Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky
NAPÍSALI SME PRED ROKOM

Kvalitu hľadáme v zahraničí, ale aj u nás v Turci nájdeme veľa dobrého

Nákupné košíky plníme často potravinami z dovozu, avšak dobrou správou je, že si čoraz viac všímame aj tie naše z Turca.

O výrobky z Turca je čoraz väčší záujem. O výrobky z Turca je čoraz väčší záujem. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Nakupujme vždy, ale v predvianočnom čase predsa len o čosi viac. Košíky boli plné, v obchodoch sme nechali na potraviny desiatky, možno až stovky eur. Snažili sme sa, aby na štedrovečernom stole bolo všetko, čo treba mať.

Niekto pri nákupoch uprednostní kvalitu, iní chtiac-nechtiac musí pozerať na cenu. Ďalší zas hľadá slovenské výrobky, možno aj tie naše z regiónu.

Niekedy je to však problém, lebo na pultoch, či si to chcú obchodné reťazce priznať, alebo nie, samozrejme, česť výnimkám, prevažuje tovar zo zahraničia. Mäso či bábovka z Nemecka, cesnak dokonca až z Číny, jablká z Talianska... Z cudziny dovážame aj mlieko či mliečne výrobky. Príkladov by dozaista bolo viac.

Skryť Vypnúť reklamu

Výhodou potravín z Turca je čerstvosť

Pritom aj v Turci vieme vyrobiť kvalitné i chutné potraviny. Našťastie, ľudia ich postupne objavujú a aj kupujú, aj keď to zďaleka nie je v takej miere ako v minulosti, keď naša krajina bola potravinovo sebestačná.

„Mnohí spotrebitelia často nakupujú zahraničné výrobky v presvedčení, že to, čo je zahraničné, je lepšie. To už ale dávnejšie neplatí. Príkladov z médií, ktoré informovali o rôznych pochybeniach, je stále viac a viac. My spracúvame mlieko v ten deň, ako sa nadojí. Vyrábame z neho najmä jogurty, zákvas, tvaroh, maslo, ochutené jogurtové mlieka. Isteže, pre konzum balíme aj čerstvé mlieko polotučné či plnotučné. Za jogurty a zákvas sme dokonca dostali aj najvyššie ocenenie Slovak Gold,“ povedala Zlata Holubová, predsedníčka Poľnohospodárskeho družstva Gader Blatnica.

Skryť Vypnúť reklamu

Je to stará pravda, ktorá sa nedá oklamať. Kým sa mliečne či mäsové výrobky dostanú z cudziny na pulty našich obchodov, prejdú tisíce kilometrov a nemôžu podľa vyjadrení odborníkov zaručovať kvalitu čerstvej potraviny.

„Navyše, veľakrát sú to prebytky susedných krajín, predávajú sa za nižšie ceny, a tým mnohých spotrebiteľov oslovia. Taktiež nižšiu cenu si môžu dovoliť ponúknuť štáty, ktoré vyrábajú v iných ekonomických podmienkach, alebo majú iné nároky na hygienu výroby, ktorá je však u nás veľmi prísna. Situácia sa však zlepšuje, ľudia začínajú vyhľadávať regionálne výrobky, o čom svedčí aj skutočnosť, že naša denná výroba každoročne stúpa a dnes už spracúvame všetko naše denne nadojené mlieko,“ potešila sa Zlata Holubová.

Podpora domácich výrobcov

Aj v Poľnohospodárskom družstve Sklabiňa sa na trh snažia ponúknuť čerstvé i kvalitné potraviny.Nedávno to bol trebárs Vianočný ovčí syr, ktorého počas zimy predajú okolo dvetisíc kilogramov. Známe sú však aj ich mäsové výrobky. Pred Vianocami tradične „fičia“ údené klobásy a údené mäsá. Či už krkovička bez kosti, koleno alebo sklabinské jaternice. Obľube u zákazníkov sa tiež teší bravčová masť a dusené šunky.

