Varí Ivica Lačná, predsedníčka PD SNP Sklabiňa
U nás sa kapustnica robí ešte pred Vianocami, aby sme sa správne naladili a často sa je ešte aj po nich. Vtedy dokonca aj viac chutí. Varím ju rada. Je to jednoduchý recept, zvládne ho každý, aj ten, kto sa k vareniu veľmi nemá. A aké je špecifikum našej kapustnice? Keďže sme gazdovia, musí byť veľa klobásy, dobrej vyúdenej a voňavej.
Vianoce, tak ako väčšina z nás, vždy trávim v kruhu rodiny. Po predvianočnom zhone a veľkých prípravách začíname Štedrý večer v kostole službami Božími. Po nich sa už tešíme na štedrú večeru, ktorej súčasťou sú oplátky s medom, makové pupáky, slepačia polievka a vianočný kapor. Keďže patrím ku generácii narodenej v neskorších rokoch, tradíciou sa pre mňa stali aj vianočné rozprávky. Teším sa na tie nové, ale aj tie staršie, ktoré ma sprevádzajú počas tohto obdobia od detstva. Napríklad, Popolušku si nikdy nenechám ujsť. Videla som ju už veľakrát, ale vždy sa na ňu znova a znova teším.
Recept - Vianočná kapustnica zo Sklabine
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 50 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, údenú klobásu, zemiak, soľ, korenie, cesnak, cibuľu a bravčovú masť.
Postup: Na masti opečieme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, zalejeme vodou, pridáme umyté huby a varíme. Neskôr vložíme klobásu a slivky. Keď je všetko mäkké, zahustíme nastrúhaným zemiakom a dochutíme soľou, korením a cesnakom.