Streda, 10. august, 2022 | Meniny má Vavrinec

Má remeslo zlaté dno? Ťažko povedať

Rezerva áčka zatiaľ plní svoj účel, mladíci sú týždeň čo týždeň konfrontovaní s mužským hokejom. Takéto skúsenosti sú na nezaplatenie.

Na praxi v kuchyni. Na praxi v kuchyni. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN, SUČANY. Hľadáme kuchárov a čašníkov, prijmem do zamestnania cukrára, pekára. Tak takéto a podobné inzeráty sa pomerne často objavujú aj v našich novinách. 

Firmám, podnikateľom či živnostníkom dá niekedy poriadne zabrať, kým zoženú toho, koho by potrebovali. „Šikovného cukrára, resp. cukrárku, hľadám už pomerne dlho a nebudete veriť, ale je s tým problém. Jedna kolegyňa odišla na materskú a nevieme ju adekvátne nahradiť, aj keď teraz sa nám možno už niečo rysuje. Uvidíme, ako to dopadne. Máme pomerne veľa objednávok, roboty je ako na kostole. A bolo by jej aj viac, no nestíhame, viacero potenciálnych odberateľov som musel aj odmietnuť,“ povedal Ľubomír Kubala, ktorý pečie zákusky a torty v Sučanoch. 

SkryťVypnúť reklamu

Prax, zručnosť, odbornosť 

Práca cukrára nie je jednoduchá, receptúr je mnoho, navyše treba ich vedieť prispôsobiť miestnym špecifikám. „Dôležitá je však aj prax, pretože skúsenosti sú na nezaplatenie. Svoju úlohu zohráva i zodpovednosť, rýchlosť, zručnosť a aj nápad. A to nehovorím o časovej náročnosti. Keď treba potiahnuť, musí sa ísť do roboty aj cez víkendy. Najmä pred vianočnými či veľkonočnými sviatkami je to náročné. Ale ak sa chceme uživiť, tak nemôžeme poľaviť. Ideme na maximum možného,“ podotkol Ľubomír Kubala, ktorý by bol rád, keby si cukrára, resp. cukrárku mohol aj sám ešte počas učenia vychovať. 
„Ak by som ich tu mal zo dvoch-troch, tak by možno mohol po škole aspoň jeden z nich u nás nastúpiť aj do zamestnania. Hádam, by sme ho niečo naučili, zvykol by si na náš štýl roboty a aj podmienky. Škoda, že to takto nefunguje,“ povzdychol si cukrár. 

SkryťVypnúť reklamu

Fluktuácia je veľká

Personál do svojej prevádzky v minulosti hľadal aj jeden z majiteľov reštaurácie v Martine, ktorý nás požiadal o zachovanie anonymity. 
„Je to náročné a zdá sa mi, že i čoraz ťažšie. Niekedy mám pocit, že ľudia by síce radi pracovali a zarábali, ale nie vždy sú ochotní prispôsobiť sa nastaveným podmienkam. Pritom v reštauračnej branži, v ktorej je konkurencia vysoká, je dôležité nasadenie, rýchlosť a kvalita ponuky. Bez toho veľa šancí na úspech nemáte,“ povedal podnikateľ z Martina, ktorý sa tak trochu posťažoval, že fluktuácia je v službách veľká. „ S niekým sa rok potrápite, niečo ho aj naučíte a potom odíde. Ak ide za lepším, viem to, samozrejme, pochopiť, no často sa stáva, že napokon to lepšie ani nie je.“ 

Učňov je dosť, ale...

V Martine už dlhé roky máme strednú školu, v ktorej sa študenti učia aj remeslu čašníka, kuchára či cukrára. Niektorí pri tom, čo sa naučili ostanú, iní skúšajú šťastie v iných odvetviach. 
„Čo viem, tak viacerí naši študenti by radi ostali pracovať v obore, ale často ich odrádza finančné ohodnotenie. Väčšinou sa im ponúka iba minimálna mzda, čo je pre bežný život málo. A tak časť z nich napokon skončí v okolitých fabrikách. Pritom si myslím, že u nás sa naučia všetky potrebné základy, majú za sebou aj solídnu prax. Veď v našom stredisku máme cukrárenskú výrobu a žiaci si skutočne prejdú všetkým. Od suchých koláčikov na Vianoce cez rôzne dezerty či kaviarenské múčniky. Pečú aj torty, učia sa ich zdobiť. Dokonca tí šikovnejší prichádzajú aj s vlastnými nápadmi. Pečieme na svadby, stužkové, rodinné oslavy, máme aj stálych odberateľov. Zúčastňujeme sa súťaží, zbierame ocenenia i medaily,“ povedala majsterka odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Andrea Tomčányiová. 

