Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

Salašnícka klasika

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bry

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ
Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bryndza sa klasickým spôsobom vyrába zo syra privezeného zo salaša, ktorý sa tepelne spracováva pri teplotách len 30 stupňov Celzia. Okrem toho môže byť základným produktom pasterizované ovčie mlieko spracované na syr v bryndziarni, z ktorého sa potom vyrobí bryndza.
Každý salaš je v prevádzke iba pol roka a vyrábať syr tam je možné iba pri splnení prísnych hygienických a veterinárnych opatrení.
Pri výrobe syra priamo na salaši sa mlieko musí spracovať, čo najskôr po nadojení, aby sa nemuselo zahrievať, lebo jeho teplota po pridaní syridla sa má pohybovať okolo 30 stupňov Celzia. Pevná syrenina vzniká v dvojplášťovej nádobe ohrievanej teplou vodu, kde sa mieša a otáča. Syr sa potom formuje do hrudiek a nechá sa odkvapkať. Prvých 72 hodín je pre jeho kvalitu rozhodujúcich a musí byť umiestnený v sklade, kde sa teplota pohybuje od 18 do 22 stupňov Celzia. Vtedy ovčí syr kysne, čím sa v ňom eliminuje nežiaduca mikroflóra. Jeho kyslosť udávaná hodnotou pH nesmie byť vyššia ako 4,9 a kontroluje si ho výkupca. Po troch dňoch sa syr premiestni do studeného skladu, v ktorom by sa teplota mala pohybovať od 13 do 15 stupňov Celzia. Tam dozrieva a potom ho prevezú do bryndziarne.
Zašli sme na salaš pri Záborí patriaci Poľnohospodárskemu družstvu v Sklabini. Tu dva razy denne doja piati pracovníci približne 500 oviec ešte ručne. Dojenie im trvá od štvrtej do siedmej hodiny ráno i popoludní. Cez deň sa ovce pasú. Tento čas si dojiči odsedia na jednom mieste. Pri Záborí je nádherná príroda s prekrásnym pohľadom na Katovu skalu. Je veľmi príjemné posedieť si pri črpáku žinčice a nakrájanom čerstvom ovčom syre, ktorý sa hladko kĺže dolu krkom. Inak je práca na salaši tvrdou drinou od svitu do mrku. Popoludní sme videli chystať ovciam do válovcov obilný šrot. Ovce zbehli do salaša so sprievodom psov a pastiera krátko po 15. hodine. Hneď sa pustili do pripraveného krmiva. Bača Pavol Jesenský sa doviezol k salašu na motorke a mohli sme sa porozprávať s ním i so zootechnikom sklabinského družstva Rudolfom Bobčekom. Ten nám povedal, že po vstupe Slovenska do EÚ, je potrebné pre dodávku syra do bryndziarne získať certifikát na jeho výrobu. Certifikát na základe splnenia kritérií týkajúcich sa hygieny na salaši a zdravotného stavu oviec vydávajú regionálne veterinárne a potravinové správy. Bača Pavol Jesenský nám povedal, že po vstupe do EÚ sú hygienické kritéria oveľa prísnejšie, na salaši sa už pri výrobe syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka nesmú používať drevené a hliníkové nádoby. Nahradili ich nádobami z nehrdzavejúcej ocele. Zákazníci by teda mali kupovať kvalitnejší syr i bryndzu a na týchto slovenských delikatesách si môžu pochutnať úplne bez obáv. Syr zo Záboria i žinčicu sme ochutnali aj my. Azda žiadny syr nie je chutnejší ako čerstvý ovčí zo salaša. A ak sa zapije žinčicou, žiadny obed pripravený doma v kuchyni sa mu nevyrovná. Bryndza je ale delikatesou, na ktorej si môžeme pochutnať aj doma.
V Turci sa vyrába v Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach. V minulých rokoch ňou zásobovali nielen tuzemský trh, ale ju vyvážali aj do Maďarska. V súčasnosti je pri vývoze bryndze do krajín EÚ potrebný certifikát. Ako nám povedal spolumajiteľ bryndziarne Dušan Štálik, pre získanie certifikátu na výrobu bryndze bolo potrebné splniť viac ako dve stovky opatrení, ktoré sa týkali najmä hygieny a okrem toho aj výroby produktov z mlieka a syru. Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach sa to podarilo a potom jej pridelili tzv. európske číslo, čo znamená, že táto prevádzka môže svoje produkty vyvážať do krajín EÚ. Slovenskou bryndzou sa v súčasnosti nazýva výrobok z ovčieho syra vyrobeného na salaši, ale aj zo syra vyrobeného v bryndziarni z pasterizovaného mlieka. Prísnosť predpisov Európskej únie je pri spracovaní mlieka rozčlenená do troch kategórií. Čím je väčšie množstvo spracovaného mlieka, tým sú prísnejšie kritériá na prevádzku. Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach spracúva do 2 miliónov litrov mlieka ročne, čo znamená, že je zaradená medzi stredne veľkých spracovateľov tohto produktu.
Podľa Dušana Štálika sa v súčasnosti rokuje o tom, aby názov Slovenská bryndza patril iba produktu spracovaného z ovčieho syra vyrobeného na salaši. Bryndza zo syra vyrobeného z pasterizovaného ovčieho mlieka neobsahuje, na rozdiel od bryndze vyrobenej klasickou technológiu, mikroorganizmy, ktoré majú blahodarný účinok na tráviaci systém človeka.
Čo sa týka ceny bryndze, tá zatiaľ nestúpa iba na základe slabej požiadavky trhu. Cena ovčieho syra ale tento rok rástla, pretože jeho výrobcovia na salašoch už nedostávajú štátnu dotáciu 25 korún za každý kilogram. Znamená to, že výroba syra na salaši je drahšia, čo musí nakoniec zaplatiť zákazník. Dá sa teda predpokladať, že aj za bryndzu budeme musieť časom zaplatiť viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Trhu s ojazdenými autami sa darí
  2. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  6. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  7. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  8. Na bezpečnom internete záleží
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 293
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 058
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 788
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 1 800
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 751
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 715
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 607
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 259

