Streda, 8. december, 2021 | Meniny má MarínaKrížovkyKrížovky

Dobrú chuť nám želajú turčianske starostky!

Dusená hydina s oblohou a zákusok s kiwi Želmíry Šimonidesovej, starostky Blatnice

Rada varím i pečiem. Pred Vianocami pečiem prevažne tradičné kokosové, orechové a čokoládové pečivo, plnené rezy a medovníčky. Celé vianočné sviatky som doma s rodinou. Na štedrovečernom stole nechýba kapustnica, klobása, hydinová polievka, ale mojou špecialitou je dusené hydinové mäso a zo sladkostí zákusok s kiwi (môže to byť aj iné ovocie).
Na prípravu dusenej hydiny potrebujeme: ¾ kg vykosteného hydinového mäsa (môže to byť napríklad aj kuracina a morčacina dohromady), 20 dkg syra (napríklad eidamskej tehly),15 dkg šunkovej salámy, broskyňový kompót, 1 plechovka šampiňónov, cibuľu, hrášok a kapiu na ozdobenie, soľ. Dusené mäso sa podáva s ryžou, hranolkami a zeleninovou oblohou.
Príprava: - Mäso opražíme na oleji, osolíme, potom ho v nádobe na dusenie pokryjeme vrstvou šampiňónov, plátkami syra, plátkami cibule, broskyňami, ozdobíme hráškom, kapiou a vložíme do rúry. Mäso necháme dusiť približne pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia.
A teraz o zákusku s kiwi. Na prípravu cesta potrebujeme: 4 vajcia, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl mlieka, ½ balíčka prášku do pečiva.
Plnku pripravíme z litra mlieka, troch balíčkov krémového prášku, šiestich lyžíc cukru, dvoch jogurtov, plátkov kiwi alebo kompótu (jahodového, ananásového), štyroch lyžíc kryštálového cukru, dvoch balíčkov tortového želé, ½ litra vody (môže to byť aj šťava z kompótu).
Aký je postup? Vajcia vyšľaháme s cukrom na hustý krém, pridáme múku, prášok do pečiva, olej, mlieko, dobre premiešame. Cesto dáme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Z mlieka trochu odoberieme a rozmiešame v ňom krémový prášok (zlatý klas). Zvyšok mlieka varíme s cukrom. Keď začne vrieť, vlejeme do neho rozmiešaný prášok a uvaríme hustý krém, ktorý po vychladení zmiešame s jogurtmi. Vychladené piškótové cesto potrieme lekvárom navrstvíme naň krém a navrch plátky kiwi, alebo iného ovocia.
Tortové želé rozmiešame s vodou (kompótovou šťavou), privedieme do varu a hneď odložíme zo sporáka. Ovocie zalejeme teplým želé a zákusok necháme v chlade dobre stuhnúť. Potom ho pokrájame na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Klobásový kysnutý koláč Boženy Jurečkovej, starostky Turčianskych Kľačian

Po celý rok som veľmi vyťažená a rodine venujem iba málo času. Snažím sa to napraviť práve vo vianočnom a novoročnom čase. Nie som typom, ktorý pred Vianocami veľa varí alebo pečie. Mám ale niekoľko originálnych a osvedčených receptov, ktoré ma naučila stará mama a mama. Vianoce sú pre mňa symbolom pohody, snažím sa do ich atmosféry vniesť duchovno, preto sa počas nich túlam s rodinou po chotári, navštívim modlitebňu, kde som kedysi chodila do „malotriedky„, cintorín, kde si pospomínam na zosnulých príbuzných a stretávam sa s rozvetvenou rodinou u mamy v rodičovskom dome. Počas Vianoc máme konečne jeden na druhého dosť času. Je to nezabudnuteľný zážitok, na ktorý sa teším znova a znova.
Na vianočnom stole dávam prednosť ľahko stráviteľným jedlám – zelenine, ovociu. Pripravujem zeleninové šaláty bez majonézy, kapustnicu s hubami a obľubujem slané koláče, z ktorých jeden ponúkam čitateľom.
Príprava cesta: Z polohrubej múky, kvásku a oleja vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré dochutíme soľou. Cesto rozložíme na vymastený plech a roztlačíme ho na tenkú vrstvu. Nemastné bravčové mäso zomelieme, pridáme doňho soľ podľa chuti, trochu korenia, červenej papriky a dva strúčiky cesnaku. Zmes vypracujeme ako na klobásy. Mäso rozložíme na cesto, zalejeme dvoma kyslými smotanami, do ktorých pridáme štipku soli. V dobre vyhriatej rúre upečieme koláč do zlatista. Klobásové koláče sa podávajú k vínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočný orechovník Viery Šalagovej, starostky Dražkoviec

Vianoce trávim najradšej s vnúčatami. Predtým ako zasadneme k štedrovečernému stolu, idem s rodinou do kostola, kde vnímame duchovnú atmosféru Vianoc. Na našom štedrovečernom stole nikdy nechýbajú oblátky, med, opekance s makom, ryby, ale okrem nich ani mäsová polievka, domáce klobásy, rôzne druhy mäsa a dva alebo tri druhy šalátov. Veľmi rada varím, ale ešte radšej pečiem zákusky, na Vianoce najradšej orechové. Mojím neodmysliteľným štedrovečerným zákuskom je vianočný orechovník.
Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Na prípravu cesta potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 15 dkg bravčovej masti, 15 dkg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, polovicu balíčka prášku do pečiva a 6 žĺtkov. Cesto vymiesime rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pred vložením do vyhriatej rúry potrieme cesto ľubovoľným druhom lekváru, na ktorý nanesieme plnku, ktorú pripravíme vyšľahaním šiestich bielkov a 30 dkg práškového cukru. Potom do nej pridáme 18 dkg orechov a 6 dkg strúhanky. Plnku rozmiešame a nanesieme na lekvár. Cesto s nanesenou plnkou vložíme do rúry a necháme ho piecť pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút. Vychladený zákusok pokrájame na obdĺžniky.

