Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

Dobrú chuť nám želajú turčianske starostky!

Dusená hydina s oblohou a zákusok s kiwi Želmíry Šimonidesovej, starostky Blatnice

Rada varím i pečiem. Pred Vianocami pečiem prevažne tradičné kokosové, orechové a čokoládové pečivo, plnené rezy a medovníčky. Celé vianočné sviatky som doma s rodinou. Na štedrovečernom stole nechýba kapustnica, klobása, hydinová polievka, ale mojou špecialitou je dusené hydinové mäso a zo sladkostí zákusok s kiwi (môže to byť aj iné ovocie).
Na prípravu dusenej hydiny potrebujeme: ¾ kg vykosteného hydinového mäsa (môže to byť napríklad aj kuracina a morčacina dohromady), 20 dkg syra (napríklad eidamskej tehly),15 dkg šunkovej salámy, broskyňový kompót, 1 plechovka šampiňónov, cibuľu, hrášok a kapiu na ozdobenie, soľ. Dusené mäso sa podáva s ryžou, hranolkami a zeleninovou oblohou.
Príprava: - Mäso opražíme na oleji, osolíme, potom ho v nádobe na dusenie pokryjeme vrstvou šampiňónov, plátkami syra, plátkami cibule, broskyňami, ozdobíme hráškom, kapiou a vložíme do rúry. Mäso necháme dusiť približne pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia.
A teraz o zákusku s kiwi. Na prípravu cesta potrebujeme: 4 vajcia, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl mlieka, ½ balíčka prášku do pečiva.
Plnku pripravíme z litra mlieka, troch balíčkov krémového prášku, šiestich lyžíc cukru, dvoch jogurtov, plátkov kiwi alebo kompótu (jahodového, ananásového), štyroch lyžíc kryštálového cukru, dvoch balíčkov tortového želé, ½ litra vody (môže to byť aj šťava z kompótu).
Aký je postup? Vajcia vyšľaháme s cukrom na hustý krém, pridáme múku, prášok do pečiva, olej, mlieko, dobre premiešame. Cesto dáme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Z mlieka trochu odoberieme a rozmiešame v ňom krémový prášok (zlatý klas). Zvyšok mlieka varíme s cukrom. Keď začne vrieť, vlejeme do neho rozmiešaný prášok a uvaríme hustý krém, ktorý po vychladení zmiešame s jogurtmi. Vychladené piškótové cesto potrieme lekvárom navrstvíme naň krém a navrch plátky kiwi, alebo iného ovocia.
Tortové želé rozmiešame s vodou (kompótovou šťavou), privedieme do varu a hneď odložíme zo sporáka. Ovocie zalejeme teplým želé a zákusok necháme v chlade dobre stuhnúť. Potom ho pokrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Klobásový kysnutý koláč Boženy Jurečkovej, starostky Turčianskych Kľačian

Po celý rok som veľmi vyťažená a rodine venujem iba málo času. Snažím sa to napraviť práve vo vianočnom a novoročnom čase. Nie som typom, ktorý pred Vianocami veľa varí alebo pečie. Mám ale niekoľko originálnych a osvedčených receptov, ktoré ma naučila stará mama a mama. Vianoce sú pre mňa symbolom pohody, snažím sa do ich atmosféry vniesť duchovno, preto sa počas nich túlam s rodinou po chotári, navštívim modlitebňu, kde som kedysi chodila do „malotriedky„, cintorín, kde si pospomínam na zosnulých príbuzných a stretávam sa s rozvetvenou rodinou u mamy v rodičovskom dome. Počas Vianoc máme konečne jeden na druhého dosť času. Je to nezabudnuteľný zážitok, na ktorý sa teším znova a znova.
Na vianočnom stole dávam prednosť ľahko stráviteľným jedlám – zelenine, ovociu. Pripravujem zeleninové šaláty bez majonézy, kapustnicu s hubami a obľubujem slané koláče, z ktorých jeden ponúkam čitateľom.
Príprava cesta: Z polohrubej múky, kvásku a oleja vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré dochutíme soľou. Cesto rozložíme na vymastený plech a roztlačíme ho na tenkú vrstvu. Nemastné bravčové mäso zomelieme, pridáme doňho soľ podľa chuti, trochu korenia, červenej papriky a dva strúčiky cesnaku. Zmes vypracujeme ako na klobásy. Mäso rozložíme na cesto, zalejeme dvoma kyslými smotanami, do ktorých pridáme štipku soli. V dobre vyhriatej rúre upečieme koláč do zlatista. Klobásové koláče sa podávajú k vínu.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný orechovník Viery Šalagovej, starostky Dražkoviec

Vianoce trávim najradšej s vnúčatami. Predtým ako zasadneme k štedrovečernému stolu, idem s rodinou do kostola, kde vnímame duchovnú atmosféru Vianoc. Na našom štedrovečernom stole nikdy nechýbajú oblátky, med, opekance s makom, ryby, ale okrem nich ani mäsová polievka, domáce klobásy, rôzne druhy mäsa a dva alebo tri druhy šalátov. Veľmi rada varím, ale ešte radšej pečiem zákusky, na Vianoce najradšej orechové. Mojím neodmysliteľným štedrovečerným zákuskom je vianočný orechovník.
Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Na prípravu cesta potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 15 dkg bravčovej masti, 15 dkg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, polovicu balíčka prášku do pečiva a 6 žĺtkov. Cesto vymiesime rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pred vložením do vyhriatej rúry potrieme cesto ľubovoľným druhom lekváru, na ktorý nanesieme plnku, ktorú pripravíme vyšľahaním šiestich bielkov a 30 dkg práškového cukru. Potom do nej pridáme 18 dkg orechov a 6 dkg strúhanky. Plnku rozmiešame a nanesieme na lekvár. Cesto s nanesenou plnkou vložíme do rúry a necháme ho piecť pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút. Vychladený zákusok pokrájame na obdĺžniky.

