Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Pečená morka od farmára Petránka

Pavol Petránek je farmár, ktorý chová, spracováva a predáva gazdovské morky. Kto chce, môže otestovať ako pečie morky odborník.

Pavel Petránek.Pavel Petránek. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Varí Pavol Petránek, farmár

U nás sú Vianoce predovšetkým časom, keď sa snažíme konečne zastaviť a v rámci možností načerpať sily po extrémne hektickom decembri, ktorý je pre nás „žatevný“. Okrem toho, že naše čerstvé morky po spracovaní doručíme našim zákazníkom, tak v decembri už musíme všetko perfektne pripraviť pre vyliahnutie a naskladnenie veľkonočných moriek a februárových kuriatok. Veď to pozná každý farmár, ktorý sa zapodieva živočíšnou produkciou, že jeho práca je večne neskončená a je to možno viac poslanie ako povolanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Ale dosť bolo roboty. Na Štedrý večer sadáme k štedrovečernému stolu v zmysle kresťanskej tradície a po celodennom pôste a spoločnej modlitbe začíname prípitkom najstaršieho chlapa pri stole. Menu ide v poradí, ktoré začína lámaným chlebom a cesnakom, ďalej oblátkou s medom, pokračujúc opekancami s makom, vianočnou kapustnicou so zápražkou a vyvarenými rybími hlavami, vyprážaným kaprom so zemiakovým šalátom, rozštvrteným jablkom a orechmi.

Pozrite si tiež FOTO: Živý Betlehem v Martine Čítajte 

No a Ježiško medzitým pripravil darčeky pod stromček. No u nás je ich rozbalenie podmienené modlitbou "mladého či starého".

Áno, tlačí sa tu otázka, kedy príde na rad tá pečená morka? No predsa v prvý sviatok vianočný, a verte, to si teda dáme schuti, pretože celý rok pečieme našim zákazníkom morky na rôzne rodinné a firemné oslavy bez toho, aby sme čo i len trochu ochutnali. Loktibrada z rozprávky o Lomidrevovi by s mierne upravenou verziou povedal: Pečieš, pečieš, ale jesť ju nebudeš.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečená morka - Petránek

Potrebujeme: morka, soľ, jablko, banán, cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, citrón, orechy, mandle, majorán, solamyl, worcesterská alebo sójová omáčka horčica, med, víno, pivo.

Postup: Dôležité je morku dobre nasoliť zvonku aj zvnútra (nebojte sa dať aj zo dve hrste soli) a nechať ju postáť aspoň päť hodín, ale pokojne aj viac. Pred samotným pečením do morky vložíme jablko, banán, cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, koliesko citrónu (prípadne iné ovocie a zeleninu podľa chuti) orechy, mandle, majorán (môžu byť aj kostrnky z majoránky). Potom celú morku potrieme štvrťkou masla, podlejeme 2-4 dcl vody, vínom, pivom (podľa veľkosti plechu), obalíme zvrchu alobalom a dobre utesníme o plech. Pečieme v teplovzdušnej rúre 19 min na 1 kg pri 190 stupňoch Celzia, alebo v obyčajnej rúre 21 min na 1 kg pri rovnakej teplote. Pozor, morka sa pečie otočená prsiami nadol. Po dopečení odstránime alobal, morku otočíme, potrieme výpekom a prigrilujeme bez alobalu.

Skryť Vypnúť reklamu

Omáčka: Šťavu z pekáča zlejeme do hrnca. Vyberieme náplň z morky a všetko to rozmixujeme. Šťavu a rozmixovanú masu necháme zovrieť. Ak je šťava málo hustá, tak ju zahustíme solamylom, necháme prevrieť a dochutíme worcesterskou alebo sójovou omáčkou, horčicou, soľou, medom a pod. Odporúčame pripraviť najmenej 1 liter omáčky, ktorou potom polievame na plátky nakrájané mäso priamo na tanieri.

Pečenú morku podávame so zapekanými zemiakmi (môžu byť aj hranolky) spolu so zeleninovou prílohou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Bývanie v meste predlžuje život
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Let s americkou astronautkou na ISS
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Let s americkou astronautkou na ISS
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 767
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 619
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 379
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 329
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 372
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 189
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 791
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 523
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 479
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 6 911
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

II. TRIEDA: Boj o prvú štvorku má parádne grády

Za odohratými zápasmi jesennej časti obzrieme so zástupcami troch klubov druhej triedy - Ďanovej Kláštora a Hája. Trochu sme rozobrali aj témy týkajúce sa slovenskej reprezentácie.

Jozef Šavol opäť doviedol svoj tím na priebežné prvé miesto.

Matica slovenská priblíži deťom slovenské povesti a rozprávky

Videoprojekt „Z príbehu do príbehu”,je určený aj pre deti Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ilustračné foto.

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri nehode v centre Zvolena vyhasol ľudský život

Nehoda sa stala v blízkosti Zvolenského zámku.

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

Už ste čítali?