Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Má remeslo zlaté dno? Ťažko povedať

Rezerva áčka zatiaľ plní svoj účel, mladíci sú týždeň čo týždeň konfrontovaní s mužským hokejom. Takéto skúsenosti sú na nezaplatenie.

Na praxi v kuchyni. Na praxi v kuchyni. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, SUČANY. Hľadáme kuchárov a čašníkov, prijmem do zamestnania cukrára, pekára. Tak takéto a podobné inzeráty sa pomerne často objavujú aj v našich novinách. 

Firmám, podnikateľom či živnostníkom dá niekedy poriadne zabrať, kým zoženú toho, koho by potrebovali. „Šikovného cukrára, resp. cukrárku, hľadám už pomerne dlho a nebudete veriť, ale je s tým problém. Jedna kolegyňa odišla na materskú a nevieme ju adekvátne nahradiť, aj keď teraz sa nám možno už niečo rysuje. Uvidíme, ako to dopadne. Máme pomerne veľa objednávok, roboty je ako na kostole. A bolo by jej aj viac, no nestíhame, viacero potenciálnych odberateľov som musel aj odmietnuť,“ povedal Ľubomír Kubala, ktorý pečie zákusky a torty v Sučanoch. 

Skryť Vypnúť reklamu

Prax, zručnosť, odbornosť 

Práca cukrára nie je jednoduchá, receptúr je mnoho, navyše treba ich vedieť prispôsobiť miestnym špecifikám. „Dôležitá je však aj prax, pretože skúsenosti sú na nezaplatenie. Svoju úlohu zohráva i zodpovednosť, rýchlosť, zručnosť a aj nápad. A to nehovorím o časovej náročnosti. Keď treba potiahnuť, musí sa ísť do roboty aj cez víkendy. Najmä pred vianočnými či veľkonočnými sviatkami je to náročné. Ale ak sa chceme uživiť, tak nemôžeme poľaviť. Ideme na maximum možného,“ podotkol Ľubomír Kubala, ktorý by bol rád, keby si cukrára, resp. cukrárku mohol aj sám ešte počas učenia vychovať. 
„Ak by som ich tu mal zo dvoch-troch, tak by možno mohol po škole aspoň jeden z nich u nás nastúpiť aj do zamestnania. Hádam, by sme ho niečo naučili, zvykol by si na náš štýl roboty a aj podmienky. Škoda, že to takto nefunguje,“ povzdychol si cukrár. 

Skryť Vypnúť reklamu

Fluktuácia je veľká

Personál do svojej prevádzky v minulosti hľadal aj jeden z majiteľov reštaurácie v Martine, ktorý nás požiadal o zachovanie anonymity. 
„Je to náročné a zdá sa mi, že i čoraz ťažšie. Niekedy mám pocit, že ľudia by síce radi pracovali a zarábali, ale nie vždy sú ochotní prispôsobiť sa nastaveným podmienkam. Pritom v reštauračnej branži, v ktorej je konkurencia vysoká, je dôležité nasadenie, rýchlosť a kvalita ponuky. Bez toho veľa šancí na úspech nemáte,“ povedal podnikateľ z Martina, ktorý sa tak trochu posťažoval, že fluktuácia je v službách veľká. „ S niekým sa rok potrápite, niečo ho aj naučíte a potom odíde. Ak ide za lepším, viem to, samozrejme, pochopiť, no často sa stáva, že napokon to lepšie ani nie je.“ 

Učňov je dosť, ale...

V Martine už dlhé roky máme strednú školu, v ktorej sa študenti učia aj remeslu čašníka, kuchára či cukrára. Niektorí pri tom, čo sa naučili ostanú, iní skúšajú šťastie v iných odvetviach. 
„Čo viem, tak viacerí naši študenti by radi ostali pracovať v obore, ale často ich odrádza finančné ohodnotenie. Väčšinou sa im ponúka iba minimálna mzda, čo je pre bežný život málo. A tak časť z nich napokon skončí v okolitých fabrikách. Pritom si myslím, že u nás sa naučia všetky potrebné základy, majú za sebou aj solídnu prax. Veď v našom stredisku máme cukrárenskú výrobu a žiaci si skutočne prejdú všetkým. Od suchých koláčikov na Vianoce cez rôzne dezerty či kaviarenské múčniky. Pečú aj torty, učia sa ich zdobiť. Dokonca tí šikovnejší prichádzajú aj s vlastnými nápadmi. Pečieme na svadby, stužkové, rodinné oslavy, máme aj stálych odberateľov. Zúčastňujeme sa súťaží, zbierame ocenenia i medaily,“ povedala majsterka odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Andrea Tomčányiová. 

Skryť Vypnúť reklamu

Svoje je svoje

Tretiačka Michaela Lukášiková už pomaly rozmýšľa nad svojou budúcnosťou. Vie, že čas školských povinností sa pomaly kráti. 
„Rada by som ostala cukrárkou, ale bolo by fajn mať vlastnú prevádzku. Svoje je svoje. Zriadiť si ju však nie je jednoduché a bez pomoci najbližších by to asi nešlo.“ Podobne zmýšľala aj Patrícia Mikolajová.  „Nechcela by som robiť niekde za minimum, radšej by som išla vlastnou cestou.“ 
Pár dievčat, ktoré sa už vyučili, majú aj vlastnú prevádzku. 
„Nie je ich zatiaľ tak veľa, ale tie, čo sa do toho pustili, sa celkom dobre rozbehli. Už počas štúdií bol ale u nich vidieť záujem, boli veľmi šikovné, robota ich bavila. Bez toho to nejde,“ podotkla Andrea Tomčányiová.

Základy sa naučia

V Jahohodníkoch sa učia aj kuchári, zo školy ich každý rok vyjde okolo dvadsať, polovica z nich aj s maturitou. 
„Čo viem, tak väčšina našich žiakov pri profesii ostane. Niektorí z nich sú už aj známi šéfkuchári. Samozrejme, je to individuálne. Niekoho remeslo chytí viac, iného vôbec. Každopádne, zo školy od nás odchádzajú žiaci dobre pripravení, tých 1 520 hodín praxe sa musí prejaviť. Získajú potrebné vedomosti, zručnosť, ovládajú základy, na ktorých môžu ďalej stavať. Len potrebujú dostať šancu. Určite medzi mladými rezonuje aj zahraničie. Chcú lepšie zarobiť, nazbierať iné skúseností,“ myslí si majsterka Paulína Krupcová. 
Za kuchára sa v Jahodníkoch učí aj Jozef Minárik. Už počas štúdia chodí na brigády, no ak by si mohol vybrať, tak po škole by išiel von. 
„Láka ma Anglicko, sesternica mi tam pracuje v kuchyni. Ak by som ale doma dostal aspoň okolo 700 – 800 eur, tak by som tu ostal,“ zauvažoval mladík. Reálne? Na Slovensku asi veľmi nie. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 898
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 116
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 238
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 649
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 860
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 853
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 000
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 784
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 287
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Vrútky už určili miesta, kde sa bude testovať

Jedným z odberových miest bude aj kino 1. máj, využijú sa aj telocvične škôl.

Ilustračné foto.

Mesto Martin hľadá dobrovoľníkov na testovanie obyvateľstva

Celoplošné testovanie sa uskutoční v sobotu a nedeľu od 8. do 20. h. Prestávka je naplánovaná od 12. do 13. h.

Ilustračné foto.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?