Trochu z mojej mladosti v Laskári

Patrím k najstaršej generácii obyvateľov a teraz už iba záhradkárov z Laskára. A možno je načase podeliť sa o moje spomienky na túto dedinu.

(Zdroj: Ilust.foto: J.Podhorský)

LASKÁR. Bola som najstaršia z troch detí. Keď nám umrel otec, nemala som ešte ani štyri roky. Vzala nás k sebe stará mama. Bola k nám dobrá a naučila nás všetko, čo sama vedela. Ale bola aj prísna a nič nám nedarovala. Museli sme, keď sme už trocha odrástli, obrobiť celé jej pole a do konca augusta aj vymlátiť zbožie, lebo by nás nebola pustila do školy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bývala v Laskári – starodávnej turčianskej dedine ležiacej na terase rieky Turiec, v malej dolinke. V dedine bola jediná studňa s pitnou vodou. Raz do roka ju chlapi vyčistili a keď do nej natiekla čistá voda, dali do nej ešte dve rybky, aby ju čistili aj oni. V blízkosti studne bol obecný práč – dva válovy, každý vysekaný z jedného pňa stromu. Jeden válov bol na čisté oblečenie, druhý poniže na vrecia a horšie šatstvo. Okolo práča boli položené dosky, aby človek nestál vo vode. A vedľa boli police z dreva, na ktorých sa piestom vytĺkala z oblečenia špina. Neďaleko boli válovy, kde sa chodil napájať dobytok.

SkryťVypnúť reklamu

Domce v dedine boli neveľké, ale murované. Každá kuchyňa mala pec na pečenie chleba. Pri každom dome bola záhradka a ovocný sad. A v každom sade boli obrovské stromy, hrušky – krkavky. To boli drobné sladké hrušky, ktoré mali červenú dužinu. Potom tam stáli hrušky mačacie hlavy, ktoré mali tiež dobré a sladké ovocie a nakoniec mali ľudia v sadoch aj hrušky – hnilice, tie sa sušili. Po pečení chleba stará mama nasypala dve-tri vedrá týchto hrušiek do pekárskej pece. Na druhý deň vybrala malé zošúverené tmavohnedé hruštičky, zmyla z nich popol a dosušila ich na slnku. V zime boli výborné, sladké, najlepšia pochúťka.

Môj prastarý otec Jozef chodil v polovici predminulého storočia do Ruska ako olejkár. Mal pas podpísaný samým cisárom Františkom Jozefom. Originál jeho pasu je teraz v Puškinovom múzeu v Brodzanoch. Do Ruska chodili traja bratia. Nie všade ich dobre prijali, a nie všade im verili. V rodine sa spomínalo, že raz v akejsi ďalekej dedine v jednom dome od mohutnej ruskej pece hodil do nich ktosi nôž. Ale ten sa zachytil o dvere, ktoré jeden z bratov zatváral. A tak sa mu nič nestalo. Ale môj prastarý otec sa predsa len z Ruska nevrátil...

SkryťVypnúť reklamu

Moja stará mama mala aj bylinkovú záhradu. Nie veľkú, ale z nej dala „do výbavy“ desať rastlín. Už mi ale nestihla povedať, na čo sú všetky dobré. Po čase sa mi to ale podarilo zistiť. Podľa starkej, každý dobrý gazda, aby bolo o zdravie jeho rodiny dobre postarané, musí mať na dvore krík bazy čiernej a morušu.

Počas druhej svetovej vojny nám stará mama piekla chlieb zo zrna, ktoré sa jej podarilo ukryť pred rekviráciou. Zomlela ho na ručnom šrotári. Chlieb bol výborný jeden deň, na druhý bol tvrdý a mrvil sa tiež ako šrot. Ale, uživil nás.

Na svoju dobu bola stará mama veľmi pokroková. Prvá v dedine mala singerku a veľa na nej šila. Nepestovala už staroturčianske slivky, kyslé kozie cecky, ale sladké duranzie, z ktorých sa na jeseň na dvore v medenom kotli varil výborný lekvár. Hotové naplnené hlinené hrnce potom dala do pekárskej pece zapiecť, aby lekvár chytil kôrku a neplesnel. Na zimu si nasušila kyslé drienky, aby mala dosť slín, keď priadla.

SkryťVypnúť reklamu

Na Vianoce, keď zvonili zvony, musela som ísť ako najstaršia z detí do sadu potriasť všetky stromy, aby zarodili. Na dvere maštale starká pribila otiepku sena a slamy pre vtáčiky a na každé dvere urobil cesnakom krížik. Keď tak zabezpečila všetko, mohli sa začať sviatky.

Len, chuderka, trpela alergiou. Čože len o nej vtedy vedeli....? Stará mama si myslela, že dostala „ z očí“. Umývala sa čistcom a keď sa opuchlina stratila, premýšľala, koho stretla a od koho tú zočinu dostala.

Často si na starú mamu spomínam. Časy sa zmenili, preplnili počítačmi a čo ja viem, čím ešte. A toto staré, čarovné, sladko-bôľne sa už nikdy nevráti. Možno len tak v spomienkach niekoľkých z nás, čo ešte žijeme.

Autor: Želmíra Bukovská

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 119
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 921
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 611
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 735
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 364
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 260
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 691
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?