Dusená hydina s oblohou a zákusok s kiwi Želmíry Šimonidesovej, starostky Blatnice
Rada varím i pečiem. Pred Vianocami pečiem prevažne tradičné kokosové, orechové a čokoládové pečivo, plnené rezy a medovníčky. Celé vianočné sviatky som doma s rodinou. Na štedrovečernom stole nechýba kapustnica, klobása, hydinová polievka, ale mojou špecialitou je dusené hydinové mäso a zo sladkostí zákusok s kiwi (môže to byť aj iné ovocie).
Na prípravu dusenej hydiny potrebujeme: ¾ kg vykosteného hydinového mäsa (môže to byť napríklad aj kuracina a morčacina dohromady), 20 dkg syra (napríklad eidamskej tehly),15 dkg šunkovej salámy, broskyňový kompót, 1 plechovka šampiňónov, cibuľu, hrášok a kapiu na ozdobenie, soľ. Dusené mäso sa podáva s ryžou, hranolkami a zeleninovou oblohou.
Príprava: - Mäso opražíme na oleji, osolíme, potom ho v nádobe na dusenie pokryjeme vrstvou šampiňónov, plátkami syra, plátkami cibule, broskyňami, ozdobíme hráškom, kapiou a vložíme do rúry. Mäso necháme dusiť približne pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia.
A teraz o zákusku s kiwi. Na prípravu cesta potrebujeme: 4 vajcia, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl mlieka, ½ balíčka prášku do pečiva.
Plnku pripravíme z litra mlieka, troch balíčkov krémového prášku, šiestich lyžíc cukru, dvoch jogurtov, plátkov kiwi alebo kompótu (jahodového, ananásového), štyroch lyžíc kryštálového cukru, dvoch balíčkov tortového želé, ½ litra vody (môže to byť aj šťava z kompótu).
Aký je postup? Vajcia vyšľaháme s cukrom na hustý krém, pridáme múku, prášok do pečiva, olej, mlieko, dobre premiešame. Cesto dáme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Z mlieka trochu odoberieme a rozmiešame v ňom krémový prášok (zlatý klas). Zvyšok mlieka varíme s cukrom. Keď začne vrieť, vlejeme do neho rozmiešaný prášok a uvaríme hustý krém, ktorý po vychladení zmiešame s jogurtmi. Vychladené piškótové cesto potrieme lekvárom navrstvíme naň krém a navrch plátky kiwi, alebo iného ovocia.
Tortové želé rozmiešame s vodou (kompótovou šťavou), privedieme do varu a hneď odložíme zo sporáka. Ovocie zalejeme teplým želé a zákusok necháme v chlade dobre stuhnúť. Potom ho pokrájame na kocky.
Klobásový kysnutý koláč Boženy Jurečkovej, starostky Turčianskych Kľačian
Po celý rok som veľmi vyťažená a rodine venujem iba málo času. Snažím sa to napraviť práve vo vianočnom a novoročnom čase. Nie som typom, ktorý pred Vianocami veľa varí alebo pečie. Mám ale niekoľko originálnych a osvedčených receptov, ktoré ma naučila stará mama a mama. Vianoce sú pre mňa symbolom pohody, snažím sa do ich atmosféry vniesť duchovno, preto sa počas nich túlam s rodinou po chotári, navštívim modlitebňu, kde som kedysi chodila do „malotriedky„, cintorín, kde si pospomínam na zosnulých príbuzných a stretávam sa s rozvetvenou rodinou u mamy v rodičovskom dome. Počas Vianoc máme konečne jeden na druhého dosť času. Je to nezabudnuteľný zážitok, na ktorý sa teším znova a znova.
Na vianočnom stole dávam prednosť ľahko stráviteľným jedlám – zelenine, ovociu. Pripravujem zeleninové šaláty bez majonézy, kapustnicu s hubami a obľubujem slané koláče, z ktorých jeden ponúkam čitateľom.
