MARTIN. Svätomartinské hody dnes pokračujú na martinskej Ľadovni pri penzióne rovnakého mena Medzinárodným festivalom klobás. Do výroby obľúbenej pochúťky sa pustilo niekoľko desiatok tímov. Čo rodina, to iný recept, čo človek, to originálnejšie ingrediencie a čo krajina, to iný postup. Ak si to zhrnieme, tak každému klobáska chutí inak a každý tú svoju považuje za najlepšiu. Aj preto je martinský festival predovšetkým o zábave, chuti do života i chuti dobrého jedla, o stretávaní sa ľudí, o programe, ktorý spojí kuchárov i jedákov alebo hoci aj iba návštevníkov, ktorí klobásku nemusia, ale spoločnosť dobrých ľudí áno.
Organizátori, ktorým je predovšetkým penzión Ľadoveň a tím okolo Martina Kalnického, pripravil zaujímavý program. Vo svojej šou sa predstavila známa kuchárska dvojica, ktorá pobláznila celé Slovensko - Vilo Habo a David Habo. Hlava tejto rodiny bola aj jedným z členov poroty.
"Klobásy je veľmi ťažko hodnotiť. Musia odstáť, mali by byť vyúdené, čo na tejto súťaži nie je možné. Páči sa mi. Chodím teraz po celom Slovensku, ale toto podujatie je výnimočné. Mal som favoritov - ľudí z tímu z holandského Hoogoveenu. Do zmesi dali bylinky i likér a ten dal ich klobásam takú zaujímavú chuť, že boli naozaj vynikajúce," hodnotí Vilo Habo. Vo svojej šou najskôr nakŕmil deti hamburgermi, podvečer to boli palacinky.
Spomínaní Holanďania skončili nakoniec tretí. Druhí boli Sučanci a na prvom mieste tím bývalých boxeristov z Martina. Tí potom všetkých spod súťažného stanu pozvali na ochutnávku.
Po vyhodnotení koncertoval Paľo Hammel, pred ním bola súťaž v plieskaní bičom, podvečer sa na pódium dostane Team Revival a o šiestej večer sa festival presťahuje do penzióne na Svätomartinskú zábavu. Hrať budú Javorové husle.