Streda, 17. august, 2022 | Meniny má Milica

Kvalitu hľadáme v zahraničí, ale aj u nás v Turci nájdeme veľa dobrého

Nákupné košíky plníme často potravinami z dovozu, avšak dobrou správou je, že si čoraz viac všímame aj tie naše z Turca.

O výrobky z Turca je čoraz väčší záujem. O výrobky z Turca je čoraz väčší záujem. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Nakupujme vždy, ale v predvianočnom čase predsa len o čosi viac. Košíky boli plné, v obchodoch sme nechali na potraviny desiatky, možno až stovky eur. Snažili sme sa, aby na štedrovečernom stole bolo všetko, čo treba mať.

Niekto pri nákupoch uprednostní kvalitu, iní chtiac-nechtiac musí pozerať na cenu. Ďalší zas hľadá slovenské výrobky, možno aj tie naše z regiónu.

Niekedy je to však problém, lebo na pultoch, či si to chcú obchodné reťazce priznať, alebo nie, samozrejme, česť výnimkám, prevažuje tovar zo zahraničia. Mäso či bábovka z Nemecka, cesnak dokonca až z Číny, jablká z Talianska... Z cudziny dovážame aj mlieko či mliečne výrobky. Príkladov by dozaista bolo viac.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodou potravín z Turca je čerstvosť

Pritom aj v Turci vieme vyrobiť kvalitné i chutné potraviny. Našťastie, ľudia ich postupne objavujú a aj kupujú, aj keď to zďaleka nie je v takej miere ako v minulosti, keď naša krajina bola potravinovo sebestačná.

„Mnohí spotrebitelia často nakupujú zahraničné výrobky v presvedčení, že to, čo je zahraničné, je lepšie. To už ale dávnejšie neplatí. Príkladov z médií, ktoré informovali o rôznych pochybeniach, je stále viac a viac. My spracúvame mlieko v ten deň, ako sa nadojí. Vyrábame z neho najmä jogurty, zákvas, tvaroh, maslo, ochutené jogurtové mlieka. Isteže, pre konzum balíme aj čerstvé mlieko polotučné či plnotučné. Za jogurty a zákvas sme dokonca dostali aj najvyššie ocenenie Slovak Gold,“ povedala Zlata Holubová, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica.

SkryťVypnúť reklamu

Je to stará pravda, ktorá sa nedá oklamať. Kým sa mliečne či mäsové výrobky dostanú z cudziny na pulty našich obchodov, prejdú tisíce kilometrov a nemôžu podľa vyjadrení odborníkov zaručovať kvalitu čerstvej potraviny.

„Navyše, veľakrát sú to prebytky susedných krajín, predávajú sa za nižšie ceny, a tým mnohých spotrebiteľov oslovia. Taktiež nižšiu cenu si môžu dovoliť ponúknuť štáty, ktoré vyrábajú v iných ekonomických podmienkach, alebo majú iné nároky na hygienu výroby, ktorá je však u nás veľmi prísna. Situácia sa však zlepšuje, ľudia začínajú vyhľadávať regionálne výrobky, o čom svedčí aj skutočnosť, že naša denná výroba každoročne stúpa a dnes už spracúvame všetko naše denne nadojené mlieko,“ potešila sa Zlata Holubová.

Podpora domácich výrobcov

Aj v Poľnohospodárskom družstve Sklabiňa sa na trh snažia ponúknuť čerstvé i kvalitné potraviny.Nedávno to bol trebárs Vianočný ovčí syr, ktorého počas zimy predajú okolo dvetisíc kilogramov. Známe sú však aj ich mäsové výrobky. Pred Vianocami tradične „fičia“ údené klobásy a údené mäsá. Či už krkovička bez kosti, koleno alebo sklabinské jaternice. Obľube u zákazníkov sa tiež teší bravčová masť a dusené šunky.

