KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička
Narodila som sa v Žiline v dome na Mariánskom námestí č. 18. Ten dom nemal záhradku. Teda moje detstvo nebolo spojené so skúsenosťou vlastných dopestovaných plodov. Napriek tomu mama rada zavárala, avšak z plodov, ktoré sme kúpili na trhu. Pamätám si na našu veľkú „špajzu“ a aj na poličky, v ktorých boli podľa určitého poriadku zavarené fľaše, zakryté celofánom a zaviazané tenkým špagátikom. Ani dnes mi môj jednoizbový byt neumožňuje robiť veľké zásoby, ale uhorky na zimu už mám zavarené. Teda aktuálna úroda ma nelimituje, budem sa tak ako vždy spoliehať na čerstvé vitamíny z obchodu alebo trhu.
MILAN GONDA, knihovník
Čosi zelené na stôl sa dá kúpiť po celý rok, no mať v komore nejaké vlastné zásoby na zimu – to je zase o niečom inom. Ja rád zaváram. Páčia sa mi pri tom tie vône octu, kôpru či nakrájanej kapusty alebo papriky. Je to pre mňa aj rituál – kontakt s blízkou budúcnosťou, keď sa utvrdzujem, že zimu by som mal prežiť, lebo som pre to urobil prípravy. Len sa mi zdá, že na peknom martinskom trhovisku je menej ako po iné roky aj trhovcov aj nakupujúcich zeleninu vo väčších množstvách. My, ľudia veveričkového typu, zrejme začíname vymierať.
RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník
Nekonzervujem, nezaváram, nesuším. Robí to moja mama, a to stačí. V minulom režime sa hovoril vtip: "Viete ako rozoznáte človeka, ktorý chce emigrovať, od toho, čo tu chce zostať? Ľudia čo chcú emigrovať sa učia cudzie jazyky, tí čo tu chcú zostať, zavárajú."
JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka
Všímam si, že v mojom okolí už nepanuje zavárací ošiaľ ako kedysi. Aj u nás v rodine už zavárame a konzervujeme menej. Väčšinu produkcie, ktorá sa nám v záhradke urodí, spotrebujeme priamo, alebo ju zmrazujeme. Kedysi nebola na trhu ponuka čerstvej zeleniny a ovocia dostupná počas celého roka, tak sa zaváralo. Na trhu sa dali nakúpiť za lacný peniaz ovocie a zelenina, čo sa už teraz nedá porovnať. Takže aj ja, ako väčšina spotrebiteľov, radšej nakúpim len na priamu spotrebu. Odvykli sme si jedávať kompóty. Skôr ako prílohy konzumujeme šaláty, ale či sú aj také vitamínové ako tie z našej záhradky, to si nie som celkom istá.
PETR MILAN, personálny manažér Ecco Slovakia
Zeleninu ani ovocie si nepestujeme, spoliehame sa na malých pestovateľov a predaj z dvora. Zájdeme tiež na tržnicu a v priebehu sezóny i do obchodného reťazca. Preferujeme vždy produkty slovenských fariem a pestovateľov a snažíme sa kupovať sezónnu zeleninu. Priznávam však, že niekedy podľahneme pokušeniu a naletíme vidine sladkého ovocia s nálepkou čerstvé aj mimo sezóny. So zaváraním zatiaľ ešte nemáme skúsenosti, ale môžeme sa spoľahnúť najmä na rodičov a svokrovcov. Každý náš výlet na Liptov je ukončený malým darčekom - taška zemiakov, pár kúskov mrkvy či paštrnáku, pripadne domáci džem či čalamáda. Vždy nám svokra pribalí i kus mäsa z domáceho chovu, čučoriedky, ríbezle, maliny i jahody, ale aj čo - to z domácich kompótov a zaváraných uhoriek, ale aj papierové a textilné vrecká sušených byliniek a čajov.
PETER VANTARA, riaditeľ správy NP Veľká Fatra
Vzhľadom k tomu, že s mojou rodinou máme možnosť si sami niektoré potraviny dopestovať a dochovať, nie sme úplne odkázaní na obchodné reťazce. Čo sa týka zásobovania na zimu, hlavné produkty získavame od miestnych gazdov a tie doplnkové predsa len z obchodov. Uprednostňujeme však slovenské a české výrobky.
JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg
Máme svoju vlastnú záhradku , kde pestujeme zeleninu a rastú tam aj ovocné stromy. Je obrovský rozdiel dopestovať si svoje vlastné ovocie a zeleninu, keď vieme, že je to zdravé a predovšetkým naše. Ovocie a zelenina v obchodných reťazcoch je nádherná, ale len vďaka chémii, čo je pre náš organizmus nebezpečné. Ešte nedávno sme boli, čo sa týka potravín sebestační, no teraz je poľnohospodárstvo nie svojou vinou vo veľkom úpadku. V minulosti sme bežne kupovali zeleninu a ovocie. Skoro každá rodina zavárala a robila si zásoby na zimu, čo je dnes vinou nekvalitného ovocia a zeleniny zdraviu nebezpečné. Čudujem sa mnohým ľuďom, ktorí nakupujú potraviny v Poľsku na trhoch, kde nie je žiadna kontrola. Často chodím na bicykli po slovenských regiónoch a obdivujem krásne novopostavené domy s veľkými záhradami. Okrem udržiavaných trávnikov väčšinou nevidím žiadny stromček ani ovocný kríček, len sem - tam trošku zeleniny. Mať niekoľko ovocných stromčekov, kúsok záhradky, to je pre naše deti zdravotný poklad, pretože takto môžu získať vzťah k chutným, vlastným a zdravým potravinám.