KATARÍNA ADAMICOVÁ, patologička, vysokoškolská pedagogička
Pri nákupe potravín neplytvám financiami. Pochopiteľne, sledujem aj ich cenu, aby nebola premrštená. No dôležitejšie pre mňa nie je ani tak zloženie výrobku, ako skôr to, odkiaľ pochádza a či je nejako druhotne spracovaný. Bezhlavým otváraním trhov aj pre potraviny sa na Slovensko môžu dostať i také, ktoré sú geneticky modifikované (GMO). Sú síce podstatne lacnejšie, avšak o ich účinkoch, najmä tých neskorších, nemáme predstavu. Vyhýbam sa potravinám zo zemí, ktoré sú najväčšími producentmi GMO (USA, Kanada, Argentína, Brazília, Čína, India). V prevažnej väčšine nakupujem potraviny dopestované či vyrobené na Slovensku a radšej u našich poctivých obchodníkov ako v reťazcoch. Vyhýbam sa aj potravinám, o ktorých je známe, že sú najčastejšie geneticky modifikované (kukurica, sója, ryža, ľan a pod). Tieto zložky sa však vo výrobe dostávajú aj do iných produktov a je známe, že ak nedosiahnu 0,9 % z výrobku, nemusia byť označené! Preferenčne teda hľadám také, ktoré by mali mať značku „GMO-free“.
MILAN GONDA, knihovník
Oceňujem, že sa v tejto dobe snažia ľudia stravovať racionálne a zdravo, resp. zdravšie ako kedysi. Štúdium obalu potraviny a spočítavanie éčiek mi však trochu pripadá ako naivná snaha predĺžiť si život o tri dni. No na druhej strane, čo keď...?! Nesnažím sa ale „za každú cenu“ nájsť potraviny s najnižšou cenou, hoci takéto akciové sú mi predsa len srdcu milšie, lebo ma to menej bolí aj v peňaženke. Lacné potraviny mávajú často nejaký problém, preto naozaj cena nie je pre mňa určujúca. Len mi je ľúto, že veľa ľudí okolo mňa je donútených stravovať sa takto „lacno“.
JANKA MIKUŠÁKOVÁ, manažérka
Priznám sa, že sa rozhodujem v niektorých prípadoch aj podľa ceny, ale väčšinou nakupujem potraviny kvalitné, overené a najradšej slovenské. Zloženia výrobku v predajni ale málokedy preštudujem, lebo tieto informácie píšu veľmi malým písmom, ktoré je ťažko čitateľné a už vôbec to nejde pri umelom osvetlení. Sortiment slovenských potravín sa stále rozširuje a kvalita je na požadovanej úrovni. Veď len u nás v Turci si máme z čoho vybrať a kvalita ma nikdy nesklamala.
MILAN MURČEK, riaditeľ MHC Martin
Nakupujem len v krajnom prípade, v tomto sa spolieham na svoju manželku, ktorá má lepší prehľad. Ak sa však do obchodu predsa len dostanem, tak sa snažím hľadať kvalitu. Samozrejme, aj cena zohráva istú úlohu, najmä v tom, aby som nenakúpil predražené veci, ale nie je vždy rozhodujúca.
PETR MILAN, personálny riaditeľ Ecco Slovakia
Pozerám sa aj na cenu, ale nerozhodujem sa len na jej základe. Musím ale priznať, že u nás najčastejšie dopĺňajú zásoby v domácej komore manželka spolu so synom. Keď však nakupujem ja, pozerám si aj zloženie výrobkov. Po ôsmich rokoch strávených v potravinárskom priemysle viem, že človek by musel mať zrak rysa ostrovida, aby dokázal prečítať tie drobné písmenká. Takisto minimálne titul z biochémie, aby dokázal porozumieť všetkým prímesiam, skratkám a popisom. Za tie roky som sa naučil len to, že veľké E neoznačuje automaticky vitamín E a malé e pri váhe výrobku zasa to, že balenie môže vážiť menej ako je na ňom uvedené. Pri nákupoch sa rozhodujem predovšetkým podľa mena výrobcu a podporujem tých, ktorých poznám a viem, že sa nesnažia nič skryť a na zákazníkovi ušetriť. Verím, že svojím nákupom podporujem šikovných a poctivých. Preferujem malých a lokálnych výrobcov, rovnako ako malé a lokálne obchodíky či predajne.
PETER VANTARA, riaditeľ Správy NP Veľká Fatra
Pozerám sa aj na jedno, aj na druhé. Keď ma zaujme cena, zároveň si pozriem tiež zloženie toho, čo kupujem. Niekedy žasnem nad tým, čo všetko niektoré potraviny obsahujú a čo sú schopní predajcovia ľuďom ponúknuť na predaj. Uprednostňujem biopotraviny, väčšinou z domácej produkcie.
JOZEF ZANOVIT, riaditeľ Spojenej školy
Doma uprednostňujeme slovenské výrobky a cena je v tomto prípade na druhom mieste. Odkedy začalo blatnické družstvo vyrábať jogurt, iný u nás nenájdete. Žiaľ, to je pri množstve zahraničných výrobkov jedna z mála lastovičiek. Pre nás, ktorí preferujeme slovenské potraviny, je traumatizujúce minimálne množstvo kvalitných slovenských potravín v reťazcoch, kde ich pomaly musíme hľadať lupou. Tento rok dosiahli pestovatelia obilnín rekordné úrody, ale ľutoval som našich poľnohospodárov, aké im vznikli problémy s cenami a s predajom. Je taký vzorec predaja obilnín v Európe, kde sa ako prvé predávajú nemecké, francúzske výrobky a slovenské tak nepredáme doma, ani za hranicami. Zahraničné reťazce zásadne uprednostňujú svoje potraviny. Navyše, sú menej kvalitné ako tie, ktoré predávajú doma. Takto to ide dookola a nevidím nádej, že príde nejaká zmena. Aj preto sa snažím dopestovať svoju vlastnú zeleninu a ovocie, ktoré síce nie je také ukážkové ako v reťazcoch, ale je moje a zdravé.
JÁN ŽIRKO, dôchodca, exstarosta Mošoviec
Pri terajšom sortimente potravín v našich obchodoch v prvom rade uprednostňujem tovary vyrobené na Slovensku alebo v Českej republike. Samozrejme, cena je tiež rozhodujúca, ale ak je výrobok zaručene kvalitný, tak si ho rád kúpim. Prezerám si aj zloženie potravín s dôrazom na zdravý životný stravovací štýl. V zásade nekupujem polotovary a vopred pripravené potraviny na konzumáciu. Inak viac dôverujem po domácky vyrobeným produktom s dôrazom na tradičnú domácu kuchyňu.