Dobrá gazdovská kapustnica musí byť s klobásou

Tradičná vianočná polievka sa varí ešte pred sviatkami.

Ivíca Lačná varí kapustnicu ešte pred sviatkami. Ivíca Lačná varí kapustnicu ešte pred sviatkami. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Varí Ivica Lačná, predsedníčka PD SNP Sklabiňa

U nás sa kapustnica robí ešte pred Vianocami, aby sme sa správne naladili a často sa je ešte aj po nich. Vtedy dokonca aj viac chutí. Varím ju rada. Je to jednoduchý recept, zvládne ho každý, aj ten, kto sa k vareniu veľmi nemá. A aké je špecifikum našej kapustnice? Keďže sme gazdovia, musí byť veľa klobásy, dobrej vyúdenej a voňavej.

Vianoce, tak ako väčšina z nás, vždy trávim v kruhu rodiny. Po predvianočnom zhone a veľkých prípravách začíname Štedrý večer v kostole službami Božími. Po nich sa už tešíme na štedrú večeru, ktorej súčasťou sú oplátky s medom, makové pupáky, slepačia polievka a vianočný kapor. Keďže patrím ku generácii narodenej v neskorších rokoch, tradíciou sa pre mňa stali aj vianočné rozprávky. Teším sa na tie nové, ale aj tie staršie, ktoré ma sprevádzajú počas tohto obdobia od detstva. Napríklad, Popolušku si nikdy nenechám ujsť. Videla som ju už veľakrát, ale vždy sa na ňu znova a znova teším.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept - Vianočná kapustnica zo Sklabine

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 50 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, údenú klobásu, zemiak, soľ, korenie, cesnak, cibuľu a bravčovú masť.

Postup: Na masti opečieme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, zalejeme vodou, pridáme umyté huby a varíme. Neskôr vložíme klobásu a slivky. Keď je všetko mäkké, zahustíme nastrúhaným zemiakom a dochutíme soľou, korením a cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 049
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 921
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 606
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 728
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 372
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 259
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 689
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?