Dobrú chuť nám želajú turčianske starostky!

Dusená hydina s oblohou a zákusok s kiwi Želmíry Šimonidesovej, starostky Blatnice

Rada varím i pečiem. Pred Vianocami pečiem prevažne tradičné kokosové, orechové a čokoládové pečivo, plnené rezy a medovníčky. Celé vianočné sviatky som doma s rodinou. Na štedrovečernom stole nechýba kapustnica, klobása, hydinová polievka, ale mojou špecialitou je dusené hydinové mäso a zo sladkostí zákusok s kiwi (môže to byť aj iné ovocie).
Na prípravu dusenej hydiny potrebujeme: ¾ kg vykosteného hydinového mäsa (môže to byť napríklad aj kuracina a morčacina dohromady), 20 dkg syra (napríklad eidamskej tehly),15 dkg šunkovej salámy, broskyňový kompót, 1 plechovka šampiňónov, cibuľu, hrášok a kapiu na ozdobenie, soľ. Dusené mäso sa podáva s ryžou, hranolkami a zeleninovou oblohou.
Príprava: - Mäso opražíme na oleji, osolíme, potom ho v nádobe na dusenie pokryjeme vrstvou šampiňónov, plátkami syra, plátkami cibule, broskyňami, ozdobíme hráškom, kapiou a vložíme do rúry. Mäso necháme dusiť približne pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia.
A teraz o zákusku s kiwi. Na prípravu cesta potrebujeme: 4 vajcia, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl mlieka, ½ balíčka prášku do pečiva.
Plnku pripravíme z litra mlieka, troch balíčkov krémového prášku, šiestich lyžíc cukru, dvoch jogurtov, plátkov kiwi alebo kompótu (jahodového, ananásového), štyroch lyžíc kryštálového cukru, dvoch balíčkov tortového želé, ½ litra vody (môže to byť aj šťava z kompótu).
Aký je postup? Vajcia vyšľaháme s cukrom na hustý krém, pridáme múku, prášok do pečiva, olej, mlieko, dobre premiešame. Cesto dáme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Z mlieka trochu odoberieme a rozmiešame v ňom krémový prášok (zlatý klas). Zvyšok mlieka varíme s cukrom. Keď začne vrieť, vlejeme do neho rozmiešaný prášok a uvaríme hustý krém, ktorý po vychladení zmiešame s jogurtmi. Vychladené piškótové cesto potrieme lekvárom navrstvíme naň krém a navrch plátky kiwi, alebo iného ovocia.
Tortové želé rozmiešame s vodou (kompótovou šťavou), privedieme do varu a hneď odložíme zo sporáka. Ovocie zalejeme teplým želé a zákusok necháme v chlade dobre stuhnúť. Potom ho pokrájame na kocky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Klobásový kysnutý koláč Boženy Jurečkovej, starostky Turčianskych Kľačian

Po celý rok som veľmi vyťažená a rodine venujem iba málo času. Snažím sa to napraviť práve vo vianočnom a novoročnom čase. Nie som typom, ktorý pred Vianocami veľa varí alebo pečie. Mám ale niekoľko originálnych a osvedčených receptov, ktoré ma naučila stará mama a mama. Vianoce sú pre mňa symbolom pohody, snažím sa do ich atmosféry vniesť duchovno, preto sa počas nich túlam s rodinou po chotári, navštívim modlitebňu, kde som kedysi chodila do „malotriedky„, cintorín, kde si pospomínam na zosnulých príbuzných a stretávam sa s rozvetvenou rodinou u mamy v rodičovskom dome. Počas Vianoc máme konečne jeden na druhého dosť času. Je to nezabudnuteľný zážitok, na ktorý sa teším znova a znova.
Na vianočnom stole dávam prednosť ľahko stráviteľným jedlám – zelenine, ovociu. Pripravujem zeleninové šaláty bez majonézy, kapustnicu s hubami a obľubujem slané koláče, z ktorých jeden ponúkam čitateľom.
Príprava cesta: Z polohrubej múky, kvásku a oleja vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré dochutíme soľou. Cesto rozložíme na vymastený plech a roztlačíme ho na tenkú vrstvu. Nemastné bravčové mäso zomelieme, pridáme doňho soľ podľa chuti, trochu korenia, červenej papriky a dva strúčiky cesnaku. Zmes vypracujeme ako na klobásy. Mäso rozložíme na cesto, zalejeme dvoma kyslými smotanami, do ktorých pridáme štipku soli. V dobre vyhriatej rúre upečieme koláč do zlatista. Klobásové koláče sa podávajú k vínu.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný orechovník Viery Šalagovej, starostky Dražkoviec

