Pečená morka od farmára Petránka

Pavol Petránek je farmár, ktorý chová, spracováva a predáva gazdovské morky. Kto chce môže otestovať ako pečie morky odborník.

Pavel Petránek.Pavel Petránek. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Varí Pavol Petránek, farmár

U nás sú Vianoce predovšetkým časom, keď sa snažíme konečne zastaviť a v rámci možností načerpať sily po extrémne hektickom decembri, ktorý je pre nás „žatevný“. Okrem toho, že naše čerstvé morky po spracovaní doručíme našim zákazníkom, tak v decembri už musíme všetko perfektne pripraviť pre vyliahnutie a naskladnenie veľkonočných moriek a februárových kuriatok. Veď to pozná každý farmár, ktorý sa zapodieva živočíšnou produkciou, že jeho práca je večne neskončená a je to možno viac poslanie ako povolanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale dosť bolo roboty. Na Štedrý večer sadáme k štedrovečernému stolu v zmysle

Pečená morka - Petránek

Potrebujeme: morka, soľ, jablko, banán, cibuľa, cesnak, mrkva, petržlen, citrón, orechy, mandle, majorán, solamyl, worcesterská alebo sójová omáčka horčica, med, víno, pivo.

Postup: Dôležité je morku dobre nasoliť zvonku aj zvnútra (nebojte sa dať aj zo dve hrste soli) a nechať ju postáť aspoň päť hodín, ale pokojne aj viac. Pred samotným pečením do morky vložíme jablko, banán, cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, koliesko citrónu (prípadne iné ovocie a zeleninu podľa chuti) orechy, mandle, majorán (môžu byť aj kostrnky z majoránky). Potom celú morku potrieme štvrťkou masla, podlejeme 2-4 dcl vody, vínom, pivom (podľa veľkosti plechu), obalíme zvrchu alobalom a dobre utesníme o plech. Pečieme v teplovzdušnej rúre 19 min na 1 kg pri 190 stupňoch Celzia, alebo v obyčajnej rúre 21 min na 1 kg pri rovnakej teplote. Pozor, morka sa pečie otočená prsiami nadol. Po dopečení odstránime alobal, morku otočíme, potrieme výpekom a prigrilujeme bez alobalu.

SkryťVypnúť reklamu

Omáčka: Šťavu z pekáča zlejeme do hrnca. Vyberieme náplň z morky a všetko to rozmixujeme. Šťavu a rozmixovanú masu necháme zovrieť. Ak je šťava málo hustá, tak ju zahustíme solamylom, necháme prevrieť a dochutíme worcesterskou alebo sójovou omáčkou, horčicou, soľou, medom a pod. Odporúčame pripraviť najmenej 1 liter omáčky, ktorou potom polievame na plátky nakrájané mäso priamo na tanieri.

Pečenú morku podávame so zapekanými zemiakmi (môžu byť aj hranolky) spolu so zeleninovou prílohou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 376
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 124
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 919
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 865
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 845
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 401
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 954
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 994
  1. Jozef Černek: Muž s fotoaparátom v detskom parku
  2. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 2.
  3. Ivan R. V. Rumánek: Kréťania
  4. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje
  5. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  6. Jan Pražák: Paralelní manželství
  7. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  8. Ernest Klotton: Diplomatické manévre Trumpa, Putina a Zelenského v roku 2025
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 62 094
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 107
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 209
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 7 619
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 658
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 065
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 962
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 306
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Martine sa začala s revitalizáciou areálu ZŠ s MŠ Dolinského.

Žiaci budú mať športoviská i učebne.


SITA

Globálne problémy sa čoraz častejšie odrážajú aj v našich mestách a komunitách. Ako im čeliť a kde začať?


Zľava Andrej Ruman, Stanislav Ruman a Lukáš Ruman.

V rodine Rumanovcom padli jablká veľmi tesne vedľa stromu.


1
Autogramiáda s hviezdami rely.

Podpisy rozdajú úradujúci majstri a lídri slovenského šampionátu.


Redakcia

Už ste čítali?