Teodora Zacharová (42) sa pred dvadsiatimi piatimi rokmi vybrala z bulharského vnútrozemia na dovolenku k moru do Careva. Tu stretla budúceho vojenského dôstojníka z Martina. Bola to láska na prvý pohľad, ktorú neoddelilo Čierne more ani veľká diaľka. Listy raz za dva mesiace striedali osobné stretnutia. Veľké vzplanutie už po štyroch rande v Bulharsku, teda za osem mesiacov, skončilo svadbou.
Keďže Teodorin manžel musel po vojenskej vysokej škole slúžiť vlasti, presťahovala sa do jeho krajiny. Pri tradičných zvykoch urobili kompromis, rozdelili si ich. Vianoce majú slovenské, bulharský zas posledný deň v roku.
Na zacharovskom stole nesmie chýbať sarmi, banica, baklava a pita. Sarmu pripravuje Teodora Zacharová v hlinenej nádobe, do ktorej vkladá kura s ryžovo-mäsovými závitkami v kapustnom liste. K nim robí jogurtovú polievku s mäsovými knedľami.
Tradície z Čierneho mora v sebe nesie aj koláč banica. Do lístkového cesta Teodora namiesto balkánskeho syra dáva tvaroh. Na dno okrúhleho pekáča podľa tradície vkladá papiere s novoročnými želaniami, obrázkom svätca a mincou. Kto si ktoré zo želaní odkrojí s koláčom, malo by sa mu splniť. Z koláča sa vždy odkrojí o jeden kus viac ako je sediacich pri stole.
Teodora Zacharová popri ňom pečie i baklavu - koláč z lístkového cesta a s orechmi.
Bulhari si na sviatky pripravujú okrúhly domáci chlieb - pitu, ktorý najstarší člen rozdelí ostatným. Nikdy nie však nožom, pretože k daru božiemu treba pristupovať s úctou.
Baklava
2 baličky lístkového cesta, asi 200 g masla, miska (väčšia) vlašských orechov, kryštálový cukor, škorica
sirup: 2 a pol pohára vody, 2 a pol pohára kryštálového cukru, šťava z polky citróna
Cesto rozdelíme na štyri časti a vyvaľkáme. Na maslom vymastený pekáč položíme jednu vrstvu cesta, pokropíme ho maslom a posypeme orechmi, cukrom a škoricou. Položíme druhu vrstvu cesta a takto pokračujeme. Končíme cestom. Baklavu nakrájame na trojuholníčky a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Cukor a vodu dáme zovrieť a krátko povaríme. Pridáme citrónovú šťavu. Sirup nemal by byť veľmi hustý. Vychladnutú baklavu zalejeme teplým sirupom. V chlade ju necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.