Skryť Vypnúť reklamu

Parížske rožky Oľgy Wagnerovej, starostky Turčeka

Na Štedrý večer nechýba u nás na stole kapustnica, šalát s majonézou i bez majonézy, vyprážané filé alebo pstruhy s opekanými zemiakmi a prílohou, ale ani ďalšie tradičné vianočné jedlá. Rada varím. Ale oveľa radšej pečiem. Je to moja záľuba od dvanástich rokov, kedy som upiekla prvé koláče a torty. V súčasnosti, aj keď upečiem akýkoľvek nepodarok, vyrobím z neho chutný zákusok a nikto to ani nepozná. Raz som upiekla podkovu, dala som ju chladiť a kopli mi do nej, takže sa rozsypala na desiatky kúskov. Poskladala som ju a napokon som ju upravila na najkrajšiu tortu, akú som kedy urobila. Pred Vianocami pečiem približne desať druhov zákuskov. Zo zákuskov mi najviac chutia medové rezy a štrúdľa. Pečiem bez váženia, lebo váhy a miery už mám v oku. Známa som tým, že pečiem na svadby kokosové pusinky a parížske rožky, na ktoré mám svoj špeciálny recept. Tieto zákusky, samozrejme, nechýbajú ani štedrovečernom stole.
Takže najprv - parížske rožky. Suroviny a príprava: 6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru a štipku škorice šľaháme nad parou. Potom primiešame 25 dkg orechov a veľkú lyžicu hrubej múky, rožky striekame na dobre vymastený plech, alebo na mastný papier na pečenie a do horúcej masy pridáme 25 dkg strúhaného kokosu. Parížske rožky pečieme (sušíme) v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia.
Krém na parížske rožky: 3dcl kryštálového cukru, 3 vajcia a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou – hustota masy musí byť taká, aby nespadla z varechy. Do horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Do krému pridáme 2 lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky a necháme ich stuhnúť v chlade. Máčame ich v čokoládovej poleve.
Poleva na parížske rožky: 1 iva, 20 dkg čokolády, 1 lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme 1-2 lyžice kakaa.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave? Vyberajte lokalitu s potenciálom
  2. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  3. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  4. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  5. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  6. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  7. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  10. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  4. Slávnostné vianočné outfity pre celú rodinu
  5. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  6. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave?
  7. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  8. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  9. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  10. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  1. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 994
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 791
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 915
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 6 043
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 357
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 978
  7. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 4 535
  8. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 3 161
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 151
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie 2 071

Blogy SME

  1. Nicholas Wintzler: EP - Kde je koniec radu
  2. Ján Šeďo: Dnes, po 184 dňoch, som si bol po tretiu včeličku a stretol sa s antivaxerom.
  3. Jano Richter: Smer je super strana a zaslúži si od nás propagáciu
  4. Věra Tepličková: Keď sú NE/Obyčajní vzorom pre obyčajných
  5. Rasťo Valent: Koľko trval vývoj vakcíny proti Covid-19?
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Čo ak sa klient príliš pripúta na svojho terapeuta?
  7. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
  8. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 705
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 149
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 021
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 878
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 687
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 663
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 265
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Práve v dobe, keď trávime doma viac času než obvykle, sú spoločenské hry jednou zo skvelých možností, ako sa zabaviť.


3 h
Na väčšine prednášok lektora sprevádzali aj živé zvieratá

Mentálne a telesne znevýhodnené detičky sa vďaka Turčianskej knižnici dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o zvieratách a živote v lese.


6 h
Futbalisti Kláštora boli už v minulej sezóne blízko k postupu do prvej triedy, preskočili ich Turčianske Kľačany.

Po jeseni má najbližšie k víťazstvu v druhej triede Kláštor.


7 h

Video zo spievania kolied nájdete v článku.


1. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici končia pre covid aj deti.


8 h

Mladého muža pritlačil pracovný stroj, zraneniam podľahol.


7. dec

Po Vianociach zatvoria všetky neesenciálne obchody vrátane predajní obuvi a domácich potrieb.


7. dec

Lekár hovorí o najťažších prípadoch, aké majú v nemocnici.


7. dec

Blogy SME

  1. Nicholas Wintzler: EP - Kde je koniec radu
  2. Ján Šeďo: Dnes, po 184 dňoch, som si bol po tretiu včeličku a stretol sa s antivaxerom.
  3. Jano Richter: Smer je super strana a zaslúži si od nás propagáciu
  4. Věra Tepličková: Keď sú NE/Obyčajní vzorom pre obyčajných
  5. Rasťo Valent: Koľko trval vývoj vakcíny proti Covid-19?
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Čo ak sa klient príliš pripúta na svojho terapeuta?
  7. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
  8. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 705
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 149
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 021
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 878
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 687
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 663
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 265
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?