Pondelok, 5. jún, 2023 | Meniny má Laura

Ak raz človek ochutná dobre jedlo, už si ho zapamätá

Kaviareň Čáry- Máry Martinčania už poznajú. Čáry Máry Dobré jedlo ešte len objavujú. Okolo sporákov sa tam točí známy kuchár Michal Knoško.

Kuchár Michal Knoško.Kuchár Michal Knoško. (Zdroj: Archív ČM)

Dobré jedlo... Čo pre vás znamená spojenie dobré jedlo a jeho príprava?

- Pre mňa je to v prvom rade láska a vášeň.  Niekto možno vníma jedlo iba ako surovinu na zasýtenie či dodanie vhodnej vzorky živín do tela, pre mňa je to ale predovšetkým príležitosť ako vytvoriť niekomu cez dobré jedlo zážitok, pohodu, radosť, spríjemniť mu deň. Dobré jedlo je pre mňa aj fenomén, ktorý vyžaduje neustále zdokonaľovanie, zlepšovanie sa a sledovanie nových trendov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A to vlastne robíte celý život. Príbeh vašej rodiny je presne o tom – o hoteloch, reštauráciách, kuchyniach, jedle...

SkryťVypnúť reklamu

- Je to pravda. Od detstva sa vďaka rodičom a blízkej rodine v tomto fachu pohybujem a od mladostí varím. Najdôležitejšie je, ak človek prácu, ktorú si vyberie, robí s láskou a chce sa v nej neustále zlepšovať. To robím aj ja.

Hovoríte o zdokonaľovaní a o zlepšovaní. Je reštaurácia Čáry Máry Dobré jedlo tou, ktorá odzrkadľuje tento prístup k profesii?

- Určite. Dnes je veľa reštaurácií, ktoré kladú dôraz na dizajn jedla, používajú príliš zložité techniky varenia, exotické koreniny, francúzske názvy. Pre mňa je dôležitá chuť jedla. Tú môžeme dosiahnuť iba poctivým varením z čerstvých a kvalitných surovín. Prečo by aj také obyčajné jedlo, ako je pečené kura, nemohlo chutiť dokonale?

Dá sa povedať, že ste podľa toho modelovali aj ponuku tejto reštaurácie?

SkryťVypnúť reklamu

- Áno, ale nezrodila sa z jedného dňa na druhý. Už pred rokom, keď som bol pri otvorení kaviarne Čáry-Máry, sme sa veľa rozprávali o tom, čo v Martine chýba a myslím, že aj s kaviarňou sa to podarilo trafiť. Pretože postupne ľudia začali vyhľadávať kvalitnú kávu, kvalitné nápoje v širokej ponuke a milý personál. Preto aj koncept reštaurácie vychádza z toho, čo v Martine chýba. Reštaurácii je síce v meste dosť, no dobré jedlo, pripravené z kvalitných regionálnych či sezónnych surovín, za dodržania tradičných postupov, takmer nenájdete.  Žiadne prášky či polotovary u nás nenájdete. Uprednostnili sme kvalitu jedál pred ich množstvom.

Spomínali ste regionálne suroviny. Odkiaľ ich máte?

- Je škoda, že región Turca sa viac nevyužíva na produkciu kvalitných potravín. Máme na to veľmi dobré podmienky. Ale aj tu sa nájdu svedomití výrobcovia. Máme skvelého dodávateľa mäsa a mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov, bryndzu a vajíčka tiež berieme od lokálnych výrobcov. Pre múku ale musíme ísť na juh Slovenska, zeleninu a ovocie tiež máme od viacerých dodávateľov a zemiaky... Tak tie slovenské sa dnes hľadajú veľmi ťažko.  Džemy si robíme vlastné, bez konzervantov. A takto by som mohol pokračovať... 

SkryťVypnúť reklamu

Sú v ponuke aj vaše recepty?

- Sú. Lebo každý kuchár by mal nechať v reštaurácii, v ktorej varí, vlastný rukopis. Podľa neho aj ochucuje, či vylepšuje recepty. No sú jedlá, ktoré jednoducho netreba vylepšovať, lebo sú dokonalé. Pri nich treba len dodržať postup a suroviny. Veď, čo už dodáte do takého viedenského rezňa alebo bolonskej omáčky?

