Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Ak raz človek ochutná dobre jedlo, už si ho zapamätá

Kaviareň Čáry- Máry Martinčania už poznajú. Čáry Máry Dobré jedlo ešte len objavujú. Okolo sporákov sa tam točí známy kuchár Michal Knoško.

Kuchár Michal Knoško.Kuchár Michal Knoško. (Zdroj: Archív ČM)

Dobré jedlo... Čo pre vás znamená spojenie dobré jedlo a jeho príprava?

- Pre mňa je to v prvom rade láska a vášeň.  Niekto možno vníma jedlo iba ako surovinu na zasýtenie či dodanie vhodnej vzorky živín do tela, pre mňa je to ale predovšetkým príležitosť ako vytvoriť niekomu cez dobré jedlo zážitok, pohodu, radosť, spríjemniť mu deň. Dobré jedlo je pre mňa aj fenomén, ktorý vyžaduje neustále zdokonaľovanie, zlepšovanie sa a sledovanie nových trendov.

A to vlastne robíte celý život. Príbeh vašej rodiny je presne o tom – o hoteloch, reštauráciách, kuchyniach, jedle...

Skryť Vypnúť reklamu

- Je to pravda. Od detstva sa vďaka rodičom a blízkej rodine v tomto fachu pohybujem a od mladostí varím. Najdôležitejšie je, ak človek prácu, ktorú si vyberie, robí s láskou a chce sa v nej neustále zlepšovať. To robím aj ja.

Hovoríte o zdokonaľovaní a o zlepšovaní. Je reštaurácia Čáry Máry Dobré jedlo tou, ktorá odzrkadľuje tento prístup k profesii?

- Určite. Dnes je veľa reštaurácií, ktoré kladú dôraz na dizajn jedla, používajú príliš zložité techniky varenia, exotické koreniny, francúzske názvy. Pre mňa je dôležitá chuť jedla. Tú môžeme dosiahnuť iba poctivým varením z čerstvých a kvalitných surovín. Prečo by aj také obyčajné jedlo, ako je pečené kura, nemohlo chutiť dokonale?

Dá sa povedať, že ste podľa toho modelovali aj ponuku tejto reštaurácie?

Skryť Vypnúť reklamu

- Áno, ale nezrodila sa z jedného dňa na druhý. Už pred rokom, keď som bol pri otvorení kaviarne Čáry-Máry, sme sa veľa rozprávali o tom, čo v Martine chýba a myslím, že aj s kaviarňou sa to podarilo trafiť. Pretože postupne ľudia začali vyhľadávať kvalitnú kávu, kvalitné nápoje v širokej ponuke a milý personál. Preto aj koncept reštaurácie vychádza z toho, čo v Martine chýba. Reštaurácii je síce v meste dosť, no dobré jedlo, pripravené z kvalitných regionálnych či sezónnych surovín, za dodržania tradičných postupov, takmer nenájdete.  Žiadne prášky či polotovary u nás nenájdete. Uprednostnili sme kvalitu jedál pred ich množstvom.

Spomínali ste regionálne suroviny. Odkiaľ ich máte?

- Je škoda, že región Turca sa viac nevyužíva na produkciu kvalitných potravín. Máme na to veľmi dobré podmienky. Ale aj tu sa nájdu svedomití výrobcovia. Máme skvelého dodávateľa mäsa a mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov, bryndzu a vajíčka tiež berieme od lokálnych výrobcov. Pre múku ale musíme ísť na juh Slovenska, zeleninu a ovocie tiež máme od viacerých dodávateľov a zemiaky... Tak tie slovenské sa dnes hľadajú veľmi ťažko.  Džemy si robíme vlastné, bez konzervantov. A takto by som mohol pokračovať... 

Skryť Vypnúť reklamu

Sú v ponuke aj vaše recepty?

- Sú. Lebo každý kuchár by mal nechať v reštaurácii, v ktorej varí, vlastný rukopis. Podľa neho aj ochucuje, či vylepšuje recepty. No sú jedlá, ktoré jednoducho netreba vylepšovať, lebo sú dokonalé. Pri nich treba len dodržať postup a suroviny. Veď, čo už dodáte do takého viedenského rezňa alebo bolonskej omáčky?

Mnohé reštaurácie, keď prezentujú svoju ponuku, zdôrazňujú, že u nich sa varí ako doma. Súhlasíte? Môže byť toto tvrdenie známkou kvality?

