Salašnícka klasika

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bry

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ
Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bryndza sa klasickým spôsobom vyrába zo syra privezeného zo salaša, ktorý sa tepelne spracováva pri teplotách len 30 stupňov Celzia. Okrem toho môže byť základným produktom pasterizované ovčie mlieko spracované na syr v bryndziarni, z ktorého sa potom vyrobí bryndza.
Každý salaš je v prevádzke iba pol roka a vyrábať syr tam je možné iba pri splnení prísnych hygienických a veterinárnych opatrení.
Pri výrobe syra priamo na salaši sa mlieko musí spracovať, čo najskôr po nadojení, aby sa nemuselo zahrievať, lebo jeho teplota po pridaní syridla sa má pohybovať okolo 30 stupňov Celzia. Pevná syrenina vzniká v dvojplášťovej nádobe ohrievanej teplou vodu, kde sa mieša a otáča. Syr sa potom formuje do hrudiek a nechá sa odkvapkať. Prvých 72 hodín je pre jeho kvalitu rozhodujúcich a musí byť umiestnený v sklade, kde sa teplota pohybuje od 18 do 22 stupňov Celzia. Vtedy ovčí syr kysne, čím sa v ňom eliminuje nežiaduca mikroflóra. Jeho kyslosť udávaná hodnotou pH nesmie byť vyššia ako 4,9 a kontroluje si ho výkupca. Po troch dňoch sa syr premiestni do studeného skladu, v ktorom by sa teplota mala pohybovať od 13 do 15 stupňov Celzia. Tam dozrieva a potom ho prevezú do bryndziarne.
Zašli sme na salaš pri Záborí patriaci Poľnohospodárskemu družstvu v Sklabini. Tu dva razy denne doja piati pracovníci približne 500 oviec ešte ručne. Dojenie im trvá od štvrtej do siedmej hodiny ráno i popoludní. Cez deň sa ovce pasú. Tento čas si dojiči odsedia na jednom mieste. Pri Záborí je nádherná príroda s prekrásnym pohľadom na Katovu skalu. Je veľmi príjemné posedieť si pri črpáku žinčice a nakrájanom čerstvom ovčom syre, ktorý sa hladko kĺže dolu krkom. Inak je práca na salaši tvrdou drinou od svitu do mrku. Popoludní sme videli chystať ovciam do válovcov obilný šrot. Ovce zbehli do salaša so sprievodom psov a pastiera krátko po 15. hodine. Hneď sa pustili do pripraveného krmiva. Bača Pavol Jesenský sa doviezol k salašu na motorke a mohli sme sa porozprávať s ním i so zootechnikom sklabinského družstva Rudolfom Bobčekom. Ten nám povedal, že po vstupe Slovenska do EÚ, je potrebné pre dodávku syra do bryndziarne získať certifikát na jeho výrobu. Certifikát na základe splnenia kritérií týkajúcich sa hygieny na salaši a zdravotného stavu oviec vydávajú regionálne veterinárne a potravinové správy. Bača Pavol Jesenský nám povedal, že po vstupe do EÚ sú hygienické kritéria oveľa prísnejšie, na salaši sa už pri výrobe syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka nesmú používať drevené a hliníkové nádoby. Nahradili ich nádobami z nehrdzavejúcej ocele. Zákazníci by teda mali kupovať kvalitnejší syr i bryndzu a na týchto slovenských delikatesách si môžu pochutnať úplne bez obáv. Syr zo Záboria i žinčicu sme ochutnali aj my. Azda žiadny syr nie je chutnejší ako čerstvý ovčí zo salaša. A ak sa zapije žinčicou, žiadny obed pripravený doma v kuchyni sa mu nevyrovná. Bryndza je ale delikatesou, na ktorej si môžeme pochutnať aj doma.
V Turci sa vyrába v Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach. V minulých rokoch ňou zásobovali nielen tuzemský trh, ale ju vyvážali aj do Maďarska. V súčasnosti je pri vývoze bryndze do krajín EÚ potrebný certifikát. Ako nám povedal spolumajiteľ bryndziarne Dušan Štálik, pre získanie certifikátu na výrobu bryndze bolo potrebné splniť viac ako dve stovky opatrení, ktoré sa týkali najmä hygieny a okrem toho aj výroby produktov z mlieka a syru. Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach sa to podarilo a potom jej pridelili tzv. európske číslo, čo znamená, že táto prevádzka môže svoje produkty vyvážať do krajín EÚ. Slovenskou bryndzou sa v súčasnosti nazýva výrobok z ovčieho syra vyrobeného na salaši, ale aj zo syra vyrobeného v bryndziarni z pasterizovaného mlieka. Prísnosť predpisov Európskej únie je pri spracovaní mlieka rozčlenená do troch kategórií. Čím je väčšie množstvo spracovaného mlieka, tým sú prísnejšie kritériá na prevádzku. Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach spracúva do 2 miliónov litrov mlieka ročne, čo znamená, že je zaradená medzi stredne veľkých spracovateľov tohto produktu.
Podľa Dušana Štálika sa v súčasnosti rokuje o tom, aby názov Slovenská bryndza patril iba produktu spracovaného z ovčieho syra vyrobeného na salaši. Bryndza zo syra vyrobeného z pasterizovaného ovčieho mlieka neobsahuje, na rozdiel od bryndze vyrobenej klasickou technológiu, mikroorganizmy, ktoré majú blahodarný účinok na tráviaci systém človeka.
Čo sa týka ceny bryndze, tá zatiaľ nestúpa iba na základe slabej požiadavky trhu. Cena ovčieho syra ale tento rok rástla, pretože jeho výrobcovia na salašoch už nedostávajú štátnu dotáciu 25 korún za každý kilogram. Znamená to, že výroba syra na salaši je drahšia, čo musí nakoniec zaplatiť zákazník. Dá sa teda predpokladať, že aj za bryndzu budeme musieť časom zaplatiť viac.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 835
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 364
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 811
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 348
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 132
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 367
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 1 977
  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 054
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 73 188
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 254
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 690
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 457
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 570
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 16 166
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 11 662
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vynášanie Moreny vo Vrútkach.

V škole zachovali tradíciu.


Margita Bučková
Lucia Hrivnák Klocová, najlepšia turčianska atlétka storočia.

Turčianska atletika oslávila sto rokov. Na slávnostnom galavečere vyhlásili najlepších atlétov i trénerov storočia. Tiež sa krstila nová kniha.


Nová metóda má prispieť k zdravšej zeleni.

Mulčovanie má viaceré výhody.


Martin odohrá štvrťfinále na Pltníkoch.

Martin postúpil do play off Niké Superligy tretíkrát po sebe.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 054
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 73 188
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 254
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 690
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 457
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 570
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 16 166
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 11 662
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?