Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Mám dosť zeleniny na na zimné zásoby?

Ovocie a zelenina na trhu je dosť drahá a v záhradkách sa jej urodilo menej ako po iné roky. Limituje vás to v plnení vašej špajze na zimu, v zaváraní či inom konzervovaní? Alebo odolávate slovenskému zvyku mať k jedlu niečo vlastné a spoliehate sa na ponuku čerstvých vitamínov v obchodoch?

(Zdroj: BRUNO HORECKÝ)

KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička

Narodila som sa  v Žiline v dome na Mariánskom námestí  č. 18. Ten dom nemal záhradku. Teda moje detstvo nebolo spojené so skúsenosťou  vlastných dopestovaných plodov. Napriek tomu mama rada zavárala, avšak z plodov, ktoré sme kúpili na trhu. Pamätám si na našu veľkú „špajzu“ a aj na poličky, v ktorých boli  podľa určitého poriadku zavarené fľaše, zakryté celofánom a zaviazané tenkým špagátikom. Ani dnes mi môj jednoizbový byt neumožňuje robiť veľké zásoby, ale uhorky na zimu už mám zavarené. Teda aktuálna úroda  ma nelimituje, budem sa tak ako vždy spoliehať na čerstvé vitamíny z obchodu alebo trhu.

Skryť Vypnúť reklamu

MILAN GONDA, knihovník

Čosi zelené na stôl sa dá kúpiť po celý rok, no mať v komore nejaké vlastné zásoby na zimu – to je zase o niečom inom. Ja rád zaváram. Páčia sa mi pri tom tie vône octu, kôpru či nakrájanej kapusty alebo papriky. Je to pre mňa aj rituál – kontakt s blízkou budúcnosťou, keď sa utvrdzujem, že zimu by som mal prežiť, lebo som pre to urobil prípravy. Len sa mi zdá, že na peknom martinskom trhovisku je menej ako po iné roky aj trhovcov aj nakupujúcich zeleninu vo väčších množstvách. My, ľudia veveričkového typu, zrejme začíname vymierať.

RÓBERT MANKOVECKÝ, dramaturg, hudobník

Nekonzervujem, nezaváram, nesuším. Robí to moja mama, a to stačí. V minulom režime sa hovoril vtip: "Viete ako rozoznáte človeka, ktorý chce emigrovať, od toho, čo tu chce zostať? Ľudia čo chcú emigrovať sa učia cudzie jazyky, tí čo tu chcú zostať, zavárajú."

Skryť Vypnúť reklamu

JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka

Všímam si, že v mojom okolí už nepanuje zavárací ošiaľ ako kedysi. Aj u nás v rodine už zavárame a konzervujeme menej. Väčšinu produkcie, ktorá sa nám v záhradke urodí, spotrebujeme priamo, alebo ju zmrazujeme. Kedysi nebola na trhu ponuka čerstvej zeleniny a ovocia dostupná počas celého roka, tak sa zaváralo. Na trhu sa dali nakúpiť za lacný peniaz ovocie a zelenina, čo sa už teraz nedá porovnať. Takže aj ja, ako väčšina spotrebiteľov, radšej nakúpim len na priamu spotrebu. Odvykli sme si jedávať kompóty. Skôr ako prílohy konzumujeme šaláty, ale či sú aj také vitamínové ako tie z našej záhradky, to si nie som celkom istá.

PETR MILAN, personálny manažér Ecco Slovakia

Zeleninu ani ovocie si nepestujeme, spoliehame sa na malých pestovateľov a predaj z dvora. Zájdeme tiež na tržnicu a v priebehu sezóny i do obchodného reťazca. Preferujeme vždy produkty slovenských fariem a pestovateľov a snažíme sa kupovať sezónnu zeleninu. Priznávam však, že niekedy podľahneme pokušeniu a naletíme vidine sladkého ovocia s nálepkou čerstvé aj mimo sezóny. So zaváraním zatiaľ ešte nemáme skúsenosti, ale môžeme sa spoľahnúť najmä na rodičov a svokrovcov. Každý náš výlet na Liptov je ukončený malým darčekom - taška zemiakov, pár kúskov mrkvy či paštrnáku, pripadne domáci džem či čalamáda. Vždy nám svokra pribalí i kus mäsa z domáceho chovu, čučoriedky, ríbezle, maliny i jahody, ale aj čo - to z  domácich kompótov a zaváraných uhoriek, ale aj papierové a textilné vrecká sušených byliniek a čajov.

Skryť Vypnúť reklamu

PETER VANTARA, riaditeľ správy NP Veľká Fatra

Vzhľadom k tomu, že s mojou rodinou máme možnosť si sami niektoré potraviny dopestovať a dochovať, nie sme úplne odkázaní na obchodné reťazce. Čo sa týka zásobovania na zimu, hlavné produkty získavame od miestnych gazdov a tie doplnkové predsa len z obchodov. Uprednostňujeme však slovenské a české výrobky.

JOZEF ZANOVIT, stredoškolský pedagóg

Máme svoju vlastnú záhradku , kde pestujeme zeleninu a rastú tam aj ovocné stromy. Je obrovský rozdiel dopestovať si svoje vlastné ovocie a zeleninu, keď vieme, že je to zdravé a predovšetkým naše. Ovocie a zelenina v obchodných reťazcoch je nádherná, ale len vďaka chémii, čo je pre náš organizmus nebezpečné. Ešte nedávno sme boli, čo sa týka potravín sebestační, no teraz je poľnohospodárstvo nie svojou vinou vo veľkom úpadku. V minulosti sme bežne kupovali zeleninu a ovocie. Skoro každá rodina zavárala a robila si zásoby na zimu, čo je dnes vinou nekvalitného ovocia a zeleniny zdraviu nebezpečné.  Čudujem sa mnohým ľuďom, ktorí nakupujú potraviny v Poľsku na trhoch, kde nie je žiadna kontrola. Často chodím na bicykli po slovenských regiónoch a obdivujem krásne novopostavené domy s veľkými záhradami. Okrem udržiavaných trávnikov väčšinou nevidím žiadny stromček ani ovocný kríček, len sem - tam trošku zeleniny. Mať niekoľko ovocných stromčekov, kúsok záhradky, to je pre naše deti zdravotný poklad, pretože takto môžu získať vzťah k chutným, vlastným a zdravým potravinám.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Let s americkou astronautkou na ISS
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Let s americkou astronautkou na ISS
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 767
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 619
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 379
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 329
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 372
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 189
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 791
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 523
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 479
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 6 911
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

II. TRIEDA: Boj o prvú štvorku má parádne grády

Za odohratými zápasmi jesennej časti obzrieme so zástupcami troch klubov druhej triedy - Ďanovej Kláštora a Hája. Trochu sme rozobrali aj témy týkajúce sa slovenskej reprezentácie.

Jozef Šavol opäť doviedol svoj tím na priebežné prvé miesto.

Matica slovenská priblíži deťom slovenské povesti a rozprávky

Videoprojekt „Z príbehu do príbehu”,je určený aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ilustračné foto.

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Už ste čítali?