- Ak sa niekde varí ako doma, tak načo by mal človek chodiť do reštaurácie. Je smutné, že niektoré reštaurácie musia zdôrazňovať, že sa u nich varí iba ako doma. Ak tým chce niekto povedať, že používa poctivé suroviny, tak to by malo byť vlastne samozrejmosťou, nie? Reštaurácia, naopak, by mala ponúknuť jedlá, ktoré sa doma bežne nepripravujú, alebo ktoré ľudia trebárs nevedia pripraviť či nemajú na ne suroviny. Ak si človek zaplatí za jedlo a obsluhu, mal by dostať niečo viac ako domácu stravu. Mal by dostať zážitok v spoločnosti rodiny, priateľov či obchodných partnerov. Jedlo by nemalo byť o tom, že niečo zjem a rýchlo idem preč. Ak si už nájdeme hoci aj polhodinku na obed v reštaurácii, mali by sme trochu vypnúť a jedlo si vychutnať. To je to, čo ponúkame u nás. Aj obyčajné jedlo meníme na zážitok. 

Mnohým ale naozaj ide o čas...

- To je možné. Ale ak nám naozaj ide o čas, tak sa treba na jedlo pozrieť aj z inej strany. Máme čas pripravovať mäso deväť hodín a päť predtým marinovať? Máme čas bolonskú omáčku robiť 3,5 hodiny? Áno, môžeme použiť skratku cez prášok, umelé dochucovadlá alebo polotovar, ale to nie je ono. Dobré jedlo si každý z nás zaslúži, nuž nechajme majstra kuchára robiť to, čo najlepšie vie, sadnime si za stôl, kde nás profesionálne obslúžia a vychutnajme si jedlo tak, aby sme z toho mali zážitok. Veď aj o tom je príjemný život.

 

 

 

 

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  6. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  10. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  3. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. Employee's age as a new ground for notice of termination
  7. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  8. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  9. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  10. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 102
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 725
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 877
  4. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 6 441
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 876
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 269
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 182
  8. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 3 100
  9. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 037
  10. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 2 846

Blogy SME

  1. Martin Zachar: Dočkáme sa debutu slovenského brankára v NHL po viac než 14 rokoch?
  2. Andrej Hossa: Fenomén s názvom repasovanie: Prečo si kúpiť repasované produkty?
  3. Barbora Kujundžić: Waldorfská pedagogika a naše nákupné zvyklosti
  4. Peter Slamenik: Zahúlime a uvidíme.
  5. Toto je rovnosť: Inštruktori sebaobrany: O násilí sa v minulosti nehovorilo. Teraz je to na nás.
  6. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Ústav verejnej politiky na konferencii NISPAcee
  7. Věra Tepličková: Že sa čosi točí? U nás sa nič netočí...
  8. Ivan Štefanec: Ako regulovať digitálny svet
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 195
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 377
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 922
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 847
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 772
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 396
  7. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 729
  8. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 725
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Popri povinnostiam a rozmanitým záujmom pomáha Hubert Poláček aj svojej žene pri výchove ich troch detí

Často v starom lese pri svojom dome nachádza také druhy hmyzu a vidí také situácie, za akými kedysi cestoval stovky kilometrov.


21m
Nové námestie by mohlo zatraktívniť mesto.

Mesto sa chystá na rekonštrukciu námestia pred Obchodným centrom Galéria. Zaujímalo nás, čo na to hovoria Martinčania.


5 h
Oddnes na adventnom kalendári horí už druhá sviečka

Dnes sa na adventných vencoch zapaľovala druhá sviečka s názvom Mier.


21 h
Mladý Martinčan sa otužuje už päť rokov, na horách ho v zime stretnete len v krátkych nohaviciach.

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


23 h

Medzi výjazdmi ku covidovým pacientom už nemajú čas ani na prestávku.


3. dec

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V rámci svojho záverečného vystúpenia sa predstaví so skladbou, ktorá sa s ňou tiahne celý jej život.


4. dec

Blogy SME

  1. Martin Zachar: Dočkáme sa debutu slovenského brankára v NHL po viac než 14 rokoch?
  2. Andrej Hossa: Fenomén s názvom repasovanie: Prečo si kúpiť repasované produkty?
  3. Barbora Kujundžić: Waldorfská pedagogika a naše nákupné zvyklosti
  4. Peter Slamenik: Zahúlime a uvidíme.
  5. Toto je rovnosť: Inštruktori sebaobrany: O násilí sa v minulosti nehovorilo. Teraz je to na nás.
  6. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Ústav verejnej politiky na konferencii NISPAcee
  7. Věra Tepličková: Že sa čosi točí? U nás sa nič netočí...
  8. Ivan Štefanec: Ako regulovať digitálny svet
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 195
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 377
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 922
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 847
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 772
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 396
  7. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 729
  8. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 725
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?