SkryťVypnúť reklamu

Parížske rožky Oľgy Wagnerovej, starostky Turčeka

Na Štedrý večer nechýba u nás na stole kapustnica, šalát s majonézou i bez majonézy, vyprážané filé alebo pstruhy s opekanými zemiakmi a prílohou, ale ani ďalšie tradičné vianočné jedlá. Rada varím. Ale oveľa radšej pečiem. Je to moja záľuba od dvanástich rokov, kedy som upiekla prvé koláče a torty. V súčasnosti, aj keď upečiem akýkoľvek nepodarok, vyrobím z neho chutný zákusok a nikto to ani nepozná. Raz som upiekla podkovu, dala som ju chladiť a kopli mi do nej, takže sa rozsypala na desiatky kúskov. Poskladala som ju a napokon som ju upravila na najkrajšiu tortu, akú som kedy urobila. Pred Vianocami pečiem približne desať druhov zákuskov. Zo zákuskov mi najviac chutia medové rezy a štrúdľa. Pečiem bez váženia, lebo váhy a miery už mám v oku. Známa som tým, že pečiem na svadby kokosové pusinky a parížske rožky, na ktoré mám svoj špeciálny recept. Tieto zákusky, samozrejme, nechýbajú ani štedrovečernom stole.
Takže najprv - parížske rožky. Suroviny a príprava: 6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru a štipku škorice šľaháme nad parou. Potom primiešame 25 dkg orechov a veľkú lyžicu hrubej múky, rožky striekame na dobre vymastený plech, alebo na mastný papier na pečenie a do horúcej masy pridáme 25 dkg strúhaného kokosu. Parížske rožky pečieme (sušíme) v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia.
Krém na parížske rožky: 3dcl kryštálového cukru, 3 vajcia a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou – hustota masy musí byť taká, aby nespadla z varechy. Do horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Do krému pridáme 2 lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky a necháme ich stuhnúť v chlade. Máčame ich v čokoládovej poleve.
Poleva na parížske rožky: 1 iva, 20 dkg čokolády, 1 lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme 1-2 lyžice kakaa.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  2. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Trhu s ojazdenými autami sa darí
  2. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  6. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  7. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  8. Na bezpečnom internete záleží
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 293
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 058
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 788
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 1 800
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 751
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 715
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 607
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 259

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Ohňostroj tvorivosti... 2022
  2. Samuel Zubo: Počet hlasov zo zahraničia sa môže zvojnásobiť - Voľby 2023
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Štiavnik
  4. Pavel Macko: Pán Žilinka, cítim s Vami, ale zastavte mafiánske praktiky prokuratúry!
  5. Ján Bilohuščin: Koalície pred voľbami - ako môžu vyzerať?
  6. Jan Pražák: Služkou proti své vůli?
  7. Ľuboš Vodička: O psoch záchranároch
  8. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 128
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 983
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 759
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 492
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 616
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 540
  7. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 563
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 545
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Starosta Jazernice je proti zatváraniu školy a škôlky.

Normatívy od štátu im náklady nepokryjú.


30m
Novorodenec (ilustračné foto)

Stúpol počet sobášov a klesla úmrtnosť.


2 h
Mužovi bola zadržaná plynová pištoľ.

Na 42-ročného muža bol podaný návrh na vzatie do väzby.


23 h
Neurológ Marek Tarčák odporúča nepodceňovať bolesti hlavy.

Spúšťačom migrény môže byť čokoláda či plesnivý syr.


8. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zákon zakazuje znečisťovať cesty.


8. feb

O incidente informovala mestská polícia Liptovského Hrádku.


7. feb

Zákazník od októbra čaká na preplatok od plynárov. Pošlú ho vraj o niekoľko dní.


23 h

Spúšťačom migrény môže byť čokoláda či plesnivý syr.


8. feb

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Ohňostroj tvorivosti... 2022
  2. Samuel Zubo: Počet hlasov zo zahraničia sa môže zvojnásobiť - Voľby 2023
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Štiavnik
  4. Pavel Macko: Pán Žilinka, cítim s Vami, ale zastavte mafiánske praktiky prokuratúry!
  5. Ján Bilohuščin: Koalície pred voľbami - ako môžu vyzerať?
  6. Jan Pražák: Služkou proti své vůli?
  7. Ľuboš Vodička: O psoch záchranároch
  8. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 128
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 983
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 759
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 492
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 616
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 540
  7. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 563
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 545
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?