MARTIN. Svetový deň kuchárov každý rok 20. októbra oslavuje Svetová asociácia kuchárskych zväzov a asociácií. V kuchyni Univerzitnej nemocnice si ho pripomenuli. Skupina stravníkov kuchárky nafotila a urobila im 41 osobných kalendárov na celý budúci rok. Iniciátorkou týchto malých výmen vďačnosti je Alena Mažgútová, ktorá aj takto chcela upozorniť na to, že ani kuchári nepoznajú „piatok či sviatok“ a nepretržite pripravujú rôzne jedlá pre pacientov a zamestnancov nemocnice.
Pripomenúť treba niekoľko čísel. Viac ako štyridsiatka pracovníkov Stravovacej jednotky pod vedením Evy Machovičovej, vedúcej Oddelenia liečebnej výživy a stravovania, denne pripravuje pre vyše 600 pacientov a viac ako 750 zamestnancov UNM 2500 teplých jedál, v ktorých je zahrnutých viac ako 30 diét. Pracovníci sú zodpovední aj za neustálu prípravu raňajok, desiat a ďalšieho jedla pre ležiacich pacientov. Podobne ako na klinikách, v ústavoch a na oddeleniach UNM, ani kolobeh práce v kuchyni sa pochopiteľne nemôže zastaviť ani na jediný deň. Náročnosť práce, kvalita a pestrosť vyhotovených jedál, vľúdny personál a mravčia, no harmonizovaná práca každého jedného pracovníka je podpísaná pod každým jedlom, ktoré navracia sily pacientom a regeneruje vyčerpanosť zdravotníkov.
Autor: Katarína Adamicová