Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Prejedanie sa kvôli stresu je podľa najnovšej štúdie len mýtus

Počas vypätých situácií vraj najčastejšie jeme len kvôli hladu.

(Zdroj: Ilustr.foto: Pexels.com)

MARTIN. Možno ste to už zažili aj vy – stresové obdobie vás donútilo siahnuť po niečom pod zub aj vtedy, keď ste nepociťovali hlad. Vinu zvalíte na záťaž či životné situácie, pre ktoré ste pod psychickým tlakom.

Nedávna štúdia zverejnená v časopise Biological Psychology však vo svojich výsledkoch oponuje a tvrdí, že zvýšená túžba po jedle počas stresu dokonca ani nie je skutočná. Stres na ľudí pôsobí presne opačne a ich apetít skôr znižuje.

Hlad alebo chuť?

Výskumníci vychádzali z údajov od 59 dobrovoľníkov, ktorí si po dobu desať dní päťkrát denne zapisovali, čo jedli a zaznamenávali pomocou aplikácie svoj emocionálny stav. Takisto vypĺňali dotazník, podľa ktorého zistili, k akému typu konzumentov patria podľa štýlu jedenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyberali si podľa toho, či jedia striedmo, aby si udržali hmotnosť, či ich jedlo láka svojou vôňou a výzorom, alebo podľa toho, či jedia ovplyvnení emóciami – pozitívnymi aj negatívnymi.

Pri každom jedle si tiež značili, či išlo o hlavné jedlo alebo menšie občerstvenie a v akej miere ich voľbu ovplyvnila časová tieseň. Jedným z najdôležitejších faktorov bola odpoveď na otázku, či jedli preto, lebo boli skutočne hladní, alebo preto, že na jedlo mali chuť a jednoducho ho jesť chceli.

Viac jeme, keď sme šťastní

Zaznamenané údaje priniesli niekoľko zaujímavých zistení – v rozpore s tým, čo sa traduje, stres nebol motiváciou, aby ľudia jedli viac len preto, že si chceli na niečom pochutiť. Tí, ktorí sa skutočne nachádzali v napätej situácii, vo svojich dotazníkoch častejšie uvádzali jedenie iba kvôli hladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jediná súvislosť medzi negatívnymi emóciami, stresom a prejedaním sa bola u ľudí, ktorým sa jedenie spája s emocionálnym stavom. Výsledkom však koniec koncov bolo to, že takíto ľudia jedli v strese oveľa menej.

Štúdia naznačila, že „mlsanie“ bez pocitu hladu vzrastalo u ľudí predovšetkým vtedy, keď zažívali pozitívne emócie. Ľudia si často na niečom pochutili napríklad v prípade úspechu v práci, pri oslave narodenín, či keď sa chceli odmeniť.

Pozor na dlhodobý stres

Stres a naše stravovacie návyky však vedci študujú už dlho a štúdia tohto typu nie je ojedinelá. Harvardskí odborníci napríklad tvrdia, že stres môže znížiť apetít, avšak iba na krátky čas. Môže za to hormón kortikotropín, ktorý potláča chuť na jedlo.

Keď však stres pretrváva dlhšie obdobie, nadobličky začnú vylučovať takzvaný stresový hormón, kortizol. Ten apetít zvyšuje a čím dlhšie človek zotrvá v stresovej situácii, tým viac sa môže hladina kortizolu zvýšiť a mať negatívny dopad na náš celkový stav a správanie aj v súvislosti s jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najideálnejšie tak je sa stresu vyhýbať, respektíve napätie v našom tele odľahčiť napríklad športom, meditáciou či socializáciou s priateľmi.



Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 557
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 695
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 262
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 732
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 263
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 245
  8. Po Slovensku na motorke 5 882
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 471
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


15 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
František Olah.

Dlhoročný masér, kustód a tiež bývalý hokejista František Olah zomrel vo veku 58 rokov.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


12 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


21 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?