Vianoce trávim najradšej s vnúčatami. Predtým ako zasadneme k štedrovečernému stolu, idem s rodinou do kostola, kde vnímame duchovnú atmosféru Vianoc. Na našom štedrovečernom stole nikdy nechýbajú oblátky, med, opekance s makom, ryby, ale okrem nich ani mäsová polievka, domáce klobásy, rôzne druhy mäsa a dva alebo tri druhy šalátov. Veľmi rada varím, ale ešte radšej pečiem zákusky, na Vianoce najradšej orechové. Mojím neodmysliteľným štedrovečerným zákuskom je vianočný orechovník.
Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Na prípravu cesta potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 15 dkg bravčovej masti, 15 dkg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, polovicu balíčka prášku do pečiva a 6 žĺtkov. Cesto vymiesime rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pred vložením do vyhriatej rúry potrieme cesto ľubovoľným druhom lekváru, na ktorý nanesieme plnku, ktorú pripravíme vyšľahaním šiestich bielkov a 30 dkg práškového cukru. Potom do nej pridáme 18 dkg orechov a 6 dkg strúhanky. Plnku rozmiešame a nanesieme na lekvár. Cesto s nanesenou plnkou vložíme do rúry a necháme ho piecť pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút. Vychladený zákusok pokrájame na obdĺžniky.

SkryťVypnúť reklamu

Parížske rožky Oľgy Wagnerovej, starostky Turčeka

Na Štedrý večer nechýba u nás na stole kapustnica, šalát s majonézou i bez majonézy, vyprážané filé alebo pstruhy s opekanými zemiakmi a prílohou, ale ani ďalšie tradičné vianočné jedlá. Rada varím. Ale oveľa radšej pečiem. Je to moja záľuba od dvanástich rokov, kedy som upiekla prvé koláče a torty. V súčasnosti, aj keď upečiem akýkoľvek nepodarok, vyrobím z neho chutný zákusok a nikto to ani nepozná. Raz som upiekla podkovu, dala som ju chladiť a kopli mi do nej, takže sa rozsypala na desiatky kúskov. Poskladala som ju a napokon som ju upravila na najkrajšiu tortu, akú som kedy urobila. Pred Vianocami pečiem približne desať druhov zákuskov. Zo zákuskov mi najviac chutia medové rezy a štrúdľa. Pečiem bez váženia, lebo váhy a miery už mám v oku. Známa som tým, že pečiem na svadby kokosové pusinky a parížske rožky, na ktoré mám svoj špeciálny recept. Tieto zákusky, samozrejme, nechýbajú ani štedrovečernom stole.
Takže najprv - parížske rožky. Suroviny a príprava: 6 bielkov, 50 dkg kryštálového cukru a štipku škorice šľaháme nad parou. Potom primiešame 25 dkg orechov a veľkú lyžicu hrubej múky, rožky striekame na dobre vymastený plech, alebo na mastný papier na pečenie a do horúcej masy pridáme 25 dkg strúhaného kokosu. Parížske rožky pečieme (sušíme) v pootvorenej rúre pri 120 stupňoch Celzia.
Krém na parížske rožky: 3dcl kryštálového cukru, 3 vajcia a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou – hustota masy musí byť taká, aby nespadla z varechy. Do horúcej masy zamiešame 1 maslo a 1 palmarín. Do krému pridáme 2 lyžice rumu. Krém nastriekame na otočené rožky a necháme ich stuhnúť v chlade. Máčame ich v čokoládovej poleve.
Poleva na parížske rožky: 1 iva, 20 dkg čokolády, 1 lyžička oleja, do rozpustenej čokolády pridáme 1-2 lyžice kakaa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 317
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 743
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 102
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 455
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 652
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 616
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 132
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 116
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 108
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 183
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 862
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 807
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 857
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 795
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 573
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pred obchodným centrom v Martine vystavujú sanitku zničenú ruským dronom.

Rusi ju zničili na ukrajinskom fronte.


3
Blatnica lídrovi tabuľky srdnato vzdorovala.

Valča si kontroluje prvú priečku.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Ako jediní na Slovensku využívajú martinskí lekári pri lokalizácii nádorov jódové zrnko.

Nemocnica je lídrom v používaní najnovších technológií.


  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 116
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 108
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 183
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 862
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 807
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 857
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 795
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 573
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?