SkryťVypnúť reklamu

„V Turci máme širokú ponuku kvalitných potravín – od mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov, vajec až po pekárenské a cukrárenské výrobky. Snažím sa ich kupovať, lebo sú pre mňa zárukou kvality, chuti, čerstvosti bezpečnosti a aj zdravotnej prospešnosti. Je fakt, že dnes sa regály v obchodoch prehýbajú tovarom každého druhu, výber ale často nie je jednoduchý. Najmä, keď chceme žiť a variť zdravo, chutne a hospodárne,“ podotkla Ivica Lačná, predsedníčka PD SNP Sklabiňa, ktorej je ľúto, že slovenské výrobky z regálov v obchodoch vytláčajú lacné dovozové potraviny.

„Lacné ale nie je vždy zárukou úspory. Mali by sme si uvedomiť, že kúpou slovenských potravín nepodporujeme len slovenských výrobcov, ale aj svoju potravinovú bezpečnosť, prospešnosť a dostatočnosť,“ doplnila poľnohospodárka.

Viac nám chutia aj naše ryby

Zvýšený záujem o domáce, resp. slovenské potraviny, badá aj Jozef Mičian zo spoločnosti Slovryb Príbovce, aj keď zároveň dodáva, že je to beh na dlhé trate. Ich firma je zameraná predovšetkým na chov pstruhov.

„Je to vec chuti i zvyku. Darí sa nám ich distribuovať po celom Slovensku. Áno, teraz je po rybách veľký dopyt, čo je v tomto predvianočnom období bežné, no oproti minulosti je vyšší záujem aj v iných mesiacoch. Máme značku kvality, držíme si ju sedem rokov. Výhody vidím nielen v kvalite, ale aj v čerstvosti. Predsa je to len iné ako ryby z mraziarenských boxov. Ľudia na to postupne prichádzajú, situácia sa zlepšuje.“

Ovocné destiláty na vzostupe

Turiec je známy aj kvalitnými liehovinami. Veru, je si z čoho vyberať. Mnohí spotrebitelia už uprednostnia domácu pálenku pred tou z cudziny, aj keď nie je to automatické pravidlo.
„I keď spotreba tvrdého alkoholu mierne oproti minulému roku klesla, ovocné destiláty majú stúpajúcu tendenciu. Najžiadanejšia je slivovica, ale kvalitu má v našom regióne aj hruškovica či jablkovica. Destiláty tohto druhu sa dovážajú najmä z Moravy, ale dovolím si tvrdiť, že tie naše sa im dokážu už vyrovnať,“ myslí si Marián Roľko, zástupca Pálenice a liehovaru na destiláty Turany.

„My razíme heslo – Pi málo, pi dobre, tak hádam sa nič nestane, keď si pri štedrovečernom stole pripijeme aj so štamperlíkom slivovice z Turca,“ zasmial sa skúsený odborník na liehoviny.

Príkladov z Turca je viac, nedajú sa všetky vymenovať. Pečie sa u nás kvalitný chlieb, vo výrobe medu patríme k špičke, máme tu aj kvalitnú výrobu mäsových výrobkov či vajec. Stačí sa možno len trošku lepšie poobzerať. Domáce je domáce...

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 27 585
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 466
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 775
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 683
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 782
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 552
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 462
  8. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 2 561

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  6. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Marek Kytka: Projektil Lászlá Bénesa a profesorský gól Stana Lobotku
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 419
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 140
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 785
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 228
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 960
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 906
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 799
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 764
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Prípravný zápas našich v Žiline sa premenil na gólovú prestrelku.

Hokejová odveta v Žiline sa premenila na dvanásťgólovú prestrelku. Aj keď išlo „len“ o prípravný duel, na ľade nechýbali emócie.


2 h

Registrácia je bezplatná.


15 h
Bystrička doma nedala gól, a tak body nezískala.

Ani počas druhého ligového víkendu turčianskym celkom body na ich kontá veľmi nepribúdali. Jediný sa podarilo získať Sučanom za domácu remízu s Rabčou.


13 h
Na mieste zasahovali horskí záchranári.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.


a 1 ďalší 15 h

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  6. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Marek Kytka: Projektil Lászlá Bénesa a profesorský gól Stana Lobotku
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 419
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 140
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 785
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 228
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 960
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 906
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 799
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 764
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?