SKLABIŇA. Vývoj počasia v tomto roku praje úrodám poľných plodín, nadpriemernými úrodami poľnohospodárov poteší aj kráľovná polí – kukurica. Je to rastlina pôvodom z Mexika, ktorá sa stala v posledných desaťročiach neodmysliteľnou súčasťou našich polí.
„V Turci sa pestuje na výmere okolo 4 000 ha. Kráľovnou polí je nazývaná nielen z dôvodu rozsahu jej pestovania, ale aj mnohostranného využitia.
Z celkovej produkcie kukurice sa najväčšia časť použije na kŕmne účely – či už vo forme siláže alebo zrna, menšia časť na konzum a najmenšia časť na priemyselné účely a ako osivo.
Na potravinárske účely sa najčastejšie používa kukuričná múka a krupica, veľmi cenným výrobkom je kukuričný škrob. Vyrába sa z nej aj olej, alkohol, pivo. Používa sa aj na výrobu liečiv – anti-biotík,“ povedala Ivica Lačná, predsedníčka PD SNP so sídlom v Sklabini.
Rozhodnúť sa dobre nie je jednoduché
Základom úspechu v pestovaní kukurice je aj výber vhodného a kvalitného osiva. Ponuka osív je rozsiahla. Na trhu je registrovaných niekoľko tisíc odrôd kukurice. Z tejto ponuky je len časť vhodná na pestovanie v klimatických a pôdnych podmienkach Turca.
Z nich si zvoliť tú správnu odrodu, ktorá by splnila pestovateľské požiadavky a nároky, nie je mnohokrát jednoduché.
Pomôcť pri rozhodovaní a voľbe vhodnej odrody majú dni poľa venované kukurici, ktoré každoročne organizuje PD „SNP“ so sídlom v Sklabini v spolupráci s osivárskymi spoločnosťami.
Prehliadka odrôd
Na poliach v Turčianskom Jasene sa stretli poľnohospodári nielen z Turca, ale aj z Oravy a Liptova. Tu mohli vidieť 23 odrôd kukurice, vhodných na pestovanie práve v severných regiónoch Slovenka. Z tejto ponuky si môžu vybrať odrody do budúceho osevu.
„Veľkou výhodou je vidieť, v akom zdravotnom stave a v akej kondícii je tá ktorá sorta priamo na poli u farmára, dozvedieť sa, aké si vyžaduje pôdne stanovištia, ako znáša výkyvy počasia, vidieť, aké má šúľky, ako sa správa v konkrétnych pôdnych a klimatických podmienkach. Úspešný odrodový pokus v prevádzkových podmienkach poľnohospodárskeho podniku je zároveň aj úspešný záver zdĺhavej šľachtiteľskej práce osivárskych firiem. Veď vyšľachtiť novú odrodu kukurice tradičným spôsobom bez požitia laboratórnych urýchľovaní a genetických modifikácií trvá 10 až 15 rokov,“ podotkla Ivica Lačná.