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Ohňostroj tvorivosti... 2022
  2. Samuel Zubo: Počet hlasov zo zahraničia sa môže zvojnásobiť - Voľby 2023
  3. Pavel Macko: Pán Žilinka, cítim s Vami, ale zastavte mafiánske praktiky prokuratúry!
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Štiavnik
  5. Ján Bilohuščin: Koalície pred voľbami - ako môžu vyzerať?
  6. Jan Pražák: Služkou proti své vůli?
  7. Ľuboš Vodička: O psoch záchranároch
  8. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 128
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 986
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 764
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 475
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 616
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 540
  7. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 565
  8. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín. 2 552
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Starosta Jazernice je proti zatváraniu školy a škôlky.

Normatívy od štátu im náklady nepokryjú.


40m
Novorodenec (ilustračné foto)

Stúpol počet sobášov a klesla úmrtnosť.


2 h
Mužovi bola zadržaná plynová pištoľ.

Na 42-ročného muža bol podaný návrh na vzatie do väzby.


23 h
Neurológ Marek Tarčák odporúča nepodceňovať bolesti hlavy.

Spúšťačom migrény môže byť čokoláda či plesnivý syr.


8. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zákon zakazuje znečisťovať cesty.


8. feb

O incidente informovala mestská polícia Liptovského Hrádku.


7. feb

Zákazník od októbra čaká na preplatok od plynárov. Pošlú ho vraj o niekoľko dní.


23 h

Spúšťačom migrény môže byť čokoláda či plesnivý syr.


8. feb

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Ohňostroj tvorivosti... 2022
  2. Samuel Zubo: Počet hlasov zo zahraničia sa môže zvojnásobiť - Voľby 2023
  3. Pavel Macko: Pán Žilinka, cítim s Vami, ale zastavte mafiánske praktiky prokuratúry!
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Štiavnik
  5. Ján Bilohuščin: Koalície pred voľbami - ako môžu vyzerať?
  6. Jan Pražák: Služkou proti své vůli?
  7. Ľuboš Vodička: O psoch záchranároch
  8. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 128
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 986
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 764
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 475
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 616
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 540
  7. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 565
  8. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín. 2 552
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?