Mnohé reštaurácie, keď prezentujú svoju ponuku, zdôrazňujú, že u nich sa varí ako doma. Súhlasíte? Môže byť toto tvrdenie známkou kvality?

- Ak sa niekde varí ako doma, tak načo by mal človek chodiť do reštaurácie. Je smutné, že niektoré reštaurácie musia zdôrazňovať, že sa u nich varí iba ako doma. Ak tým chce niekto povedať, že používa poctivé suroviny, tak to by malo byť vlastne samozrejmosťou, nie? Reštaurácia, naopak, by mala ponúknuť jedlá, ktoré sa doma bežne nepripravujú, alebo ktoré ľudia trebárs nevedia pripraviť či nemajú na ne suroviny. Ak si človek zaplatí za jedlo a obsluhu, mal by dostať niečo viac ako domácu stravu. Mal by dostať zážitok v spoločnosti rodiny, priateľov či obchodných partnerov. Jedlo by nemalo byť o tom, že niečo zjem a rýchlo idem preč. Ak si už nájdeme hoci aj polhodinku na obed v reštaurácii, mali by sme trochu vypnúť a jedlo si vychutnať. To je to, čo ponúkame u nás. Aj obyčajné jedlo meníme na zážitok. 

Mnohým ale naozaj ide o čas...

- To je možné. Ale ak nám naozaj ide o čas, tak sa treba na jedlo pozrieť aj z inej strany. Máme čas pripravovať mäso deväť hodín a päť predtým marinovať? Máme čas bolonskú omáčku robiť 3,5 hodiny? Áno, môžeme použiť skratku cez prášok, umelé dochucovadlá alebo polotovar, ale to nie je ono. Dobré jedlo si každý z nás zaslúži, nuž nechajme majstra kuchára robiť to, čo najlepšie vie, sadnime si za stôl, kde nás profesionálne obslúžia a vychutnajme si jedlo tak, aby sme z toho mali zážitok. Veď aj o tom je príjemný život.

 

 

 

 

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  3. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  4. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  5. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  6. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  7. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  8. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  1. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  2. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
  3. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  4. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  5. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  6. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  7. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie
  8. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 16 958
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 684
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 320
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 499
  5. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 6 662
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 369
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 908
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 386

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Foto - hádanky...
  2. Martin Borecky: Peter a Skiathos
  3. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  4. Věra Tepličková: Ako demokrat Eduard podľahol pokušeniu (takmer erotická poviedka pre silné povahy 18+)
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: románsky kostolík na Korzike
  6. Zuzana Foltýnová: Mám stres a nemôžem spávať
  7. Jozef Varga: Guns N´ Roses ...
  8. FM Logistic: Kvalitná logistická spoločnosť? Spĺňa týchto 5 kľúčových parametrov.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 141 511
  2. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 340
  3. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 13 816
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 917
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 549
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 710
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 988
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 473
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Futbalisti spod Lysca odohrali slušný duel , ale na body opäť nedosiahli.

Diviaky dosiahli svoje najvyššie víťazstvo v sezóne, keď rozdrvili tím ŠK Belá 7:0. Neinkasovali ani Žabokreky, ktoré porazili Oravskú Jasenicu 2:0. Z našich nebodoval len celok spod Lysca.


1 h
Lekárničky dobrovoľníci vynášajú aj na trasu Koruny Turca.

Búdky ľahko rozpoznať podľa bieleho kríža na zelenom pozadí.


8 h
Hokejisti budú v novej sezóne opäť pôsobiť v SHL.

Nespokojní extraligisti sú blízko k dohode so zväzom, samostatná profesionálna liga sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou hrať nebude.


8 h
Po rokoch dali do užívania vo Vrútkach aj fontánu.

Na závlahu môžu využiť aj prívalové dažde.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Foto - hádanky...
  2. Martin Borecky: Peter a Skiathos
  3. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  4. Věra Tepličková: Ako demokrat Eduard podľahol pokušeniu (takmer erotická poviedka pre silné povahy 18+)
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: románsky kostolík na Korzike
  6. Zuzana Foltýnová: Mám stres a nemôžem spávať
  7. Jozef Varga: Guns N´ Roses ...
  8. FM Logistic: Kvalitná logistická spoločnosť? Spĺňa týchto 5 kľúčových parametrov.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 141 511
  2. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 340
  3. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 13 816
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 917
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 549
  6. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 710
  7. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 988
  8. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 473
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?