TURČIANSKA ŠTIAVNIČKA, TURANY. Ubehlo to rýchlo. Na začiatku mája sa sadili a začiatkom septembra ich už ľudia vykopávajú a zbierajú. Avšak už nie na dlhých družstevných lánoch, ale vo vlastných záhradkách či políčkach. Áno, dobre šípite, reč je o zemiakoch.
Vlani počasie krumpliam neprialo, bolo priveľa sucha, úroda bola zlá. Napríklad, Miroslav Šípka zo Žabokriek vlani zasadil trinásť vriec a bol rád, že na konci leta nazbieral aspoň šesťdesiat. Bolo to však málo. Čakal, že to bude okolo stovky. Chcel aj niečo predať, zarobiť, ale to, čo vykopal, mu sotva pokrylo náklady.
Našťastie, každý rok je iný a tento zemiakom vraj celkom prial. Tepla i vlahy bolo tak akurát. „Veru, je to lepšie ako pred rokom, sme spokojní. Zemiakov je viac, sú pekné, veľké i tvrdé, radosť na nich pozerať,“ tešil sa z kvalitnej úrody Jozef Ťaptík z Turčianskej Štiavničky.
„Nenasadili sme ich veľa, trošku v našej záhradke, ale bude ich dosť na celú zimu. Zo štyri či päť vriec nám bohato stačí. Už ich máme aj potriedené a uskladnené,“ povedal skúsený hospodár.
Robotu neľutuje, zemiaky patria k jeho životu. Sadí a zbiera ich už od šiestich rokov. „Nenadarmo sa hovorí, že je to náš druhý chlieb, hodia sa takmer ku všetkému. Navyše, domáce sú domáce, s tými z obchodu sa nedajú porovnať,“ podotkol J. Ťaptík.
Minulú stredu popoludní na poli kúsok od hlavnej cesty vykopávali motykami zemiaky aj manželia Ondrej a Viera Čierni z Turian Pomáhal im aj vnuk Patrik.
„Zatiaľ si to len trochu testujeme, v sobotu však príde traktor a už sa bude robiť naostro. Vyzerá to dobre, zemiakov bude viac, aj keď nám ich sčasti žerú aj hraboše. Nasadili sme 75 kg, očakávam, že aspoň desať vriec vykopeme.
Vlani sme boli vďační aj za päť. Roboty je okolo švábky dosť, ale mne to neprekáža. Hádam len nebudem doma sedieť. Takto aj čas ujde, človek je na čerstvom vzduchu, trochu sa hýbe. Pre peniaze to určite nerobíme, oproti cenám v obchodoch veľa nezískame. Aj do zemiakov treba investovať, starať sa o ne. Len tak z ničoho nič sa vám neurodia,“ povedal Ondrej Čierny.
Pani Viera nedá na domáce zemiaky dopustiť. Podľa nej chutia lepšie ako tie z obchodu.
„Navyše, tie častokrát nie sú ani slovenské. Rýchlo mäknú, hnijú, za veľa nestoja. A čo všetko zo švábky robíme? Nič výnimočné, ako všetci. Uvaríme ako prílohu k mäsku, dáme do polievok, upečie sa baba, použije sa do granadíru. Dobré sú aj na halušky, alebo len tak na kyslo. Jasné, aj hranolky sa robia, tie najmä mladí majú radi,“ pospomínala gazdiná. ⋌