Skryť Vypnúť reklamu

„V Turci máme širokú ponuku kvalitných potravín – od mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov, vajec až po pekárenské a cukrárenské výrobky. Snažím sa ich kupovať, lebo sú pre mňa zárukou kvality, chuti, čerstvosti bezpečnosti a aj zdravotnej prospešnosti. Je fakt, že dnes sa regály v obchodoch prehýbajú tovarom každého druhu, výber ale často nie je jednoduchý. Najmä, keď chceme žiť a variť zdravo, chutne a hospodárne,“ podotkla Ivica Lačná, predsedníčka PD SNP Sklabiňa, ktorej je ľúto, že slovenské výrobky z regálov v obchodoch vytláčajú lacné dovozové potraviny.

„Lacné ale nie je vždy zárukou úspory. Mali by sme si uvedomiť, že kúpou slovenských potravín nepodporujeme len slovenských výrobcov, ale aj svoju potravinovú bezpečnosť, prospešnosť a dostatočnosť,“ doplnila poľnohospodárka.

Viac nám chutia aj naše ryby

Zvýšený záujem o domáce, resp. slovenské potraviny, badá aj Jozef Mičian zo spoločnosti Slovryb Príbovce, aj keď zároveň dodáva, že je to beh na dlhé trate. Ich firma je zameraná predovšetkým na chov pstruhov.

„Je to vec chuti i zvyku. Darí sa nám ich distribuovať po celom Slovensku. Áno, teraz je po rybách veľký dopyt, čo je v tomto predvianočnom období bežné, no oproti minulosti je vyšší záujem aj v iných mesiacoch. Máme značku kvality, držíme si ju sedem rokov. Výhody vidím nielen v kvalite, ale aj v čerstvosti. Predsa je to len iné ako ryby z mraziarenských boxov. Ľudia na to postupne prichádzajú, situácia sa zlepšuje.“

Ovocné destiláty na vzostupe

Turiec je známy aj kvalitnými liehovinami. Veru, je si z čoho vyberať. Mnohí spotrebitelia už uprednostnia domácu pálenku pred tou z cudziny, aj keď nie je to automatické pravidlo.
„I keď spotreba tvrdého alkoholu mierne oproti minulému roku klesla, ovocné destiláty majú stúpajúcu tendenciu. Najžiadanejšia je slivovica, ale kvalitu má v našom regióne aj hruškovica či jablkovica. Destiláty tohto druhu sa dovážajú najmä z Moravy, ale dovolím si tvrdiť, že tie naše sa im dokážu už vyrovnať,“ myslí si Marián Roľko, zástupca Pálenice a liehovaru na destiláty Turany.

„My razíme heslo – Pi málo, pi dobre, tak hádam sa nič nestane, keď si pri štedrovečernom stole pripijeme aj so štamperlíkom slivovice z Turca,“ zasmial sa skúsený odborník na liehoviny.

Príkladov z Turca je viac, nedajú sa všetky vymenovať. Pečie sa u nás kvalitný chlieb, vo výrobe medu patríme k špičke, máme tu aj kvalitnú výrobu mäsových výrobkov či vajec. Stačí sa možno len trošku lepšie poobzerať. Domáce je domáce...

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 058
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 506
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 367
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 737
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 625
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 597
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 272
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 621
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Pozrite si MY športujeme.


2 h
Slovenské komorné divadlo v Martine minulý piatok uviedlo premiéru novej inscenácie D1 (pracovný názov).

Slovenské komorné divadlo v Martine minulý piatok uviedlo premiéru novej inscenácie D1 (pracovný názov). Téma, ktorá pichľavo rezonuje v nejednom Slovákovi, sa na javisku premieňa z politického kabaretu na miestami až ironicky dojímavú esej.


3 h
V utorok začne v Martine Slovesná jar, potrvá do štvrtka.

Tri dni bude trvať najstarší literárny festival na Slovensku


13 h
Návštevníci sa môžu potešiť pohľadom na dychberúce fotografické snímky turčianskeho fotografa Gustáva Hegedüša v netradičnom spojení poézie z pera Ondreja Nagaja.

V Galérii Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach prebieha ešte do zajtra výnimočná výstava projektu V lese.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


18 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


14. jún

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?