Salašnícka klasika

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bry

Na bryndzi a čerstvom ovčom syre si môžeme pochutnať aj po vstupe do EÚ
Bryndza je typickým lahodným slovenským výrobkom z ovčieho syra. Vyrába sa ale netypickým spôsobom, lebo pre väčšinu syrov sa využíva ako základná surovina pasterizované mlieko. Bryndza sa klasickým spôsobom vyrába zo syra privezeného zo salaša, ktorý sa tepelne spracováva pri teplotách len 30 stupňov Celzia. Okrem toho môže byť základným produktom pasterizované ovčie mlieko spracované na syr v bryndziarni, z ktorého sa potom vyrobí bryndza.
Každý salaš je v prevádzke iba pol roka a vyrábať syr tam je možné iba pri splnení prísnych hygienických a veterinárnych opatrení.
Pri výrobe syra priamo na salaši sa mlieko musí spracovať, čo najskôr po nadojení, aby sa nemuselo zahrievať, lebo jeho teplota po pridaní syridla sa má pohybovať okolo 30 stupňov Celzia. Pevná syrenina vzniká v dvojplášťovej nádobe ohrievanej teplou vodu, kde sa mieša a otáča. Syr sa potom formuje do hrudiek a nechá sa odkvapkať. Prvých 72 hodín je pre jeho kvalitu rozhodujúcich a musí byť umiestnený v sklade, kde sa teplota pohybuje od 18 do 22 stupňov Celzia. Vtedy ovčí syr kysne, čím sa v ňom eliminuje nežiaduca mikroflóra. Jeho kyslosť udávaná hodnotou pH nesmie byť vyššia ako 4,9 a kontroluje si ho výkupca. Po troch dňoch sa syr premiestni do studeného skladu, v ktorom by sa teplota mala pohybovať od 13 do 15 stupňov Celzia. Tam dozrieva a potom ho prevezú do bryndziarne.
Zašli sme na salaš pri Záborí patriaci Poľnohospodárskemu družstvu v Sklabini. Tu dva razy denne doja piati pracovníci približne 500 oviec ešte ručne. Dojenie im trvá od štvrtej do siedmej hodiny ráno i popoludní. Cez deň sa ovce pasú. Tento čas si dojiči odsedia na jednom mieste. Pri Záborí je nádherná príroda s prekrásnym pohľadom na Katovu skalu. Je veľmi príjemné posedieť si pri črpáku žinčice a nakrájanom čerstvom ovčom syre, ktorý sa hladko kĺže dolu krkom. Inak je práca na salaši tvrdou drinou od svitu do mrku. Popoludní sme videli chystať ovciam do válovcov obilný šrot. Ovce zbehli do salaša so sprievodom psov a pastiera krátko po 15. hodine. Hneď sa pustili do pripraveného krmiva. Bača Pavol Jesenský sa doviezol k salašu na motorke a mohli sme sa porozprávať s ním i so zootechnikom sklabinského družstva Rudolfom Bobčekom. Ten nám povedal, že po vstupe Slovenska do EÚ, je potrebné pre dodávku syra do bryndziarne získať certifikát na jeho výrobu. Certifikát na základe splnenia kritérií týkajúcich sa hygieny na salaši a zdravotného stavu oviec vydávajú regionálne veterinárne a potravinové správy. Bača Pavol Jesenský nám povedal, že po vstupe do EÚ sú hygienické kritéria oveľa prísnejšie, na salaši sa už pri výrobe syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka nesmú používať drevené a hliníkové nádoby. Nahradili ich nádobami z nehrdzavejúcej ocele. Zákazníci by teda mali kupovať kvalitnejší syr i bryndzu a na týchto slovenských delikatesách si môžu pochutnať úplne bez obáv. Syr zo Záboria i žinčicu sme ochutnali aj my. Azda žiadny syr nie je chutnejší ako čerstvý ovčí zo salaša. A ak sa zapije žinčicou, žiadny obed pripravený doma v kuchyni sa mu nevyrovná. Bryndza je ale delikatesou, na ktorej si môžeme pochutnať aj doma.
V Turci sa vyrába v Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach. V minulých rokoch ňou zásobovali nielen tuzemský trh, ale ju vyvážali aj do Maďarska. V súčasnosti je pri vývoze bryndze do krajín EÚ potrebný certifikát. Ako nám povedal spolumajiteľ bryndziarne Dušan Štálik, pre získanie certifikátu na výrobu bryndze bolo potrebné splniť viac ako dve stovky opatrení, ktoré sa týkali najmä hygieny a okrem toho aj výroby produktov z mlieka a syru. Bryndziarni v Turčianskych Tepliciach sa to podarilo a potom jej pridelili tzv. európske číslo, čo znamená, že táto prevádzka môže svoje produkty vyvážať do krajín EÚ. Slovenskou bryndzou sa v súčasnosti nazýva výrobok z ovčieho syra vyrobeného na salaši, ale aj zo syra vyrobeného v bryndziarni z pasterizovaného mlieka. Prísnosť predpisov Európskej únie je pri spracovaní mlieka rozčlenená do troch kategórií. Čím je väčšie množstvo spracovaného mlieka, tým sú prísnejšie kritériá na prevádzku. Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach spracúva do 2 miliónov litrov mlieka ročne, čo znamená, že je zaradená medzi stredne veľkých spracovateľov tohto produktu.
Podľa Dušana Štálika sa v súčasnosti rokuje o tom, aby názov Slovenská bryndza patril iba produktu spracovaného z ovčieho syra vyrobeného na salaši. Bryndza zo syra vyrobeného z pasterizovaného ovčieho mlieka neobsahuje, na rozdiel od bryndze vyrobenej klasickou technológiu, mikroorganizmy, ktoré majú blahodarný účinok na tráviaci systém človeka.
Čo sa týka ceny bryndze, tá zatiaľ nestúpa iba na základe slabej požiadavky trhu. Cena ovčieho syra ale tento rok rástla, pretože jeho výrobcovia na salašoch už nedostávajú štátnu dotáciu 25 korún za každý kilogram. Znamená to, že výroba syra na salaši je drahšia, čo musí nakoniec zaplatiť zákazník. Dá sa teda predpokladať, že aj za bryndzu budeme musieť časom zaplatiť viac.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 282
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 942
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 970
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 879
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 721
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 654
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 567
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 507
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  5. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  6. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  7. Nika Göthová: "Všetko, všade, naraz" nie je multiverzum od Marvel. Našťastie.
  8. Vladimír Bojničan: Konzervatívna postfaktická schizofrénia v priamom prenose
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 424
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 776
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 478
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 217
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 244
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 894
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 323
  8. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 5 743
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dušan Labaš.

Výťažok pôjde na jeho rehabilitácie.


Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


Mladíka v krátkom čase polícia vypátrala.

Obvinený prijal dohodu o vine a treste.


  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  5. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  6. Jozef Pivarník: Nenechajte sa oklamať! Ponziho schéma stále žije a číha na vaše úspory
  7. Nika Göthová: "Všetko, všade, naraz" nie je multiverzum od Marvel. Našťastie.
  8. Vladimír Bojničan: Konzervatívna postfaktická schizofrénia v priamom prenose
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 424
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 776
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 478
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 217
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 244
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 894
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 323
  8. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 5 743
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?