť obklady na potrebné miesta.
Vylepšenie pre krv
Krv čistí, riedi a vylepšuje šalát z mladých listov púpavy: listy najemno pokrájame, okyslíme citrónovou šťavou (nie octom), pridáme malé množstvo olivového oleja a necháme postáť 4 hodiny. Táto zmes čistí krv, zlepšuje krvotvorbu a odporúča sa aj ako podporná liečba pri leukémii.
V chorvátskej literatúre venovanej liečivým rastlinám je veľa návodov na liečenie, ale neuvádzam ich, pretože sú zložité, zmesi často obsahujú ťažko dostupné rastliny, v mnohých sa používa alkohol a návody sú pre dnešného človeka zdĺhavé a s nekontrolovateľným účinkom, napríklad ako rozpúšťať žlčové kamene. No v minulosti, keď neboli dostupné iné než prírodné metódy, tieto návody iste mali svoje opodstatnenie.