Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Partiu vie utužiť aj dobrá predvianočná zakáľačka

Futbalisti Turčianskej Štiavničky si poradili už s kdejakými súpermi. Nedávno zdolali aj jedného netradičného. Takmer 150 kilové prasa nemalo žiadnu šancu.

Hlavní majstri. Zabíjačku zvládli na jednotku. Hlavní majstri. Zabíjačku zvládli na jednotku. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Dobrá športová partia sa pozná podľa toho, že sa stretáva aj mimo sezóny – počas prestávky. Futbalisti Turčianskej Štiavničky, aj keď nie všetci, si ešte pred Vianocami neďaleko ihriska spravili zabíjačku.

Úlohu hlavného majstra na seba zobral vedúci mužstva Marián Remeň, ktorému zdatne asistoval záložník Martin Kostra – obaja vyučení kuchári. Dokonca kedysi spolu aj pracovali, takže bolo vidno, že sú zohratí. A perfektne k nim zapasovali aj Roman Krištofík, Miro Gregor a krájač cibule Marián Ladňák.
So 150 kilovým prasaťom si aj za pomoci ostatných hravo poradili. Robota im išla od ruky, s nožmi a sekáčmi šikovne narábali, rozobrať mäso pre nich nebol žiadny problém.

Skryť Vypnúť reklamu

„Niečo sa na mňa za tie roky nalepilo, ale od mäsiara mám ešte ďaleko. Vlastne po prvý raz som sa dal na zabíjačku nahovoriť vlani,“ prekvapil nás odpoveďou Marián, lebo nebolo na ňom vôbec vidno, že by mal so zabíjačkou málo skúsenosti. Presne vedel, čo treba, kedy a aj ako.

Prvé jedlo pečienka

K zabíjačke okrem rozrábky mäsa patria aj rôzne špeciality. Ako prvá sa dusila pečienka, ktorú si zobral na starosť tréner Tibor Rataj. Chutila, za pár minút ostal prázdny kastról. Bola mäkučká, ideálne dochutená. „Je to vždy prvé jedlo, ktoré sa na zabíjačke zje. To musí byť, inak by to nebolo ono,“ tvrdili viacerí.

Okrem krájania, do ktorého sa zapojil každý, sa už chystali kotly. V jednom sa varili vnútornosti a mäso na jaternice, v druhom sa pripravovala pravá zabíjačková kapustnica.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ja mám ako správny chlap najradšej klobásy. Tie už dnes asi nestihneme. To nič, aj jaternice či kapustnica majú svoje čaro,“ povedal Marián Štefaničiak, prezident klubu a predovšetkým rázny obranca. „Zabíjačka nie je pre mňa neznáma, na dedine to bola kedysi samozrejmá vec, niekedy aj dvakrát do roka. Bol som ešte malý chlapec, keď som prvú zažil. Odvtedy ich bolo viac ako dosť. Všímal som si, čo sa robí, neskôr som aj pomáhal, takže viem, čo treba.
Ale tu dnes nejde len o tú zabíjačku. Pre mňa je podstatné, že sme sa tu stretli ako kamaráti. Poznáme sa dlho, vieme si vzájomne pomôcť, zabaviť sa a aj pošpásovať. A to sa potom prenesie aj na ihrisko,“ podotkol ešte Marián Štefaničiak.

Dobrá partia sa aj podpichne

A špásovanie, ale aj jemné podpichovačky medzi chlapmi nemôžu chýbať. O dobrú náladu sa pri zakáľačke staral predovšetkým útočník Michal Kačák. Ale okrem toho bol aj hlavným kuričom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Prišiel som z nočnej, a hoci som si mohol ešte na hodinku zdriemnuť, tak som to neurobil, lebo som sa nevedel dočkať Najmä kvôli chalanom. Sme dobrá partia, ktorá sa aj takto ešte viac utužuje,“ nechal sa počuť známy kanonier.

Zabíjačka sa natiahla až do večera, chlapi si mäso rozdelili, ženy boli spokojné. Jasné, niečo sa aj popilo, neskôr prišli aj ďalší hráči.
„Kapustnica bola skvelá, joj, dobre sme si pochutili. Marián Remeň dokázal, že je špičkový kuchár. Aj teraz som si ju hrial, dal som jej prednosť pred nedeľnými rezňami,“ smial sa Tibor Rataj, ktorý už na ďalší deň od skorého rána upratoval. Zabíjačka bola jeho nápadom, určite vydareným.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 985
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 18 726
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 604
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 723
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 680
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 744
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 885
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 828
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 442
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 365
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Mladíkovi Rovniankovi pomáhajú v defenzíve Markovič starší a Salajka.

Pár dní pred Vianocami 1987 privítal celok ZŤS Martin na domácom štadióne mužstvo VTJ Michalovce a podľahol mu 1:4.

4 h
Simona Hlatká považuje vzájomnú ženskú podporu za dôležitú. 
Vytvorila značku oblečenia, ktorá stiera predsudky.

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

6 h
Ilustračné foto.

Sčítanie obyvateľstva bude ešte pokračovať.

10 h
Výstava - História lyžovania v Turci.

História športových aktivít je v meste bohatá.

17. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

6 h

Svadbu mladomanželov z Turca sprevádzali aj lavíny.

15. apr

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

15. apr

Už ste čítali?