Príprava cesta: Z polohrubej múky, kvásku a oleja vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré dochutíme soľou. Cesto rozložíme na vymastený plech a roztlačíme ho na tenkú vrstvu. Nemastné bravčové mäso zomelieme, pridáme doňho soľ podľa chuti, trochu korenia, červenej papriky a dva strúčiky cesnaku. Zmes vypracujeme ako na klobásy. Mäso rozložíme na cesto, zalejeme dvoma kyslými smotanami, do ktorých pridáme štipku soli. V dobre vyhriatej rúre upečieme koláč do zlatista. Klobásové koláče sa podávajú k vínu.
Vianočný orechovník Viery Šalagovej, starostky Dražkoviec
Vianoce trávim najradšej s vnúčatami. Predtým ako zasadneme k štedrovečernému stolu, idem s rodinou do kostola, kde vnímame duchovnú atmosféru Vianoc. Na našom štedrovečernom stole nikdy nechýbajú oblátky, med, opekance s makom, ryby, ale okrem nich ani mäsová polievka, domáce klobásy, rôzne druhy mäsa a dva alebo tri druhy šalátov. Veľmi rada varím, ale ešte radšej pečiem zákusky, na Vianoce najradšej orechové. Mojím neodmysliteľným štedrovečerným zákuskom je vianočný orechovník.
Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Na prípravu cesta potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 15 dkg bravčovej masti, 15 dkg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, polovicu balíčka prášku do pečiva a 6 žĺtkov. Cesto vymiesime rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pred vložením do vyhriatej rúry potrieme cesto ľubovoľným druhom lekváru, na ktorý nanesieme plnku, ktorú pripravíme vyšľahaním šiestich bielkov a 30 dkg práškového cukru. Potom do nej pridáme 18 dkg orechov a 6 dkg strúhanky. Plnku rozmiešame a nanesieme na lekvár. Cesto s nanesenou plnkou vložíme do rúry a necháme ho piecť pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút. Vychladený zákusok pokrájame na obdĺžniky.
Parížske rožky Oľgy Wagnerovej, starostky Turčeka
Na Štedrý večer nechýba u nás na stole kapustnica, šalát s majonézou i bez majonézy, vyprážané filé alebo pstruhy s opekanými zemiakmi a prílohou, ale ani ďalšie tradičné vianočné jedlá. Rada varím. Ale oveľa radšej pečiem. Je to moja záľuba od dvanástich rokov, kedy som upiekla prvé koláče a torty. V súčasnosti, aj keď upečiem akýkoľvek nepodarok, vyrobím z neho chutný zákusok a nikto to ani nepozná. Raz som upiekla podkovu, dala som ju chladiť a kopli mi do nej, takže sa rozsypala na desiatky kúskov. Poskladala som ju a napokon som ju upravila na najkrajšiu tortu, akú som kedy urobila. Pred Vianocami pečiem približne desať druhov zákuskov. Zo zákuskov mi najviac chutia medové rezy a štrúdľa. Pečiem bez váženia, lebo váhy a miery už mám v oku. Známa som tým, že pečiem na svadby kokosové pusinky a parížske rožky, na ktoré mám svoj špeciálny recept. Tieto zákusky, samozrejme, nechýbajú ani štedrovečernom stole.
Takže najprv - parížske rožky. Suroviny a príprava: 6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru a štipku škorice šľaháme nad parou. Potom primiešame 25 dkg orechov a veľkú lyžicu hrubej múky, rožky striekame na dobre vymastený plech, alebo na mastný papier na pečenie a do horúcej masy pridáme 25 dkg strúhaného kokosu. Parížske rožky pečieme (sušíme) v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia.
Krém na parížske rožky: 3dcl kryštálového cukru, 3 vajcia a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou – hustota masy musí byť taká, aby nespadla z varechy. Do horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Do krému pridáme 2 lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky a necháme ich stuhnúť v chlade. Máčame ich v čokoládovej poleve.
Poleva na parížske rožky: 1 iva, 20 dkg čokolády, 1 lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme 1-2 lyžice kakaa.