SkryťVypnúť reklamu

Svoje je svoje

Tretiačka Michaela Lukášiková už pomaly rozmýšľa nad svojou budúcnosťou. Vie, že čas školských povinností sa pomaly kráti. 
„Rada by som ostala cukrárkou, ale bolo by fajn mať vlastnú prevádzku. Svoje je svoje. Zriadiť si ju však nie je jednoduché a bez pomoci najbližších by to asi nešlo.“ Podobne zmýšľala aj Patrícia Mikolajová.  „Nechcela by som robiť niekde za minimum, radšej by som išla vlastnou cestou.“ 
Pár dievčat, ktoré sa už vyučili, majú aj vlastnú prevádzku. 
„Nie je ich zatiaľ tak veľa, ale tie, čo sa do toho pustili, sa celkom dobre rozbehli. Už počas štúdií bol ale u nich vidieť záujem, boli veľmi šikovné, robota ich bavila. Bez toho to nejde,“ podotkla Andrea Tomčányiová.

Základy sa naučia

V Jahohodníkoch sa učia aj kuchári, zo školy ich každý rok vyjde okolo dvadsať, polovica z nich aj s maturitou. 
„Čo viem, tak väčšina našich žiakov pri profesii ostane. Niektorí z nich sú už aj známi šéfkuchári. Samozrejme, je to individuálne. Niekoho remeslo chytí viac, iného vôbec. Každopádne, zo školy od nás odchádzajú žiaci dobre pripravení, tých 1 520 hodín praxe sa musí prejaviť. Získajú potrebné vedomosti, zručnosť, ovládajú základy, na ktorých môžu ďalej stavať. Len potrebujú dostať šancu. Určite medzi mladými rezonuje aj zahraničie. Chcú lepšie zarobiť, nazbierať iné skúseností,“ myslí si majsterka Paulína Krupcová. 
Za kuchára sa v Jahodníkoch učí aj Jozef Minárik. Už počas štúdia chodí na brigády, no ak by si mohol vybrať, tak po škole by išiel von. 
„Láka ma Anglicko, sesternica mi tam pracuje v kuchyni. Ak by som ale doma dostal aspoň okolo 700 – 800 eur, tak by som tu ostal,“ zauvažoval mladík. Reálne? Na Slovensku asi veľmi nie. 

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  2. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  7. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  1. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  2. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Prehľad a automatizácia
  6. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  7. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  8. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 684
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 10 653
  3. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 6 301
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 6 257
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 4 391
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 520
  7. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 3 341
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 3 195

Blogy SME

  1. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  2. Marián Viskupič: Aj v pokazenom koláči sa dajú nájsť chutné hrozienka
  3. Stop alibizmu: 11 otázok, na ktoré odpovede od fanúšikov ruskej okupácie Ukrajiny nedostanete
  4. Marek Kytka: Prečo je David Krejčí kľúčový pre Boston Bruins ?
  5. Věra Tepličková: Poslankyňa Tabak vzdeláva (a už zasa v potoku)
  6. Oskar Kaman: Zážitková atrakcia na kolesách s pivom v ruke! Fenomén, ktorý spôsobuje problémy?
  7. Jozef Sitko: Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu
  8. Štefan Vidlár: Haggina Vaggina
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 899
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 754
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 429
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 394
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 6 171
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 057
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 265
  8. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku 2 706
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V novej sezóne diváci na futbal do Valče neprídu.

Futbalový tím Valče sa ešte pred štartom súťaže odhlásilz druhej triedy. Zdá sa však, že ho nahradí nové mužstvo.


25m
Prvý prípravný zápas odohrá Martin proti Žiline.

Zdá sa, že nová sezóna prvej ligy bude mať poriadne grády.


9. aug
 Bystrička bude hrať doma štyri zápasy po sebe.

Všetky turčianske celky sa v prvom kole súťaže predstavili na súperových ihriskách. Ako jediní doviezli domov bod futbalisti Bystričky, ktorí remizovali na pôde Lieseku.


8. aug

Poznáme výhercov veľkej záhradkárskej súťaže.


8. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


9. aug

Bariéru medzi autami a posedením na okraji cesty bude tvoriť mobilná zeleň.


21 h

39-ročný muž je nezvestný od včerajšieho rána.


(tn) 9. aug

Čelnú zrážku neprežil 33-ročný Žaškovčan.


23 h

Blogy SME

  1. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  2. Marián Viskupič: Aj v pokazenom koláči sa dajú nájsť chutné hrozienka
  3. Stop alibizmu: 11 otázok, na ktoré odpovede od fanúšikov ruskej okupácie Ukrajiny nedostanete
  4. Marek Kytka: Prečo je David Krejčí kľúčový pre Boston Bruins ?
  5. Věra Tepličková: Poslankyňa Tabak vzdeláva (a už zasa v potoku)
  6. Oskar Kaman: Zážitková atrakcia na kolesách s pivom v ruke! Fenomén, ktorý spôsobuje problémy?
  7. Jozef Sitko: Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu
  8. Štefan Vidlár: Haggina Vaggina
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 899
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 754
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 429
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 394
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 6 171
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 057
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 265
  8. Věra Tepličková: Chcete osviežiť váš imunitný systém? Prihláste sa na 4. dávku 2 706
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?