Pečená morka od farmára Petránka

Pavol Petránek je farmár, ktorý chová, spracováva a predáva gazdovské morky. Kto chce môže otestovať ako pečie morky odborník.

Pavel Petránek.Pavel Petránek. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Varí Pavol Petránek, farmár

U nás sú Vianoce predovšetkým časom, keď sa snažíme konečne zastaviť a v rámci možností načerpať sily po extrémne hektickom decembri, ktorý je pre nás „žatevný“. Okrem toho, že naše čerstvé morky po spracovaní doručíme našim zákazníkom, tak v decembri už musíme všetko perfektne pripraviť pre vyliahnutie a naskladnenie veľkonočných moriek a februárových kuriatok. Veď to pozná každý farmár, ktorý sa zapodieva živočíšnou produkciou, že jeho práca je večne neskončená a je to možno viac poslanie ako povolanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale dosť bolo roboty. Na Štedrý večer sadáme k štedrovečernému stolu v zmysle

Pečená morka - Petránek

Potrebujeme: morka, soľ, jablko, banán, cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, citrón, orechy, mandle, majorán, solamyl, worcesterská alebo sójová omáčka horčica, med, víno, pivo.

Postup: Dôležité je morku dobre nasoliť zvonku aj zvnútra (nebojte sa dať aj zo dve hrste soli) a nechať ju postáť aspoň päť hodín, ale pokojne aj viac. Pred samotným pečením do morky vložíme jablko, banán, cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, koliesko citrónu (prípadne iné ovocie a zeleninu podľa chuti) orechy, mandle, majorán (môžu byť aj kostrnky z majoránky). Potom celú morku potrieme štvrťkou masla, podlejeme 2-4 dcl vody, vínom, pivom (podľa veľkosti plechu), obalíme zvrchu alobalom a dobre utesníme o plech. Pečieme v teplovzdušnej rúre 19 min na 1 kg pri 190 stupňoch Celzia, alebo v obyčajnej rúre 21 min na 1 kg pri rovnakej teplote. Pozor, morka sa pečie otočená prsiami nadol. Po dopečení odstránime alobal, morku otočíme, potrieme výpekom a prigrilujeme bez alobalu.

SkryťVypnúť reklamu

Omáčka: Šťavu z pekáča zlejeme do hrnca. Vyberieme náplň z morky a všetko to rozmixujeme. Šťavu a rozmixovanú masu necháme zovrieť. Ak je šťava málo hustá, tak ju zahustíme solamylom, necháme prevrieť a dochutíme worcesterskou alebo sójovou omáčkou, horčicou, soľou, medom a pod. Odporúčame pripraviť najmenej 1 liter omáčky, ktorou potom polievame na plátky nakrájané mäso priamo na tanieri.

Pečenú morku podávame so zapekanými zemiakmi (môžu byť aj hranolky) spolu so zeleninovou prílohou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 119
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 792
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 923
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 223
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 057
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 048
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 030
  1. Tomas Hlavaty: Slovensko. Krajina budúcnosti.
  2. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  3. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  4. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  5. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  8. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 795
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 891
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 619
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 183
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 679
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 655
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 162
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 947
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Martin Hrnčár naposledy pôsobil prvoligovom českom tíme HC Frýdek-Místek.

Nováčika prvej ligy povedie tréner s extraligovou minulosťou.


Nové ihrisko je plné noviniek.


1
Ľubomír Žila pri Socháňovej fotografii dievčaťa z Rakova.

Vypátral, že obec mala byť zaplavená.


  1. Tomas Hlavaty: Slovensko. Krajina budúcnosti.
  2. Elena Antalová: Prečo vzdávajú vďaky len Červenej armáde?
  3. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  4. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  5. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  8. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 795
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 891
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 619
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 183
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 679
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 655
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 162
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 947
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?